Στο έλεος της παράνομης μετανάστευσης η αφρούρητη Θράκη

"Από τα σύνορα της Θράκης δεν αρχίζει απλώς η Ελλάδα, αλλά αρχίζει η Ευρώπη"

H προσπάθεια για να ελεγχθούν τα χερσαία σύνορα της Θράκης με ενισχυμένες περιπόλους και από αέρος μέσω των ελικοπτέρων επόπτευσης Huey της περιοχής είναι μεν φιλότιμη, αλλά οι ροές συνεχίζονται και από θαλάσσης. Ενδεικτικό του προβλήματος με τις παράπλευρες οπτικές του είναι ότι το αδιαχώρητο που σημειώνεται στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής. Εκεί οι κρατούμενοι διακινητές λαθρομεταναστών, συνωστίζονται στους διαδρόμους, στην εκκλησία, στο σχολείο αλλά και στις τουαλέτες. Πρόκειται για μια εικόνα που, όπως την ζουν οι εργαζόμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα, είναι στα όριά της!

“Βογγούν” επίσης τα πινάκια του Εφετείου Θράκης από υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών με ολόκληρες λίστες υποθέσεων να απασχολούν την Δικαιοσύνη αποτυπώνοντας το πρόβλημα και φυσικά αφορούν τις υποθέσεις που συνελήφθησαν οι διακινητές ενώ υπάρχουν πλείστες άλλες περιπτώσεις που έχουν διαφύγει κατά την καταδίωξη, ή δεν έχουν εντοπιστεί. Κρατούμενοι κοιμούνται και στο χώρο των τουαλετών!

Καταιγισμός σημειώνεται από υποθέσεις με πρωταγωνιστές Ρουμάνους, Πακιστανούς, Αλγερινούς κ.α. διακινητές που έχουν γεμίσει τις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής σημειώνοντας αδιαχώρητο σε κάθε χώρο. Κρατούμενοι υπόδικοι υπάρχουν όχι μόνο στους θαλάμους που είναι υπερπλήρεις, αλλά και στους διαδρόμους, τον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου, αλλά και στις τουαλέτες ακόμη, αφού ξεπέρασαν κατά 200% την πραγματική χωρητικότητα της φυλακής. Το θέμα το έχουν γνωστοποιήσει κεντρικά τόσο η διοίκηση όσο και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αλλά δεν έχει δοθεί λύση.

Το μεταναστευτικό όμως έρχεται στην επικαιρότητα και με εκδηλώσεις συμπαράστασης σε διωκόμενους αλλοδαπούς που φέρεται να είναι πρόσφυγες με αγωνιστικές περγαμηνές, με πανό που αναρτώνται σε δημόσιους χώρους με μηνύματα συμπαράστασης αλλά και κραυγαλέες προτάσεις αυτομαστιγώματος και ρατσιστικών σχολίων που ενοχοποιούν την χώρα μας. Συνθήματα σε τοίχους, γκράφιτι, πανό, στο πλαίσιο ενός δήθεν “πλουραλισμού” δίχως όρια…

Κολαστήριο για τους πρόσφυγες

Η άποψη που διατυπώνεται μεμονωμένα μεν, αλλά διατυπώνεται είναι ότι «Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε κολαστήριο για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από αυτόν διεκδικώντας να επιβιώσουν, άλλοι χάνουν τη ζωή τους από υποθερμία, άλλοι επαναπροωθούνται παράνομα, άλλοι συλλαμβάνονται με την κατηγορία της διακίνησης και αντιμετωπίζουν τη ρατσιστική και δρακόντεια νομοθεσία για πρόσφυγες και μετανάστες…».

Ένας Έβρος με χιλιάδες μετανάστες διερχόμενους, να περνούν από τα πιο απίθανα σημεία, να κινούνται σε δασικές περιοχές, να μπαίνουν σε χωριά, σε κτηνοτροφικές μονάδες, να ενοχλούν διερχόμενους, να επιτίθενται σε ορεσίβιους ανυποψίαστους κατοίκους, να δίνουν ραντεβού με το θάνατο όταν οι πλαστικές βάρκες ανατρέπονται στο ποτάμι, να καταφέρνουν να φθάνουν με φουσκωτά ανοικτά της Αλεξανδρούπολης ή της Μάκρης αποφεύγοντας την επαναπροώθηση.

Έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σωρός από πλαστικές βάρκες που έφεραν εκατοντάδες νεαρούς άνδρες παράτυπους μετανάστες και οικογένειες, μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος ενώ στις ελληνικές όχθες του ποταμού Έβρου και στο δέλτα του ο επισκέπτης θα δει δεκάδες βάρκες σκασμένες, αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους.

Συμπαράσταση σε υπόδικους Μαροκινούς!

Στο πλαίσιο της δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου κι έκφρασης είδαμε στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, διαμαρτυρία με πανό της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνησης ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή) για δυο υπόδικους Μαροκινούς, που ανέφερε ότι κακώς θεωρήθηκαν διακινητές αφού έχουν αγωνιστικές περγαμηνές και συγκεκριμένα:

«Δικάζονται στο Εφετείο Θράκης δύο πρόσφυγες ο Χάμζα Χαντί και ο Μοχάμεντ Χαντάρ, υπήκοοι Μαρόκο, με συντριπτικές κατηγορίες περί διακίνησης δήθεν μεταναστών που είναι απολύτως ανυπόστατες.

»Και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν συμμετάσχει στο κίνημα στο Μαρόκο ενάντια στη διαφθορά του βασιλικού καθεστώτος ζητώντας περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα ιδίως όμως ο Χ.Χαντί είναι πολιτικός ακτιβιστής που έχει συλληφθεί από τη μαροκινή αστυνομία και έχει φυλακισθεί 3 φορές με κατασκευασμένες κατηγορίες, η μητέρα του έχει πέσει θύμα βασανισμού από την αστυνομία ενώ ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αναφορά για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτησή του στο Μαρόκο ενώ ήταν και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα του.

»Και οι δύο προσπάθησαν να περάσουν τον Έβρο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Μαζί τους στη βάρκα επέβαιναν άλλοι δύο Μαροκινοί ο ένας εκ των οποίων ήταν ο αδερφός του Χάμζα Χαντί μαζί με τον οποίο είχαν ταξιδέψει λίγες μόνο μέρες πριν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κανείς από τα δύο άλλα πρόσωπα δεν αναφέρει ότι πήραν χρήματα ενώ όλοι αρνούνται ότι υπάρχει διακινητής ανάμεσά τους. Είναι άλλωστε και απίθανο να είναι διακινητές γιατί το τρίτο πρόσωπο που επέβαινε στη βάρκα είναι ο αδερφός του Χάμζα Χαντί».

Περπατούν στους δρόμους σε ομάδες με ένα σακίδιο, κάποιοι κάνουν και ώτο-στοπ, επιλέγουν παράπλευρους δρόμους, ακολουθούν τις γραμμές των τρένων, κάποιοι πιο τολμηροί πεζοπορούν στην Εγνατία οδό, δρόμο υψηλής κυκλοφορίας αψηφώντας τον κίνδυνο να παρασυρθούν από διερχόμενα ανυποψίαστα οχήματα.

Οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης ζητούν θωράκιση των συνόρων, η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, ενισχύει μικτές περιπολίες, τοποθετεί συρματοπλέγματα σε αγροτικούς δρόμους περάσματα, αλλά η αντίληψη των “ανοικτών συνόρων” κυριαρχεί από την άλλη πλευρά του Έβρου, όπου οι Τούρκοι διακινητές φυσικά δεν σταματούν αυτή την προσοδοφόρα ενασχόληση. Κάποιες μέρες δεν δραστηριοποιούνται, αλλά το κάνουν με την πρώτη ευκαιρία, αδιαφορώντας πρακτικά για την τύχη των ανθρώπων που “ξαποστέλνουν” στην Ελλάδα για να ζήσουν το “όνειρο” της Ευρώπης.

Επίσπευση διαδικασιών λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που διαθέτει μια μικρή, αλλά σημαντική ομάδα στο χωριό Φυλάκιο προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη στις τοπικές αρχές του ακριτικού Έβρου, πρότεινε πρόσφατα την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για τη βελτίωση της δυνατότητας ανταπόκρισης στον Έβρο. Στα ενδεικνυόμενα μέτρα είναι η ανάγκη για αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συνθηκών.

Παράλληλα προτείνεται η επιπλέον τη δημιουργία κινητών μονάδων καταγραφής και ανοιχτών διαμετακομιστικών κέντρων όπου θα μπορούν να κατευθύνονται οι αφίξεις του Έβρου για να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης. Ακόμη δεν θα πρέπει να κρατούνται οικογένειες και παιδιά που πρέπει να παραπέμπονται σε ασφαλή καταλύματα και υπηρεσίες ενδότερα.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε επιπλέον σε αύξηση της δυνατότητας καταγραφής του αρμόδιου ανθρώπινου δυναμικού ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και η έγκαιρη καταγραφή κάτι που βάζει ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης. Οι αντιδράσεις για να μην γίνουν δομές φιλοξενίας στην Θράκη είναι καθολικές και κυρίως με διαμαρτυρίες ανοικτές όλων των δημάρχων των συνόρων.

Το πρόβλημα με τις τριτοκοσμικές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι το πιο σύνθετο και δύσκολα διαχειρίσιμο τελικά, αφού η χώρα μας δέχθηκε να είναι ο προθάλαμός τους στην Ευρώπη, με αντιστάθμισμα τα κονδύλια που διαθέτουν διεθνείς οργανισμοί αλλά άγνωστο για πόσο διάστημα. Η Τουρκία με την απειλητική της ρητορική σε όλα τα ζητήματα, ρίχνει πάντα λάδι στην φωτιά ανοίγοντας την στρόφιγγα νέων αφίξεων κατά το δοκούν, κι εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρα ζητήματα, σχεδιάζοντας επί χάρτου, βεβιασμένα όταν το πρόβλημα έχει ήδη περάσει το κατώφλι μας.

Ομάδες περιφρούρηση από κατοίκους

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση αγωνίας του δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου «Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία για την ανασφάλεια που αισθάνονται οι κάτοικοι του ορεινού όγκου του Δήμου Σουφλίου. Οι ροές αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας έχουν λάβει τρομακτικές και μη διαχειρήσιμες διαστάσεις.

»Φθορές σε περιουσίες, διαμονή σε ακατοίκητα σπίτια, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ομάδων αλλοδαπών στο οδικό δίκτυο, ελεύθερη προσβασιμότητα αγοράς στα υπάρχοντα καταστήματα, μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών που διακινείται εντός των οικισμών από τους μόνιμους κατοίκους, τρομοκρατία για τους κατοίκους από τις συνεχείς επισκέψεις ανεπιθύμητων αλλοδαπών που ζητούν να εισέλθουν στα σπίτια τους για παροχή τροφίμων η παροχή προστασίας από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Κι επειδή μαγική λύση στον ορίζοντα δεν υπάρχει, και το φαινόμενο θα οξύνεται βιώνοντας η ελληνική κοινωνία μια νέα πραγματικότητα, προτείνεται να λειτουργούν ομάδες περιφρούρησης των οικισμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx