ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον ανακριτή ο Φουρθιώτης – Ποιες κατηγορίες του αποδίδονται

Στον ανακριτή ο Φουρθιώτης – Ποιες κατηγορίες του αποδίδονται

Σωρεία κατηγοριών, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα,  περιλαμβάνει η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος οδηγήθηκε, μαζί με άλλα τρία άτομα, στην Εισαγγελία μετά τη σύλληψη τους. Οι κατηγορούμενου οδηγήθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ για τον Φουρθιώτη ανέφερε  ότι «προκαλούσε εντυπώσεις για να έχει προστασία». «Είχε κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του, κατά παραγγελία, χτυπήματα και από την άλλη παρουσίαζε ότι είναι θύμα απειλών και πως είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φύλαξη και συνοδεία». Αφορμή για την  σύλληψη του τηλεπαρουσιαστή ήταν το τηλεφώνημα που έκανε άγνωστος στην ΕΛ.ΑΣ το βράδυ της  21ης Απριλίου, οποίος έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση του αλλά και των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Τα αδικήματα που αποδίδονται στον Μένιο Φουρθιώτη με βάση την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος είναι: Σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα), η θική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία (κακούργημα), ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία (κακούργημα), ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία στην προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα) και ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά (πλημμέλημα). Ο παρουσιαστής κατηγορείται επίσης για απόπειρα εκβίασης (πλημμέλημα), ψευδή καταγγελία (πλημμέλημα), καθώς και πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος (πλημμέλημα).

Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες διώκονται κατά περίσταση για: Σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε ανθρωποκτονία (αφορά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών), διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη (κακούργημα), προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα), διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα), παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Το σκεπτικό της δίωξης

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, ο Μένιος Φουρθιώτης φέρεται να σχεδίασε το περιστατικό με πυροβολισμούς με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του, καθώς και εκείνο με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο του γκαράζ. Πρόκειται για γεγονότα, τα οποία συνέβησαν μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς που του είχε διατεθεί και το σκάνδαλο που προέκυψε σχετικά με την έκτασή της.

Πρόκειται για την πρόσφατη επίθεση με καλάσνικοφ στην είσοδο του σπιτιού του, καθώς και εκείνη με εκρητικό μηχανισμό στην γκαραζόπορτα, για τις οποίες φέρεται πως προδόθηκε από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους δράστες. Ο παρουσιαστής φέρεται επίσης ότι πλήρωσε με 40.000 ευρώ τους δράστες, τους οποίους συναντούσε και στο σπίτι του.

Οι ίδιοι πάντως, οι οποίοι φέρονται να είναι αυτοί που υλοποίησαν έναντι αμοιβής τα σχέδια του τηλεπαρουσιαστή, ισχυρίζονται πως ήθελαν να εργαστούν για την προσωπική του ασφάλεια. Πρόκειται για άτομα γνωστά στις αρχές λόγω εμπλοκής τους σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις και φέρονται να είναι τα ίδια πρόσωπα που πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία.

Πως συνελήφθη ο Φουρθιώτης

Πριν τη σύλληψη του παρουσιαστή είχαν προηγηθεί έρευνες της Αστυνομίας στο σπίτι και στο γραφείο του. Ο ίδιος προσήχθη το απόγευμα της Τρίτης στο πλαίσιο της προανάκρισης για την υπόθεση με τους πυροβολισμούς εναντίον ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ από αγνώστους στην Εκάλη. Μια επίθεση που έγινε ένα εικοσιτετράωρο πριν από τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του.

Η προσαγωγή μετατράπηκε ωστόσο σε σύλληψη, καθώς εκτός από τις επικοινωνίες του Φουρθιώτη με τους δύο ποινικούς, από την έρευνα της Αστυνομίας φάνηκε ότι οι πυροβολισμοί με καλάσνικοφ που είχαν σημειωθεί έξω από το σπίτι του παρουσιαστή στον Διόνυσο έγιναν με το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία.

Αυτά τα δύο περιστατικά έγιναν με διαφορά μόλις λίγων ωρών. Οι πυροβολισμοί στο σπίτι του Φουρθιώτη, για τους οποίους ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν, σημειώθηκαν στις 10:20 της 16ης Απριλίου. Είχαν προηγηθεί ωστόσο, στις 01:10 της προηγούμενης οιπυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη διασταύρωση της λεωφόρου Θησέως με την οδό Αγίων Σαράντα στη Νέα Ερυθραία.

Σε αυτό το περιστατικό οι αστυνομικοί έκαναν σήμα σε δύο άτομα να σταματήσουν για έλεγχο. Αυτά όμως επιχείρησαν να διαφύγουν με τον συνοδηγό να βγάζει ένα καλάσνικοφ από το σακίδιο που κρατούσε και να πυροβολεί τρεις φορές προς τους αστυνομικούς. Οι δράστες άφησαν όμως στο σημείο εκτός από τους τρεις κάλυκες και το σακίδιο, μέσα στο οποίο μετέφεραν το καλάσνικοφ, και τα στοιχεία αυτά οδήγησαν στον εντοπισμό τους. Η βαλλιστική έρευνα έδειξε ότι το όπλο ήταν το ίδιο και στις δύο επιθέσεις, ενώ από το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο σακίδιο ταυτοποιήθηκαν τα δύο πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα ήταν γνωστά στις Αρχές για εμπλοκές τους στο παρελθόν σε υποθέσεις εκβιασμών και ξυλοδαρμών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών ανακάλυψαν σύνδεση του Φουρθιώτη με τον έναν από τους δύο ποινικούς και εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο η επίθεση στο σπίτι του να ήταν σκηνοθετημένη. Ερωτήματα προκαλεί πάντως το γιατί χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο, αφού οι δράστες της επίθεσης εναντίον των αστυνομικών είχαν αφήσει ίχνη.

Από τον Βρούτση στον Βαξεβάνη

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες που είχε διατυπώσει σε βάρος του παρουσιαστή, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι στις αρχές του μήνα είχε πληροφορηθεί από έναν άνδρα, ότι κινδυνεύει, καθώς πρόσωπο που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα αναζητά κάποιον για να «εκτελέσει συμβόλαιο γι αυτόν».

Ο πληροφοριοδότης, τον οποίο ο Βαξεβάνης δεν κατονόμασε, προειδοποίησε ότι το συμβόλαιο θανάτου θα περιλαμβάνει χτύπημα εναντίον του (του Βαξεβάνη) και ενός άλλου δημοσιογράφου, του οποίου το όνομα δεν θυμόταν (ο πληροφοριοδότης). Όπως μάλιστα είχε αναφερθεί το σχέδιο περιελάμβανε, πριν την επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων, εικονική επίθεση στο σπίτι του Φουρθιώτη.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Βαξεβάνης  εξηγούσε ότι μετά την επίθεση με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του παρουσιαστή το ένα μέρος από το εν λόγω “συμβόλαιο” φαίνεται να υλοποιήθηκε, γεγονός που, όπως είπε, τον ανησύχησε και τον φόβισε. Μετά το δημοσίευμα πάντως, ξεκίνησε άμεσα έρευνα της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Το όνομα του γνωστού παρουσιαστή είχε απασχολήσει την επικαιρότητα όταν είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και τα social media για την αστυνομική φρουρά που είχε ο Φουρθιώτης, την οποία τελικώς απομάκρυνε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ρίχνοντας το “μπαλάκι των ευθυνών” στην ΕΛΑΣ. Ακολούθησαν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για εισβολή του Φουρθιώτη με μπράβους στο γραφείο του υπουργού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι