ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζεται το “ράλι” των κρουσμάτων – Ποιους χτυπά η Δέλτα

Εξιτήριο για το Νίκο Χαρδαλιά

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα, καθώς αυτά έφθασαν σήμερα τα 2.107, δηλαδή δεκαπλασιάσθηκαν σε σύγκριση με τις 21 Ιουνίου ή δύο εβδομάδες πριν, που ήταν 209. Παράλληλα αυξήθηκαν πάλι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (κατά 15% σε σύγκριση με χθες) σε άτομα μέχρι 55 ετών. Στις αποψινές ανακοινώσεις διευκρινίσθηκε σε ποιους εξωτερικούς χώρους πρέπει να φοράμε μάσκα, αλλά δεν έγινε αναφορά σε νέα μέτρα επειδή εξετάζεται ακόμα το πώς θα εφαρμοσθούν, «με λεπτές ισορροπίες και ρεαλιστικά», όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους. Η προοπτική π.χ. να απαιτούνται rapid και όχι απλώς self test από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, είπε «θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμη» και επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε, αλλά έμμεσα ανέφερε και σε τι ακριβώς αυτό προσκρούει: στην ανεπάρκεια rapid test στα νησιά. Στην ερώτηση δημοσιογράφων «γιατί δεχόμαστε Ούγγρους με Sputnik και όχι Ρώσους» o κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι σε Ρώσους έχουν βρεθεί τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, όπως και σε Βρετανούς. Όμως η άνιση αντιμετώπιση των Ρώσων ίσχυσε και πριν από τον εντοπισμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.

Η παιδίατρος Βάνα Παπαυαγγέλου είπε ότι από τα 121 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, το 84% αφορά σε Έλληνες, το 16% σε τουρίστες και ότι οι Ρώσοι συνιστούν το 5%. Δεν είπε όμως τι ισχύει για το υπόλοιποι 11%, δηλαδή το ποσοστό της μετάλλαξης σε Βρετανούς και άλλες εθνικότητες. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χώρα μας αναγνώριζε ως εμβολιασθέντες τους Ρώσους, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος απείλησε ότι αν δεν θεωρηθούν οι Ρώσοι τουρίστες ως “ανεμβολίαστοι”, θα φρενάρει το τουριστικό ρεύμα προς Ελλάδα επιβάλλοντας στους Γερμανούς καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους. Τότε, εν μια νυκτί, η Ελλάδα έβαλε τους Ρώσους πολίτες στην ίδια κατηγορία με τους ανεμβολίαστους.

Διευκρινήσεις για τις μάσκες

Όσον αφορά στο πού θα φοράμε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους η Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν απόψε πολύ αναλυτική και είπε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε λάθος μήνυμα, αλλά ευθύνονται τα μέσα ενημέρωσης που παρερμήνευσαν τις απόψεις της Επιτροπής των Ειδικών. Είπε πάντως ότι η μάσκα χρειάζεται σε πολυσύχναστους δρόμους και όχι μόνο σε συναυλίες, ενώ ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είχε πει πριν από δύο ώρες ότι «η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται μόνο σε χώρους με κόσμο, όπως οι συναυλίες».

Το θετικό με τα κρούσματα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι ότι παραμένουν σε νέους που νοσηλεύονται οι περισσότεροι κατ’ οίκον και ότι έχουν μεταδοθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες μόνον στις περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στη νότιο τομέα Αθηνών, όπου έχει εμβολιασθεί μεγάλο ποσοστό των μεγαλύτερων ηλικιών, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως σε πολύ νέους, ενώ στο δυτικό όπου έχει εμβολιασθεί μόλις το 32%, τα κρούσματα μεταπήδησαν και στους άνω των 50 ετών.

Είπε επίσης ότι από τους 121 φορείς της μετάλλαξης Δέλτα μόνο οι οκτώ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και ότι είχαν μεν συμπτώματα, αλλά κανένας από αυτούς δεν χρειάσθηκε νοσηλεία. Για την αύξηση των νοσηλειών είπε ότι οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται νοσοκομεία της Κρήτης και της Αττικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι