ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζεται το μυστήριο με την ηπατίτιδα σε παιδιά – Ο πρώτος θάνατος

Συνεχίζεται το μυστήριο με την ηπατίτιδα σε παιδιά – Ο πρώτος θάνατος, Όλγα Μαύρου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε ότι έχουν καταγραφεί διεθνώς 169 κρούσματα με οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, σε 12 χώρες, ότι τα περισσότερα σημειώθηκαν στη Βρετανία και ότι «τουλάχιστον ένα παιδί απεβίωσε από τη νόσο». Μέχρι πριν από μία εβδομάδα δεν ειχε σημειωθεί θάνατος. Ο ΠΟΥ δεν αναφέρει σε ποια χώρα πέθανε το παιδί και αν είχε προσβληθεί από γρίπη ή κορονοϊό προηγουμένως, αλλά τεκμαίρεται ότι ο θάνατος δεν σημειώθηκε στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταγραφεί επισήμως ούτε ένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας σε παιδί στη χώρα μας μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη ανησυχία προέκυψε όταν Σκωτσέζοι και Άγγλοι διαπίστωσαν προ μηνός ότι ξαφνικά είχαν έξαρση σε μια σπάνια μορφή ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας και ότι κάποια παιδιά χρειάσθηκαν δυστυχώς μέχρι και μεταμόσχευση ήπατος. Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι είχαμε ανέκαθεν “μυστηριώδεις” μορφές ηπατίτιδας σε παιδιά (δηλαδή μορφές φλεγμονής του ήπατος που δεν οφείλονταν στους συνήθεις ιούς ηπατίτιδας), όμως ότι δεν έχουν καταγραφεί πρόσφατα περιστατικά. Επέμειναν όμως ότι ακόμα και αν σημειώνονταν παρόμοια κρούσματα, δεν θα επρόκειτο για κάτι καινοφανές.

Το καινοφανές της υπόθεσης, όμως, ισχύει για την Αγγλία και τη Σκωτία ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς είχαν 10 περιστατικά το χρόνο και το φετινό Απρίλη αντιμετώπισαν συνολικά 90 μαζεμένα. Έξαρση παρατηρήθηκε εν συνεχεία και σε άλλα ένδεκα κράτη: Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Τί επισημαίνει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως «τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε» και πως έχει αναφορές για 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κρούσματα σημειώθηκαν σε παιδιά ηλικίας κυρίως 4 έως 10 ετών, αλλά ασθένησαν και λίγα νεογνά όπως και κάποιοι έφηβοι. Από τα 169 παιδιά, τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονταν μεταμόσχευση ήπατος. Άγνωστο για ποιο λόγο, δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε για τη χώρα στην οποία καταγράφηκε ο θάνατος, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι πιθανόν να μη σημειώθηκε μόνον ένας θάνατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στα πιο πρόσφατα 74 περιστατικά, «εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 19 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα από κορονοϊό και γρίπη». Στις ΗΠΑ οι παιδίατροι κλήθηκαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για περιστατικά ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με ιό της γρίπης, κάτι εξάλλου που έγινε προ τεσσάρων ημερών και στην Ελλάδα, δηλαδή ο ΕΟΔΥ χτύπησε τον συναγερμό για να είναι σε επαγρύπνηση οι Έλληνες παιδίατροι.

Όμως σκόπιμο είναι να γνωρίζουν και οι γονείς τα συμπτώματα που έχει η φλεγμονή του ήπατος στα παιδιά και να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό. Μέχρι στιγμής κανένα επίσημο κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί στην χώρα μας ωστόσο ο ΕΟΔΥ είναι σε επιφυλακή. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε ότι τα εργαστήρια του οργανισμού είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Ο ίδιος κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα συμπτώματα

Ο ίκτερος είναι ένα από τα σημεία που μπορούν να αντιληφθούν οι γονείς, καθώς κιτρινίζει το ασπράδι του ματιού. Όμως μπορεί το παιδί να μην δείχνει ακόμη ίκτερο, να αισθάνεται κόπωση, να έχει πυρετό, ληθαργικές τάσεις ή τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά του, απεναντίας, αποχρωματισμένα.

Επίσης, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως εμετούς ή διάρροιες και πονόκοιλο. Επισης το παιδί μπορεί να παραπονιέται ότι έχει φαγούρα σε διάφορα σημεία στο σώμα του. Υπενθυμίζεται ότι δεν είχαν διαγνωστεί όλα τα παιδιά με κορονοϊό ή με γρίπη.

Εντούτοις πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ηπατίτιδα σχετίζεται με long covid, χωρίς και πάλι να είναι βέβαιοι. Άλλοι πιστεύουν ότι ίσως η πανδημία προκάλεσε κάποια νέα παραλλαγή στους ιούς της ηπατίτιδας. Τέλος, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καραντίνα απομόνωσε τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία και ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μην ενισχυθεί όπως παλιότερα, κάνοντας δηλαδή ένα είδος σταδιακής γνωριμίας και προσαρμογής σε μια σειρά συνηθισμένων ιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx