Στο τραπέζι η επέκταση των μέτρων κατά της πανδημίας – Μάχη για ΕΣΥ και ΜΕΘ

Στο τραπέζι η επέκταση των μέτρων κατά της πανδημίας – Μάχη για ΕΣΥ και ΜΕΘ, slpress

Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας, την αυστηροποίηση των οποίων κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Ο κορωνοϊός καλπάζει παρά το lockdown, το σύστημα των ελεγχόμενων εξόδων μπαίνει στο μικροσκόπιο, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά για την κατάσταση του ΕΣΥ και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ.

Οι αριθμοί από το μέτωπο της πανδημίας είναι αμείλικτοι και κάποιοι από αυτούς προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Μετά τον σχετικά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων (1.490) που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού των τεστ που γίνονται το Σαββατοκύριακο στα εργαστήρια, σήμερα καταγράφηκαν συνολικά 2.384 νέες μολύνσεις.

Πρόκειται για μια αύξηση 60%, η οποία δεν είναι όμως το μοναδικό μελανό σημείο του σημερινού απολογισμού. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν επίσης και ανέρχονται στους 263, ενώ βαρύς είναι και ο απολογισμός των θανάτων, καθώς 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο από αιτίες που σχετίζονται με την Covid-19. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες θόυν τους ειδικούς και την κυβέρνηση να βάζουν στο μικροσκόπιο και το σύστημα των λεγχόμενων εξόδων.

Επέκταση των μέτρων κατά της πανδημίας

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός SMS προς το 13033 (8,6 εκατομμύρια μηνύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο) προβληματίζει τους ειδικούς και την κυβέρνηση, καθώς αντιστοιχεί σε μια υψηλή κινητικότητα του πληθυσμού. Αυτή βέβαια είναι έτσι κι αλλιως υψηλότερη από το πρώτο lockdown, καθώς λειτουργούν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και πολύ περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αυστηροποίηση της καραντίνας, αν τα υπάρχοντα μέτρα δεν αποδώσουν. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ, χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha, οι έξι λόγοι που περιγράφονται στην αποστολή SMS στο 13033 θα μπορούσαν να μειωθούν.

Σε  ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων την πρωτιά εξακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία είχε και σήμερα τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, καταγράφοντας 652 νέες μολύνσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, όπου την Τρίτη εντοπίστηκαν 588 νέα κρούσματα. Με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων (164) τρέχει πλέον και η Λάρισα, ενώ διψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων κατέγραψαν πολλές περιφερειακές ενότητες.

Στα όρια της η Θεσσαλονίκη 

Στη Βόρεια Ελλάδα επιβαρυμένες είναι όλες οι περιφερειακές ενότητες, ωστόσο στην σημερινή καταμέτρηση παρουσιάζουν μεν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αυτός είναι όμως κάτω από τα 60. Αντιθέτως, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου, το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 32%. Αυτό, όπως εξήγησε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, σημαίνει ότι περισσότεροι από τρεις στους 10 ελεγχόμενους βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς είναι υπερδιπλάσιο του επίσης υψηλού εθνικού ποσοστού θετικότητας, το οποίο κυμαίνεται στο 14%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών  Covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 120 έγιναν στα τρία νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης.Τα στοιχεία αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία για την αντοχή του συστήματος Υγείας της πόλης και το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ανάπτυξη άλλων 50 κλινών ΜΕΘ, οι οποίες θα προστεθούν στις 118 που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία.

Μιλώντας σχετικά με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, είπε στην συνέντευξη Τύπου, ότι από την αρχή της επιδημίας έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με Covid-19. Από αυτούς έλαβαν εξιτήριο οι 330, ενώ η θνητότητα κυμαίνεται από 35% έως 37%. Η ίδια σημείωσε ότι «η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό, και θεωρείται ένα πολύ χαμηλό ποσοστό διεθνώς».

Μάχη για το ΕΣΥ 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ» και ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ», τονίζοντας ότι δέκα μήνες τώρα έγιναν σημαντικές ενέργειες τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε,  τον Σεπτέμβριο του 2019 το σύστημα υγείας είχε 88.690 εργαζόμενους και τον Νοέμβριο 2020 έχει 100.984. Είπε επίσης ότι τον Ιούλιο του 2019 λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ και τον Νοέμβριο 2020 λειτουργούν 1.082, ενώ μέχρι το τέλος έτους θα προστεθούν άλλες 234.

Ανέφερε ακόμα ότι οι κενές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 297 σε όλη την επικράτεια, τη στιγμή που κάθε χρόνο, την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, οι ημερήσιες αναμονές άγγιζαν τους 30 με 35 ασθενείς. Τόνισε τέλος ότι το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός και ότι τον προηγούμενο μήνα, μέσα στην πανδημία, έγιναν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία.

Στις δηλώσεις Κικίλια ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ένα σκωπτικό σχόλιο, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Υγείας «εξαφανισμένο υπουργό» και τα όσα είπε «δημιουργική λογιστική». Πρόσθεσε μάλιστα, στον ίδιο ειρωνικό τόνο, ότι «οποιαδήποτε συσχέτιση της παρουσίας του (του Κικίλια), άρον-άρον, μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, είναι απολύτως συμπτωματική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον Βασίλη Κικίλια ότι «στην παρθενική εμφάνισή του, μετά 8 μήνες, δεν βρήκε μισή λέξη να πει για τη μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ, για την ασφυξία των νοσοκομείων και των ΜΕΘ και για την πρωτοφανή ανεπάρκεια, ακόμα και στις 50 ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή, να λειτουργούν μόλις οι 9, λόγω έλλειψης προσωπικού». Έκανε τέλος λόγο για «ατέλειωτες παλινωδίες και αντιφάσεις» της κυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι