Στον ρυθμό του κορωνοϊού χορεύει ακόμα ο πλανήτης – Ποιοι επλήγησαν λιγότερο

Στον ρυθμό του κορωνοϊού χορεύει ακόμα ο πλανήτης – Ποιοί επλήγησαν λιγότερο, Νεφέλη Λυγερού

Η ανθρωπότητα σήμανε συναγερμό τον Μάρτιο για να αντιμετωπίσει την επέλαση του κορωνοϊού. Μετά δύο και πλέον μήνες, όλες οι χώρες προσπαθούν να επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο μίας αναζωπύρωσης. Ο Μάϊος πνέει τα λοίσθια και το καλοκαίρι είναι μόνο μία ανάσα μακριά. Ο απολογισμός σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ακόμα εύκολο εγχείρημα, επειδή ο κορωνοϊός έπληξε με διαφορετική ένταση και σε διαφορετικό χρόνο την κάθε γωνία του πλανήτη.

Ακόμα και οι απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου πλήττονται, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για το κόστος σε ζωές που θα έχει η πανδημία στις κοινότητες των ιθαγενών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν άφησε καμία ανεπηρέαστη. Σε παγκόσμια κλίμακα ο κορωνοϊός έχει θερίσει 343.000 ζωές, ενώ περισσότερα από 5.362.160 είναι τα κρούσματα σε 196 χώρες. Όπως παραδέχεται η επιστημονική κοινότητα, ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός. Πρόκειται μονάχα για τα διαγνωσμένα κρούσματα. Τα πραγματικά υπολογίζεται πως είναι επί 10 ίσως και σε ορισμένες περιπτώσεις επί 50.

Η Κίνα, η οποία υπέστη πρώτη τις συνέπειες της πανδημίας, βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες. Προηγήθηκε, όμως, μία σκληρή μάχη, στην οποία χάθηκαν περισσότεροι από 5.000 νεκροί, ενώ σ’ όλη την Ασία ο αριθμός των θυμάτων είναι διπλάσιος. Η Κίνα καταμετρά επίσημα συνολικά 82.974 κρούσματα. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 24 Μαΐου είχαν αναφερθεί 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που υποδηλώνει μία έστω και περιορισμένη αύξηση.

Το Πεκίνο, εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει και τις εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, οι οποίες προμηνύουν άλλου τύπου περιπέτειες. Το ελπιδοφόρο γεγονός είναι ότι όλες οι χώρες της Ασίας έχουν δει μείωση θανάτων και κρουσμάτων, αν και οι ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανή «άμεση δεύτερη κορύφωση».

Ανέδειξε τις παθογένειες της ΕΕ

Η Ευρώπη παραμένει με ανοικτές πληγές από την πανδημία, αν και αρχίζει να ανακτά τις δυνάμεις της. Η Γηραιά Ήπειρος χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά, με την Ιταλία και την Ισπανία και τη Βρετανία να κρατάνε τα θλιβερά πρωτεία. Στο πέρασμά του, εκτός από ανθρώπινες ζωές, ο κορωνοϊός ανέδειξε και τις παθογένειες της ΕΕ, την αδυναμία της να βρει νέους αποτελεσματικούς τρόπους κοινής δράσης.

Η Ρωσία ανέβηκε κατηγορία στις πληγείσες χώρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 8.946, φθάνοντας συνολικά τις 353.427, γεγονός που καταδεικνύει ότι η μεγάλη αυτή χώρα του Βορρά απέχει ακόμα από το να ελέγξει την πανδημία. Το Βέλγιο, έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναδείχθηκε επίσης σε μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες της Ευρώπης, με 57.092 κρούσματα και 9.280 θανάτους. Βαρύ το κόστος αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για χώρα με πληθυσμό όπως αυτός της Ελλάδας.

Στον κυκλώνα της πανδημίας πλέον βρίσκεται και η Λατινική Αμερική. Εκεί ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους. Από μία άποψη είναι το νέο κέντρο της πανδημίας, δεδομένου ότι εισέρχεται στο χειμώνα, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Βραζιλία. Οι θάνατοι εκεί έχουν ανέλθει στους 22.666 με 363.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αφρική και Αυστραλία

Στη Βόρεια Αμερική, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο. Οι νεκροί υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 150.000. Το νούμερο από μόνο του ζαλίζει. Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορείται για ολιγωρία, επιμένει να επαναφέρει την οικονομία-κοινωνία μία ώρα νωρίτερα στην κανονικότητα. Είναι αξιοσημείωτο πως η πανδημία οδήγησε πολλούς να αμφισβητήσουν την ίδια την ηγεμονία των ΗΠΑ στον πλανήτη.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 7.100 κρούσματα και μόλις 102 θάνατοι, αριθμοί πολύ μικρότεροι σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως είναι γνωστό η χώρα είναι πολύ αραιοκατοικημένη και γεωγραφικά σχετικά απομονωμένη, γεγονός που οπωσδήποτε την βοήθησε. Πλέον, επιχειρεί να επανέλθει κι αυτή σε μια κανονικότητα, η οποία, όμως, θα απέχει πολύ από την πρότερη. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατόν, αλλά τα σχολεία άνοιξαν δειλά-δειλά.

Διαφορετική περίπτωση είναι η αφρικανική ήπειρος. Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων και θανάτων από κορωνοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο. Ειδικοί υπολογίζουν ότι μπορεί οι θάνατοι να φτάσουν τις 50.000 και τα κρούσματα τα 3.000.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Αλγερία έχουν επίσης πληγεί, αλλά οι αρμόδιες κρατικές δομές στη “μαύρη Αφρική” είναι κατά κανόνα αδύναμες, με αποτέλεσμα οι καταγραφές και θανάτων και κρουσμάτων να μην είναι ακριβείς. Γενικά, πάντως, η Αφρική δείχνει σχετικά ανθεκτική. Κάποιοι ειδικοί το αποδίδουν στο θερμό κλίμα, το οποίο δεν ευνοεί την εύκολη εξάπλωση του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx