Στο μικροσκόπιο εντός και εκτός Ελλάδας τα κονδύλια για το προσφυγικό

Λυγερού Νεφέλη
188

Μαίνεται η κόντρα για τα κονδύλια στο προσφυγικό. Στις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης επιμένει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Ηλιόπουλος. Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας απαντά ότι «κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος», μετά και την εισαγγελική εντολή για διενέργεια σχετικής έρευνας.

Πράγματι, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί ο Δημήτρης Βίτσας, η υπόθεση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό έχει πάρει πλέον τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης. Στην πρώτη γραμμή της δικαστικής έρευνας, τόσο της OLAF όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σίγουρα το υπουργείο Άμυνας, όσοι έκαναν τους διαγωνισμούς και οι εταιρείες κέτερινγκ που πήραν τις δουλειές.

Πέρα από αυτά, η αντιπολίτευση επανάφερε στη Βουλή το αίτημα για προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ζητάει, μάλιστα, την κλήση του Ανδρέα Ηλιόπουλου, με αφορμή τις καταγγελίες.

Και όλα αυτά όταν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική. Η πλημμελής φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας επιβαρύνει αισθητά το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα. Η πληροφορία ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αφγανών (υπάρχουν αναφορές για 500.000) βρίσκονται ήδη στην Τουρκία προβληματίζει.

Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Τούρκοι έχουν σταματήσει να φυλάνε τα περάσματα στον Έβρο και ότι με τα πόδια έχουν περάσει πάνω από 12.000 μετανάστες. Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να τους ενημερώσει για το προσφυγικό ζήτημα και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, τα διεθνή Μέσα συντηρούν τον θόρυβο. Ειδικά στην υπόθεση της φερόμενης κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δυσπιστία επενδυτών απέναντι σε νοτιοευρωπαϊκά αξιόγραφα. «Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online) και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at) είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.