Στο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη για κορωνοϊό – Έξι οι νεκροί στην Ιταλία
24/02/2020Την πόρτα μας χτυπάει πλέον η απειλή από τον κορωνοϊό, όχι από την Κίνα, αλλά από την Ιταλία και το Ιράν, χώρες που αποτελούν πλέον, μαζί με την Νότια Κορέα, τις νέες εστίες μόλυνσης. Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, εξαιτίας της οποίας άλλαξε το πρόγραμμα του ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη μετείχαν, εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γγ πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κορωνοϊό να φτάσει και στη χώρα μας, σημείωσε, ωστόσο, ότι ι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Ανέφερε μάλιστα ότι εκτός από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ και όλες οι αρμόδιες αρχές. Προανήγγειλε τέλος ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει ορισθεί υπεύθυνος για τον κορωνοϊό και ζήτησε «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό» σε ότι αφορά την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι Έλληνες μαθητές
Το έκτακτο της κατάστασης προκλήθηκε μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία και τους τέσσερις θανάτους από επιπλοκές εξαιτίας του κορωνοϊου, καθώς και από την παρουσία Ελλήνων στη γειτονική χώρα και ιδιαιτέρως μαθητών. Η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε ήδη από την Κυριακή την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία, κάτι που τέθηκε άμεσα σε ισχύ. Προέκυψε, ωστόσο, ένα ζήτημα με τις επιστροφές και το αν θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα. Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι δέκα σχολεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα και ότι αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ήδη πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων έχει δρομολογηθεί η επιστροφή μαθητών από τέσσερις σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι «τα παιδιά είναι όλα πολύ καλά στην υγεία τους και με εξαιρετικά ακμαίο ηθικό». Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι συνολικά, για την Κεντρική Μακεδονία, η διαδικασία της άμεσης επιστροφής από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία αφορά λιγότερους από 200 μαθητές. Έγινε επίσης γνωστό ότι τρεις μαθητές και δύο καθηγητές συνοδοί τους από Λύκειο του Ηρακλείου επέστρεψαν αμέσως στην Κρήτη, λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας πάντως «οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους». Η τοποθέτηση αυτή της υπουργού είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων της έκτακτης ευρείας σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Υγείας, μετά το πέρας της οποίας ανακοινώθηκε ότι για την ώρα, το ελληνικό υπουργείο δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα, ότι οι επιστήμονες που μετείχαν στη σύσκεψη είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία. Και το αιτιολόγησαν αυτό με το σκεπτικό, ότι οι Έλληνες μαθητές δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.
Γεννάται ωστόσο ένα ερώτημα με αυτήν την απόφαση. Γιατί μπορεί μεν οι Έλληνες μαθητές από δέκα διαφορετικά σχολεία να μην επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές, αλλά πως προεξοφλούν οι επιστήμονες ότι κάποιος άλλος που έχει μολυνθεί και δεν είχε εμφανίσει ακόμη συμπτώματα δεν βρέθηκε στα ίδια σημεία με τους Έλληνες μαθητές. Δεν πήγε δηλαδή στα ίδια ξενοδοχεία, δεν σιτίστηκε στα ίδια εστιατόρια, δεν ήπιε καφέ στις ίδιες καφετέριες ή δεν επισκέφθηκε τα ίδια μουσεία και δεν μπήκε στα ίδια με τους Έλληνες μαθητές Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το θέμα των συνόρων
Στην σύσκεψη της Κυριακής αποφασίστηκε το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει προς το παρόν ούτε στην θερμομέτρηση των ταξιδιωτών που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία. Αντ’ αυτού, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται την Δευτέρα και την Τρίτη στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα των επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης. Θα μοιράζουν δηλαδή φυλλάδια και θα διερευνούν εάν κάποιος επισκέφθηκε πρόσφατα τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας.
Την ίδια ώρα η Αυστρία, σε μια προσπάθεια να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του ιού Covid-19 διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία. Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ήδη απαγορεύθηκε η είσοδος στην χώρα σε ένα τρένο που προερχόταν από την Ιταλία. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ήρθη, ωστόσο, ο συναγερμός και αποκαταστάθηκε η διέλευση των τρένων.
Παραλλήλως η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σύνορα με την Ιταλία, ενώ και η Κομισιόν έκανε σήμερα γνωστό ότι η ΕΕ δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν. Σύμφωνα μάλιστα με την αρμόδια Επίτροπο επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο δεν έχει συστήσει προς το παρόν ούτε ο ΠΟΥ, κλιμάκιο του οποίου μεταβαίνει στην Ιταλία. Ο ΠΟΥ πάντως επικρίνει την Ρώμη ότι «έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα» και ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσους επέστρεψαν από την Κίνα.
Το Ισραήλ έθεσε σε καραντίνα 180 μαθητές, 18 εκπαιδευτικούς και ένα φύλακα, επειδή κατά την διάρκεια εκδρομής στους Αγίους Τόπους “διασταυρώθηκαν” με νοτιοκορεάτες, δεκαοκτώ από τους οποίους νόσησαν. Επίσης δεν επέτρεψε την είσοδο σε 200 μη Ισραηλινούς επιβάτες αεροπλάνου που προερχόταν από την Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότας Κορέας, που μαζί με το Ιράν και την Ιταλία αποτελούν τις νέες εστίες.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι, διεθνώς, οι επιστήμονες (καθηγητής Αρνό Φοντανέ της μονάδας “επιδημιολογία των νεοεμφανιζόμενων ασθενειών” στο Ινστιτούτο Παστέρ, καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ του King’s College του Λονδίνου) θεωρούν κρίσιμο το επόμενο 48ωρο, εξαιτίας κυρίως των νέων εστιών και συνιστούν «αυξημένη επιφυλακή και εποπτεία» από τις αρχές.
Πρόβλημα και από ανατολάς
Πέρα όμως από την Ιταλία, υπάρχει και το Ιράν που αποτελεί την εγγύτερη στη χώρα μας νέα εστία από τα ανατολικά, στην οποία μάλιστα αποδίδονται και τα κρούσματα του Λιβάνου. Αυτές οι χώρες βρίσκονται όμως, πάνω στην γραμμή διέλευσης μεταναστών, κάποιοι από τους οποίους φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Και εδώ μπαίνει άλλο ένα ζήτημα για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, που αφορά το τι θα κάνουν με τις παράνομες αφίξεις.
Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, που ήδη έθεσε σε καραντίνα τους μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking ή δεν θα λάβουν και στα ανατολικά σύνορα κανένα πρόσθετο μέτρο, μέχρι να μας έρθει η “αδέσποτη”. Σε όσα έχουν γίνει πάντως, έως τώρα, γνωστά για την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, δεν υπήρχε καμία αναφορά για το θέμα.