ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο πένθος οι Σέρρες: Κλειστά τα σχολεία – Στις 4μμ η κηδεία του παιδιού

Στο πένθος οι Σέρρες: Κλειστά τα σχολεία – Στις 4μμ η κηδεία του παιδιού

Στο πένθος έχει βυθίσει τις Σέρρες η τραγωδία στο 9ο δημοτικό σχολείο, όπου σημειώθηκε χθες το μεσημέρι ισχυρή έκρηξη στο λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας μαθητής 11 χρονών. Τα ερωτήματα για το πρωτοφανές περιστατικό πολλά και μέχρι τώρα οι απαντήσεις βασίζονται σε υποθέσεις, γύρω από πράξεις και παραλείψεις του τεχνικού συνεργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, που είχαν την επίβλεψη των εργασιών.

Το 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, θα παραμείνει κλειστό μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες για τα αίτια του τραγικού συμβάντος αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σερρών. Όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Η κηδεία του παιδιού θα γίνει στις 4μμ. Σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών έδωσε εντολή για έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και την απόδοση ποινικών ευθυνών. Από τις πρώτες δηλώσεις των εκπροσώπων του Δήμου προκύπτει ότι στο σχολείο (και σε άλλο ένα, το 12ο) «γινόταν ένα έργο της ενεργειακής αναβάθμισης για την αλλαγή του καυστήρα πετρελαίου στον καυστήρα με την γεωθερμία. Πώς εξερράγη ο λέβητας πετρελαίου ενώ δεν ήταν σε λειτουργία; Κάτι πήγε στραβά αυτό θα μας πουν οι αρμόδιοι» δήλωσε η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

Παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την διεξαγωγή και διοικητικής έρευνας για τυχόν ευθύνες του Δήμου Σερρών και των δημοτικών υπηρεσιών που έχουν την αρμοδιότητα για τα σχολεία και τα τεχνικά έργα.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις τεχνικών, προκύπτει ότι υπάρχουν ερωτήματα γύρω από το κλείσιμο και την ασφάλιση του καυστήρα πετρελαίου. Ναι μεν τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα γεωθερμίας, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην είχε κλείσει ο καυστήρας πετρελαίου.
Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και η σιδερένια πόρτα του λεβητοστασίου εκτοξεύτηκε σε απόσταση 30-40 μέτρων και χτύπησε θανάσιμα τον άτυχο 11χρονο μαθητή ενώ οι δύο μικρότεροι συμμαθητές του τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο Σερρών που μεταφέρθηκαν τα δύο τραυματισμένα παιδιά και στη συνέχεια το άψυχο σώμα του 12χρονου προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

»Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ “Ιπποκράτειο” για περαιτέρω παρακολούθηση. Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι