ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ταυτοποιήθηκε DNA του αδελφού του 18χρονου – Πώς έληξε η “ανταρσία” των ΜΑΤ

Ελεύθερος ο ανήλικος αδελφός του προφυλακισμένου για την δολοφονία Λυγγερίδη

O 18χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονική επίθεση με τη ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού κατά τα επεισόδια στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη κρίθηκε προφυλακιστέος.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν άνδρες των ΜΑΤ που κλήθηκαν σήμερα να μεταβούν στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Χάιφα, με τις διμοιρίες, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρνούνται να μεταβούν στο γήπεδο και να σταματούν στη συμβολή της Αλεξάνδρας με την Κηφισίας. Στη συνέχεια έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στην έδρα τους, αντί να μείνουν σε απόσταση, όπως ζητούσαν, για να επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση, ενώ είναι άγνωστο, προς το παρόν, τι σημαίνει η απόφαση αυτή των ανδρών των ΜΑΤ αναφορικά με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι. Ξεχωριστή σημασία έχει, δε, το γεγονός ότι πρόκειται για ισραηλινή ομάδα, και τα μέτρα φύλαξης, λόγω και του πολέμου στο Ισραήλ, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα πιο αυστηρά. Χρειάστηκε η παρέμβαση του αστυνομικού διευθυντή  για να λήξει το επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικοί αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, έχουν υποστηρίξει, πραγματοποιώντας και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ότι πρέπει να φύγει από πάνω τους το «βάρος» της φύλαξης των γηπέδων και να ανατεθεί στις ομάδες.

Την ίδια στιγμή νέα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της ΕΛΑΣ, για τα επεισόδια που έγιναν στου Ρέντη, έξω από το κλειστό γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ταυτοποιήθηκε το DNA του 16χρονου αδερφού του 18χρονου. Νωρίτερα, το MEGA μετέδωσε ότι, ο εκτοξευτήρας της ναυτικής φωτοβολίδας που τραυμάτισε τον αστυνομικό στου Ρέντη, αναλύθηκε και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφερε να βρει πάνω σε αυτό δακτυλικά αποτυπώματα και DNA.

Τί είπε ο 18χρονος

Ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

«Πήγα στο γήπεδο με δύο ακόμα φίλους μου και τον αδελφό μου. Κάποια στιγμή είδα κόσμο να βγαίνει προς τα έξω. Από περιέργεια βγήκα κι εγώ να δω τι γίνεται» φέρεται να ισχυρίστηκε ο 18χρονος στην απολογία του.

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος περιέγραψε από ποιον κατέληξε η φωτοβολίδα στα χέρια του και πως τελικά έφτασε να την ρίξει, αν και δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν, όπως φέρεται να υποστήριξε.

Ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας έχει αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι ο 18χρονος δεν είναι οργανωμένος οπαδός, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ και δεν έχει κατηγορηθεί και προσαχθεί για οποιαδήποτε αιτία, ενώ δεν ανήκει σε οποιονδήποτε σύνδεσμο ομάδας. Έχει επισημάνει επίσης ότι ο πελάτης του, τού έχει αναφέρει ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλη φορά τέτοιου είδους βεγγαλικό και πρόθεσή του δεν ήταν να το πετάξει εναντίον του αστυνομικού. Υποστήριξε εξάλλου ότι τη ναυτική φωτοβολίδα του την έδωσε κάποιος από τους οργανωμένους οπαδούς με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου όταν βγουν από το γήπεδο να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι τόσο ο 18χρονος όσο και η οικογένειά του, αυτή τη στιγμή, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία του αστυνομικού.

Η υπερασπιστική γραμμή

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 18χρονος αναμένεται να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ουδέποτε είχε πρόθεση να τραυματίσει τον αστυνομικό. Λέγεται ότι βρίσκονταν 70 μέτρα μακριά και μαζί με τη δική του φωτοβολίδα έπεσαν και άλλες. Συνεπώς μπορεί να μην είναι αυτός ο δράστης, αλλά αν αποδειχθεί ότι είναι τότε θα αναλάβει τις ευθύνες του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο 18χρονος λέει ότι τη ναυτική φωτοβολίδα ήθελε να τη ρίξει με ανοδική τροχιά και σε καμία περίπτωση προς τον αστυνομικό, αλλά δεν ήξερε να τη χρησιμοποιεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα κατονομάσει κανέναν ως τον καθοδηγητή των επεισοδίων και δεν γνωρίζει το πρόσωπο που του έδωσε τη φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο.

Η κατάσταση του αστυνομικού

Ο 31χρονος αστυνομικός που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας έχει υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου, λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών. Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό.

Στον 18χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της έρευνας έχει μπει και ο ανήλικος αδελφός του συλληφθέντα ο οποίος το βράδυ των επεισοδίων βρισκόταν στο γήπεδο και, κατά την εξέταση του από τους αστυνομικούς, φέρεται να υπέπεσε σε κάποιες αντιφάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί θέλουν να ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς έκανε και πού βρισκόταν το βράδυ που σημειώθηκαν τα επεισόδια.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη (13/12), το τεστ για ίχνη πυρίτιδας που του έγινε πριν μερικές ημέρες βγήκε, όπως αναμενόταν, θετικό επιβεβαιώνοντας και επίσημα, ότι ο κατηγορούμενος, το βράδυ των επεισοδίων, χρησιμοποίησε φωτοβολίδα.

Το τηλεφώνημα στον μάνατζερ

Τέλος στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο 26χρονος μάνατζερ τράπερ ο οποίος ήταν το πρώτο πρόσωπο το οποίο ενημέρωσε ο 18χρονος για τον τραυματισμό του αστυνομικού, όπως παραδέχτηκε στην τρίτη του κατάθεση ενώπιον των Αρχών. Παράλληλα οι Αρχές, ερευνούν πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του 26χρονου στα επεισόδια ακόμα και στον εξοπλισμό των οπαδών.

Επιπλέον, από τις καταθέσεις του 26χρονου προκύπτει ασάφεια ως προ το άλλοθι που δίνει όσον αφορά τις ώρες, λέγοντας πως βρισκόταν σε μια καφετέρια μετά τη φυγή του από το γήπεδο και δεν ήξερε τίποτα για τα επεισόδια. Τέλος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο 26χρονος εμφανίζεται σε άλλες 4 δικογραφίες καθώς είναι σεσημασμένος για περιπτώσεις αθλητικής βίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι