ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον Άρειο Πάγο η μήνυση πατέρα θύματος κατά υπουργών για τα Τέμπη – Έρευνα και για την επίστρωση

Δεκτή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μήνυση πατέρα θύματος κατά υπουργών για τα Τέμπη,

Νέα εξέλιξη στη διερεύνηση των ευθυνών για το πολύνεκρο δυστήματα των Τεμπών, έρχεται από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Η εισαγγελέας Εφετών έκανε δεκτή την προσφυγή του Π. Ασλανίδη, πατέρα ενός από τα θύματα, κατά της απόφασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας να απορρίψει τη μήνυση των συγγενών για το μπάζωμα των Τεμπών.

Η μήνυση στρεφόταν εις βάρος του υφυπουργού Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Τριαντόπουλου, του τότε υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της τότε υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, για ευθύνες στο θέμα του μπαζώματος του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στην απορριπτική διάταξη για τη μηνυτήρια αναφορά συγγενών των θυμάτων για το μπάζωμα των Τεμπών, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας ανέφερε ότι «επειδή δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρω αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο, χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος, πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».

Δεκτή η μήνυση από την εισαγγελέα Εφετών

Με την απόφαση τώρα της εισαγγελέως Εφετών ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή της μήνυσης των συγγενών στη Βουλή, καθώς η υπόθεση αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αρμόδιος είναι ο Άρειος Πάγος, όπου θα πάει η δικογραφία. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψης εγκληματία, για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.

Επιπλέον με εντολή της αντιεισαγγελέως Εφετών Λάρισας θα διεξαχθεί έρευνα για τον εντολέα της απομάκρυνσης χωμάτων από τον τόπο της τραγωδίας και της επίστρωσης, καθώς ουδείς έως τώρα έχει αναλάβει την ευθύνη της σχετικής πράξης.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη προς την διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, μέσω της οποία ζητούσε τη διερεύνηση «τυχόν πειθαρχικής ευθύνης της εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».