ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε πύρινο κλοιό η Πεντέλη – Στην μάχη και ο στρατός

Mήνυμα του 112 για εκκένωση της Δαδιάς – Στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο

Δεκάδες διάσπαρτες πύρινες εστίες, που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, καίνε την Πεντέλη, με τη νύχτα να είναι δύσκολη. Για την πορεία των επιχειρήσεων ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από το Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ μήνυμα συμπαράστασης υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων ανάρτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Προηγουμένως, σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη προχώρησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, καθώς  η πυρκαγιά που ξέσπασε είχε ήδη πάρει μετά τις 5 το απόγευμα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στην μάχη κατά της πυρκαγιάς ρίχνεται και ο στρατός.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega, θα σταλούν 150 κομάντος από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών. Παράλληλα, ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, αν η πυρκαγιά πάρει ακόμα πιο άσχημη τροπή.

Στην έκτακτη ενημέρωση που προηγήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η φωτιά στην Πεντέλη εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων με 28 Ρουμάνους πυροσβέστες, 60 πυροσβεστικά οχήματα και 15 αεροσκάφη αλλά και 9 ελικόπτερα. Όπως τόνισε, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα εναέρια μέσα θα συνεχίσουν να επιχειρούν μέχρι τέλους. Πέντε λεπτά πριν από τις 21:00, αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα.

Οι εθελοντές διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων και έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη και από τις περιφέρειες της χώρας για να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Η κινητοποίηση της αστυνομίας επίσης είναι μεγάλη για την απομάκρυνση των κατοίκων όπου χρειάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Εκκενώθηκε το Παίδων

Εντολή εκκένωσης, για προληπτικούς λόγους, δόθηκε για το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης λίγο μετά τις 21:00. Στο νοσοκομείο βρίσκονταν 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό. Άπαντες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαϊα Κυριακού.

Εκκενώθηκε παράλληλα και το Νταού Πεντέλης και 35 παιδιά μεταφέρθηκαν προς το Ιδρυμα Μητέρα, μαζί με το προσωπικό. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 10 το βράδυ δεν είχαν γίνει κλήσεις προς το ΕΚΑΒ για τραυματισμούς και δύσπνοια. Το ΕΚΑΒ και τα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα.

Μαίνεται η πυρκαγιά

Την ίδια στιγμή, μαίνεται η πυρκαγιά στο Ντράφι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open TV, κάηκαν σπίτια. Όλες οι υδροφόρες, τα οχήματα και οι πυροσβέστες είναι στο σημείο, ενώ επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα. Στις 20.00 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η Ανθούσα, μετά την αντίστοιχη που είχε δοθεί για το Ντράφι.

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης. Στις 18.45 εστάλη μήνυμα από το 112 στους πολίτες που βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη και μετά ακολούθησε η Ανθούσα. Στις αρχικές του δηλώσεις, ο κ. Αρτοποιός δήλωνε πως η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, γρήγορα όμως η πυρκαγιά επεκτάθηκε. Εκτός από Ανθούσα και Ντράφι, εκκενώθηκαν οι οικισμοί. Διώνη και Δασαμάρ

Λίγο νωρίτερα μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies». Προ λίγου εκκενώθηκε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εκκενώθηκαν Ντράφι και Ανθούσα

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, καθώς επίσης 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, δυνάμεις που μετέπειτα ενισχύθηκαν. Πλέον επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βοηθούν τους κατοίκους στην εκκένωση.

https://twitter.com/skourkos2012/status/1549412769883197442?s=20&t=vHsnoH9e18NshEAgp3nRwg

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά άρχισε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Είναι ακόμη ψηλά, σε δασική έκταση (πουρνάρι και πεύκα) γεγονός που επιτείνει την εξάπλωση της. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Κατά πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν, οι μετεωρολόγοι επισήμαναν ότι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα θα περιοριστεί η ένταση των ανέμων. Είναι χαρακτηριστικό πως η φωτιά είναι ορατή από πολλά σημεία της Αττικής. Η δε Πυροσβεστική να είναι σε επιφυλακή για κίνδυνο πυρκαγιών στην υπόλοιπη χώρα λόγω του επικείμενου καύσωνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι