Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στη Χαλκιδική – Τί λένε οι σεισμολόγοι
16/01/2022Συνεχώς εν κινήσει βρίσκεται η Χαλκιδική μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που καταγράφηκε λίγε λεπτά πριν τις 14:00 το μεσημέρι και που ταρακούνησε όλη την Ελλάδα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του Άθου, ενώ το εστιακό βάθος στα 18,8 χιλιόμετρα και οι μετασεισμοί είναι συνεχείς. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφει έκτοτε σειρά από μετασεισμούς, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών ως τώρα να αγγίζει τα 4,4 Ρίχτερ.
Οι λοιπές μετασεισμικές δονήσεις κινούνται στην τάξη των 2,8 με 3,2 Ρίχτερ. Ο σεισμολόγος και καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του μετά το σεισμό τον συνέδεσε με το ρήγμα της Ανατολίας, ενώ ως προς το γιατί ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της επικράτειας, ανέφερε ότι ευθύνεται εν πολλοίς η κατευθυντικότητας της ενέργειας της δόνησης. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι έπεται σειρά μετασεισμών.
Την άποψη ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν συμμερίζεται και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η δόνηση έχει προέλευση από την λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, που μεταξύ άλλων αποτελεί και συνέχεια του ιδιαιτέρως σεισμογενούς ρήγματος στην Βόρεια Ανατολία. Το συγκεκριμένο έχει στο παρελθόν παράξει μεγάλους σεισμούς όπως εκείνον του 1905 που άγγιξε τα 7,5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός τάραξε την βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη) ενώ έγινε αισθητός και στην κεντρική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αναφορές από Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα αλλά και την Αττική. Κουνήθηκε επίσης η Μυτιλήνη και η κεντρική Εύβοια. Ο δήμαρχος Σιθωνίας που επλήγη κυρίως από τον σεισμό σε δήλωσή του είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές ούτε τραυματισμοί.
«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη» δήλωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού». Η μεγάλη διάρκεια της δόνησης είναι σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο λόγος που ανησύχησαν και πολλοί πολίτες.