ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την Τετάρτη

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την Τετάρτη,

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών την προσεχή Τετάρτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και τις αντιδράσεις που βρίσκει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης. Επίσης ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), ο Βασίλης Παρασκευόπουλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), η Δηώ Καγκελάρη (διευθύντρια της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου) ο Γιάννης Ρήγας (διευθυντής της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), και ο Θάνος Παπαδογιάννης, εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος με επιστολή που απέστειλαν την Παρασκευή προς τον πρωθυπουργό ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του προκειμένου να έχουν όπως ανέφεραν «μία ουσιαστική συζήτηση, για το επίκαιρο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, καθώς και τις διαχρονικές παθογένειες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας». Σε τηλεφωνική επικοινωνία προτάθηκε τα μέλη της Ομοσπονδίας να συναντηθούν άμεσα με τους υπουργούς του Μαξίμου, δηλαδή τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένη, λεπτομερής και διεξοδική συζήτηση για τα θέματά τους. Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική.

Γιατί αντιδρούν οι καλλιτέχνες 

Οι καλλιτέχνες αντιδρούν στο ΠΔ καθώς όπως αναφέρουν η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε στην Βουλή «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος «πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ η ρύθμιση «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι