Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού – “Τρύπες” στο σύστημα άμυνας
05/03/2020
Ανοίγει η βεντάλια των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι το περιστατικό της Πάτρας δεν ήταν το μοναδικό. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σήμερα, ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 31, με αυτήν την αλματώδη αύξηση να προέρχεται από την ίδια πηγή.
Τα 21 νέα κρούσματα προέκυψαν από τις εξετάσεις που έγιναν στους συνταξιδιώτες του 67χρονου από την Αμαλιάδα, ο οποίος αποτελεί το ένατο κρούσμα και νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τα 24 άτομα που έχουν ήδη εξεταστεί, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Πρόκειται για άτομα που είχαν πάει εκδρομή με πούλμαν στους Αγίους Τόπους και στο Όρος Σινά, το διάστημα από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Το περιστατικό της Πάτρας σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιβατών που μετείχαν στο ίδιο γκρουπ με τον 67χρονο εκπαιδευτικό (περισσότεροι από 80). Ανησυχία προκάλεσαν και οι πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα, ότι ο ασθενής παρέμεινε για περίπου δύο εικοσιτετράωρα σε κοινή παθολογική κλινική, καθώς εισήχθη με αρχική διάγνωση λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ταξιδιωτικό ιστορικό
Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι και το γεγονός ότι στην Πάτρα βρίσκεται ήδη από χθες (Τετάρτη) ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος μετείχε σήμερα στη σύσκεψη που συγκάλεσε στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αντικείμενο τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας.
Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, καθώς και δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα (ο 67χρονος εκπαιδευτικός) ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα» και «ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».
Ποια ήταν όμως η χώρα «με χαμηλότερη επιδημιολογία» που ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος; Μήπως το Ισραήλ, το οποίο, μετά τα κρούσματα σε γκρουπ νοτιοκορεατών που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους, ξεκίνησε «επιδημιολογική έρευνα», ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου. Είχε σημάνει μάλιστα συναγερμό και είχε δώσει στη δημοσιότητα τη διαδρομή των νοτιοκορεατών, συμπαρασύροντας στην επιφυλακή που κήρυξε και τις υγειονομικές υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής. Εκείνες τις ημέρες το ελληνικό γκρουπ από την Πελοπόννησο βρισκόταν στην περιοχή, καθώς το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους και το Σινά έγινε από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Κενά στην “άμυνα”
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε επίσης ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του (ο 67χρονος) ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι παρέμεινε σε κοινή παθολογική κλινική για κάποιο διάστημα. Είπε επίσης ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων». Αυτό, ωστόσο θα ήταν ευκολότερο να γίνει κατά την είσοδό τους στη χώρα, αν είχε ληφθεί υπόψη το ταξιδιωτικό ιστορικό τους. Κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως συνέβη μάλλον και κατά την εισαγωγή του 67χρονου στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αφού έκανε την επισήμανση «να μην σπείρουμε επιδημία πανικού», σημείωσε ότι ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας είναι υψηλός, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Παραλλήλως, μίλησε για υποδιάγνωση του ιού, αναφέροντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
Σε ό,τι αφορά ειδικά το γκρουπ από την Πελοπόννησο είπε ότι τρεις από τους ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και άλλοι έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα. Επέμεινε πάντως και ο ίδιος ότι «το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα» και σημείωσε ότι το γκρουπ επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου για να συμπεράνει ότι «αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα». Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από τα νοσοκομεία, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας». Εκτίμησε τέλος ότι «σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού» και «ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα το 10-15%».
Κάτι ξέρουν οι Βούλγαροι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το βράδυ της Τετάρτης έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για σήμερα 5 και την Παρασκευή 6 Μαρτίου.
Τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου, εντός του 48ώρου, ενώ ένας μετά τον άλλον φορεία και οργανώσεις των παραπάνω περιοχών ανακοινώνουν την αναστολή λειτουργίας χώρων, όπου θα μπορούσε να υπάρξει συγκέντρωση ατόμων. Ακυρώσεις και αναβολές εκδηλώσεων γίνονται από φορείς και στην Αττική, όπως και σε άλλες περιοχές εκτός της ζώνης έντασης, που πλέον από την Θεσσαλονίκη, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα, έχει μεταφερθεί στην νοτιοδυτική Ελλάδα.
Ουρές παρατηρούνται όμως από χθες στον Προμαχώνα, καθώς η φτωχή γειτονική Βουλγαρία, ελέγχει όσους εισέρχονται στην χώρα, ανεξαρτήτως, προφανώς, από το εάν έχουν επισκεφθεί την Ιταλία ή το Ισραήλ. Οι Βουλγαρικές τελωνειακές αρχές καταγράφουν τις ταυτότητες και την άδεια κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, με στόχο να μπορούν να τους εντοπίσουν αν προκύψει οποιαδήποτε σχέση τους με κρούσμα σε άλλη χώρα.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, σε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, εκτός από τα μέτρα για προσλήψεις και έκτακτα κονδύλια στο υπουργείο Υγείας, τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη «να επισημανθεί με κάθε τρόπο ότι πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά και η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής».
Μας είπαν δηλαδή ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, κάτι που, έτσι κι αλλιώς είναι θέμα παιδείας, ανεξαρτήτως της ύπαρξης επιδημιών. Και μας το είπαν ενώ ο κρατικός μηχανισμός μετρά ήδη κενά: στην αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, (συνέχισε την καθημερινότητά του χωρίς προφυλάξεις και μετέδωσε τον ιό, επειδή δεν είχε μάλλον καμία σύσταση), στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Αθήνα (περιφερόταν περίπου δύο ώρες στα έκτακτα περιστατικά νοσοκομείου αναφοράς και μετά την αποκάλυψη δόθηκαν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο), αλλά και στο ακόμη σοβαρότερο περιστατικό της Πάτρας.