ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο κινητό μας ταυτότητα και άδεια οδήγησης μέσω gov.gr

Στο κινητό μας ταυτότητα και άδεια οδήγησης μέσω gov.gr,

Διαθέσιμη είναι από σήμερα η εφαρμογή gov.gr Wallet σε Google Play και της Apple Store, μέσω της οποίας οι πολίτες θα αποκτούν έγκυρο ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων, όμως η εφαρμογή είναι διαθέσιμη προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα για το εγχείρημα με το οποίο τα δύο βασικά έγγραφα ταυτοποίησης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε χρήση, μέσω του app.

Αν και οι πολίτες δεν μπορούν να βάλουν τα δύο έγγραφα- ακόμα- στο κινητό τους μέσω της εφαρμογής, καθώς δεν έχει γίνει η παρουσίαση, μπορούν να την κατεβάσουν σε Android ΕΔΩ και σε Apple ΕΔΩ. Εξυπακούεται ότι πέραν της ιδιαίτερης προσοχής στο κινητό μας θα πρέπει να διατηρήσουμε κάπου φυλαγμένα και τα συμβατικά δελτία ταυτότητας και άδειας οδήγησης.

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή ως εξής:

Ταυτότητα

– Ο αριθμός ταυτότητας.
– Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
– Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
– Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
– Η ημερομηνία γέννησης.
– Ο τόπος γέννησης.
– Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας.
– Η φωτογραφία του κατόχου.

Άδεια οδήγησης

– Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
– Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
– Η ημερομηνία γέννησης.
– Ο τόπος γέννησης.
– Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
– Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
– Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
– Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
– Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
– Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
– Η φωτογραφία του κατόχου.

H αποθήκευση των παραπάνω στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικού προσώπου. Η προσθήκη των εγγράφων θα μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο σύνδεσης στο gov.gr, είτε μέσω κωδικών TaxisNet, είτε ebanking, ενώ εναλλακτικά παρέχεται και η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Επίσης, στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα θα μπει στα κινητά μας τηλέφωνα το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια. Η παρουσίαση της εφαρμογής (Google Play και Appple Store) αναμένεται σήμερα από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στην εκδήλωση το παρών αναμένεται να δώσει και ο πρωθυπουργός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι