Συλλήψεις δολοφόνων μετά από 10-20 χρόνια
27/05/2021Η δικαιοσύνη μπορεί να αργεί μερικές φορές να αποδοθεί, αλλά η σημερινή σύλληψη δολοφόνου 12 χρόνια μετά την διάπραξη του εγκλήματος, φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι λίγοι “τη γλιτώνουν” για πάντα. Σήμερα συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι συνελήφθη 34χρονος Αλβανός για τη δολοφονία ομοεθνούς του. Πολλοί (ειδικά αλλοδαποί) εφησυχάζουν επειδή στην πατρίδα τους υπάρχει η παραγραφή και οι φόνοι είναι μεταξύ των κακουργημάτων που παραγράφονται σχετικά γρήγορα ή απλά θεωρούν ότι το “θέμα” τους ξεχάστηκε.
Ο δράστης της σύλληψης που ανακοινώθηκε σήμερα, κατηγορείται ότι όταν ήταν 22 ετών σκότωσε ομοεθνή του στην Λαμία και εν συνεχεία διέφυγε στην πατρίδα του. Εκεί εξέδωσε πλαστό διαβατήριο και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου κυκλοφορούσε ελεύθερος ώσπου συνελήφθη στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η σύλληψη έγινε επειδή η αλβανική Interpol πληροφορήθηκε τα νέα του στοιχεία και τα “πέρασε” στο σύστημα διεθνούς συνεργασίας το 2017, αναζητώντας τον για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Η πραγματική ταυτότητα του 34χρονου αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Νικολάου για να βεβαιώσει ένα γνήσιο υπογραφής, οπότε διαπιστώθηκε ότι ήταν καταζητούμενος. Παρεμπιπτόντως υπενθυμίζεται ότι η αλβανική Ιnterpol φαίνεται να “έστρωσε” κάπως μετά το 2015, όταν συνελήφθη ο διευθυντής της και δύο υφιστάμενοι του για απόκρυψη στοιχείων σε σχέση με έρευνα για φόνο διαπραχθέντα από Αλβανό βουλευτή.
Ο 43χρονος βουλευτής Μαρκ Φρόκου που ήταν αναμεμιγμένος και σε κύκλωμα πορνείας και ήταν πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος καταδικάστηκε τελικά σε κάθειρξη 10 ετών στο Βέλγιο, για τη δολοφονία Αλβανού πολίτη, το 1999 και οι αστυνομικοί της αλβανικής Interpol συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να “μαγειρέψουν” προς όφελός του τα αποδεικτικά στοιχεία.
Από την ίδια έρευνα αποδείχθηκε ότι ο Φρόκου και ο αδελφός του είχαν σκοτώσει έναν Αλβανό αστυνομικό που διερευνούσε την ανάμιξή τους σε κύκλωμα πορνείας. Χάρη στην αλβανική Interpol πάντως πρόσφατα συνελήφθη ο ηλικίας 32 ετών Έλληνας που είχε διαφύγει εκεί μετά το φόνο 60χρονου γείτονά του στα Καλύβια. Ο Έλληνας σκότωσε τον άτυχο 60χρονο επειδή θεωρούσε ότι τον έκλεβε στα κοινόχρηστα και ότι του είχε κάνει μάγια.
Μετά είκοσι έτη…
Πριν από λίγους μήνες συνελήφθη, μετά από ένταλμα του ανακριτή Βόλου, ενώ πέρασε στο έδαφος της Ελλάδας από τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής, ένας 44χρονος Αλβανός, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Χρυσούλας Σπαθούλα, πριν από 18 χρόνια στο σπίτι της στο Διμήνι, όπου ζούσε μόνη. Τον 44χρονο υπέδειξε, ως τον άνθρωπο που σκότωσε την άτυχη γυναίκα, ο 43χρονος ομοεθνής του που είχε ήδη συλληφθεί (πέρσι τον Ιούλιο) από δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στο σπίτι και ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι πήγε στο σπίτι για να κλέψει λίρες, που η γυναίκα ισχυριζόταν ότι είχε, αλλά ότι «την σκότωσε ο άλλος». Ο 44χρονος αναμένεται να μεταχθεί τις επόμενες μέρες στον Βόλο και να οδηγηθεί στον ανακριτή για να απολογηθεί. Η άτυχη γυναίκα, 71 ετών όταν την σκότωσαν το 2002, ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ και ζούσε σε μια φτωχική μονοκατοικία, στο Διμήνι. Μετά από 20 χρόνια συνελήφθη (το 2017) στην Ελλάδα και ένας 53χρονος Αλβανός, που είχε πυροβολήσει και σκοτώσει ομοεθνή του στην πατρίδα τους.
Στην Φλώρινα συνελήφθη πρόσφατα (πέρσι τον Απρίλιο), 18 χρόνια μετά το φόνο που διέπραξε, ένας αλλοδαπός 42 ετών. Είχε δολοφονήσει έναν άτυχο αγρότη το 2003 στην Ημαθία και είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια για δολοφονία εκ προθέσεως. Ο δολοφόνος συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης.
Από το νοσοκομείο στη φυλακή
Το ρεκόρ μέχρι στιγμής είναι η σύλληψη 68χρονου στην Αμφιλοχία, για το φόνο μιας 25χρονης Ελληνίδας. Ο φόνος είχε διαπραχθεί πριν από 31 χρόνια στο Πλέτενμπεργκ της Γερμανίας. Η άτυχη γυναίκα ήταν μητέρα δύο παιδιών και είχε καταγωγή από την Βρυσέλλα Φιλιατών. Οι γερμανικές αρχές δεν έκλεισαν ποτέ τον φάκελο της δολοφονίας, ενώ είχαν στη διάθεσή τους τα στοιχεία του δράστη, ο οποίος όμως ήταν άφαντος. Ο δολοφόνος τότε είχε καταφέρει να περάσει από το Μπάρι στην Ελλάδα, πήγε στους Φιλιάτες και από τότε η τύχη του αγνοούνταν.
Οι γείτονές του (όπως έλεγαν μετά τη σύλληψή του) είχαν πεισθεί ότι ζούσε ως μετανάστης στην Αυστραλία και ότι «είχε αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα από νοσταλγία». Συνελήφθη όταν έπαθε επιληπτική κρίση και ένας γείτονας ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, όμως κατά τον έλεγχο των στοιχείων του από την αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα από τις γερμανικές αρχές. Στη Γερμανία οι ανθρωποκτονίες δεν παραγράφονται στην 25ετία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, και οι γερμανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του για να δικαστεί για το έγκλημα που διέπραξε.
Ο δράστης είχε σκοτώσει την άτυχη Ελληνογερμανίδα με έξι σφαίρες σε πάρκινγκ στη γερμανική πόλη Πλέτενμπεργκ, μέσα στο ΙΧ της και ήταν οικογενειακός φίλος του συζύγου του θύματος. Είχε απασχολήσει τις αρχές και πριν από τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο κατηγορούμενος είχε απειλήσει την 25χρονη πριν τη δολοφονία της. Εκείνη δεν ήθελε να έχουν ερωτικές σχέσεις και εκείνος αντέδρασε σκοτώνοντάς την. Πέντε χρόνια πριν από το έγκλημα ο ίδιος είχε “μαχαιρώσει” με ψαλίδι από ζήλια τον γαμπρό του 24 φορές, επειδή «τον έπιασε να πίνει καφέ με τη γυναίκα του». Γι’ αυτό του είχε επιβληθεί και ποινή φυλάκισης.