ΑΠΟΨΗ

Στο έλεος των πυρκαγιών δημόσια νοσοκομεία

Στο έλεος των πυρκαγιών δημόσια νοσοκομεία, Θάνος Κάλλης

Οι φωτιές που ξέσπασαν σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας σε διάστημα λίγων ωρών, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αποτέλεσαν την αφορμή να πέσουν ξανά τα φώτα στο διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα του τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη -και σοβαρή- πυρκαγιά σβήστηκε έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες και το προσωπικό, το περιστατικό αναδεικνύει μια ακόμη δέσμη σοβαρών προβλημάτων στα νοσοκομεία της χώρας, σχετικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία.

Οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από το κρατικό νοσοκομείο αναφέρουν ότι τα διάφορα χειρουργεία θα αναβληθούν για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που προξένησε η -πρώτη- πυρκαγιά και ότι είναι έκδηλος ο φόβος και η ανησυχία μεταξύ του ιατρικού προσωπικού σχετικά με το ανύπαρκτο σύστημα πυρανίχνευσης, όσο και από τους άδειους κρουνούς, έλλειψη που εντόπισε και η πυροσβεστική υπηρεσία όταν πήγε να σβήσει τη φωτιά και δεν βρήκε ίχνος νερού εντός τους. Παρά τις ανακοινώσεις και τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τους αρμοδίους, από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και δεν επεκτάθηκε σε άλλους θαλάμους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Για το ζήτημα, εξάλλου, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, προχωρώντας σε καταγγελίες και σημειώνοντας ότι ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν λειτουργικά συστήματα πυρασφάλειας-πυρανίχνευσης και καλώντας παράλληλα τους διοικούντες να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Νοσοκομεία χωρίς πυρασφάλεια

Ειδικότερα, ανέφερε «ούτε λόγος για συστήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Πού είναι η πυρανίχνευση και πυροπροστασία με κρουνούς να ανοίγουν και να πετάνε νερό από την οροφή; Ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν, αν και το είχαμε επισημάνει στη φωτιά του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” όπου είχαμε και νεκρό ασθενή. Από τύχη σήμερα δεν θρηνούμε νεκρούς ασθενείς και προσωπικό. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα από τους διοικούντες σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Πρόσφατα στη Νίκαια είχαμε τραυματισμό νοσηλεύτριας από βραχυκύκλωμα».

Σχετικά με το περιστατικό της Νίκαιας δηλώνει ότι «στο Νοσοκομείο Νίκαιας δεν λειτούργησε τίποτα. Από τύχη και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού δεν είχαμε νεκρούς ασθενείς. Χθες τα μεσάνυχτα στον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου Νίκαιας, στη Χειρουργική Κλινική στον θάλαμο 200 έπιασε φωτιά από άγνωστη αιτία. Οι καπνοί σκέπασαν τον 2ο όροφο και τον 1ο όροφο του νοσοκομείου. Ευτυχώς, ο θάλαμος που πήρε φωτιά ήταν κλειστός. Δεν είχε νοσηλευόμενους ασθενείς αν και η συγκεκριμένη κλινική εφημέρευε. Έγινε εκκένωση του 2ου ορόφου και του 1ου των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου. Με υπερπροσπάθεια του προσωπικού και της Πυροσβεστικής δεν έχουμε νεκρούς», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως αποδεικνύεται, τα περισσότερα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι ανοχύρωτα απέναντι σε πυρκαγιές και έκτακτα περιστατικά, με την πανδημία του κορονοϊού -μεταξύ άλλων- να έχει φρενάρει τις ασκήσεις ετοιμότητας για την εκπαίδευση του προσωπικού. Η έλλειψη σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας είναι και αυτό μια πτυχή των απαρχαιωμένων υποδομών που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των δημόσιων κτιρίων και στην προκειμένη περίπτωση κτίρια που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Και, να ήταν μόνον το θέμα πυρασφάλειας των νοσοκομείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους: πυροπροστασία, πυρανίχνευση και αυτόματη πυρόσβεση. Αντιθέτως, τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας και σχέδιο ετοιμότητας και συνήθως υπάρχουν μόνο πυροσβεστήρες σε κοινόχρηστους χώρους, ούτε καν στους θαλάμους!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι