Στο ρυθμό του “Μπάλλου” χορεύει και η Αθήνα – Τα μέτρα προστασίας
14/10/2021Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας σήμερα Πέμπτη, εξαιτίας της κακοκαιρίας με την ονομασία “Μπάλλος”, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν κλείσει τα σχολεία λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Στάλθηκε και μήνυμα από το 112 για ιδιαίτερη προσοχή και στην Αθήνα, όπου το απόγευμα η κατάσταση προβλέπεται να είναι χειρότερη, καθώς αναμένονται καταιγίδες, ίσως και χαλαζόπτωση. Βελτίωση αναμένεται από αύριο το απόγευμα.
Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για σήμερα και αύριο αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι από 7-8 Μποφόρ. Στην Αττική ειδικότερα, αναμένονται βροχές και μετά το μεσημέρι καταιγίδες, ενδεχομένως και χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα έχουν ήδη μεταβληθεί σε ποτάμια από τις διαδοχικές μπόρες και καταγράφονται καθυστερήσεις στην άνοδο του Κηφισού, στην Πέτρου Ράλλη, στη Μεσογείων, Κατεχάκη, Κηφισίας, Βασιλίσσης Σοφίας και στο ρεύμα ανόδου της Συγγρού. Επίσης υπάρχει συμφόρηση στην Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και στην Αθηνών-Λαμίας έως τον κόμβο Καλυφτάκη.
Σχέδιο Δάρδανος εναντίον Μπάλλου
Η τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλές περιοχές πήρε την απόφαση, προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές και να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, να μείνουν κλειστά τα σχολεία. Μεταξύ των περιοχών όπου τα παιδιά δεν πήγαν σήμερα σχολείο είναι το Μεσολόγγι και η Κεφαλλονιά.
Στα ορεινά ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα χιόνια και ειδικά στην βόρειο Ελλάδα η θερμοκρασία σημειώνει κάθετη πτώση 6 βαθμών. Η πολιτεία, που έχει ιδιαίτερη έγνοια για τις πυρόπληκτες περιοχές όπου τα όμβρια ύδατα δεν έχουν φυσικά “αναχώματα”, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο “Δάρδανος” για τον καλύτερο συντονισμό αυτοδιοίκησης, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ.
Οι τοποθετήσεις κορμών για τον έλεγχο της καθόδου των ομβρίων στα καμμένα εδάφη έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα περίπου, καθώς έπρεπε να γίνουν πρώτα μελέτες από τα κατά τόπους δασαρχεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι σε πολλές περιοχές της Εύβοιας να γίνουν ποτάμια, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα. Στη Λάρισα εν τω μεταξύ γίνεται σύσκεψη για τις ζημίες που προκάλεσε το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, η “Αθηνά”. Τις μεγαλύτερες ζημίες στην περιοχή, υπέστησαν οι καστανοπαραγωγοί.