Η προαναγγελθείσα σύλληψη του Λιγνάδη για βιασμό κατά συρροή

Το βούλευμα-φωτιά που “έκαψε” τον Λιγνάδη

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, κρατείται στη ΓΑΔΑ, καθώς του σκήθηκε δίωξη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν μεθοδικά και γρήγορα, εξετάζοντας, υπό άκρα μυστικότητα, μία σειρά από μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν καθοριστικά στοιχεία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, άσκησαν στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δίωξη για το κακούργημα του βιασμού και η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Η δίωξη κατά του γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού, εκτός από τη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή για αδίκημα βιασμού, που φέρεται να τελέστηκε το 2010, περιλαμβάνει και το βιασμό ενός άλλου ατόμου, το οποίο προέκυψε από την πρώτη μήνυση για πράξη που έχει παραγραφεί.

Τα περιστατικά που κατέθεσαν οι μάρτυρες ήταν καταιγιστικά για τη δράση του κατηγορούμενου και καθοριστικά για την άσκηση της δίωξης. Ο κατηγορούμενος αναμένεται να οδηγηθεί στην ανακρίτρια, ενώ έχει δικαίωμα να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Μετά την απολόγία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Αρνείται τις κατηγορίες

«Η ασφάλεια μαζί με την Εισαγγελία έχουν άριστη συνεργασία και δεν υπήρχε καμία αναζήτηση. Μόλις εξεδόθη το ένταλμα σύλληψης ενημερωθήκαμε και προσήλθαμε αυτοβούλως» είπε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό (η κατηγορία)… Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κύριος Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής… Ήρθε εδώ, αμέσως προσήλθε… Εδώ η συμπεριφορά ήταν άριστη. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται» πρόσθεσε ο Νίκος Γεωργουλέας.

Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο  

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη. Και προσθέτει: «Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

«Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η παρουσία στη ΓΑΔΑ

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ, μαζί με τον συνήγορο του, προκειμένου να ενημερωθεί, εάν υπάρχει εναντίον του κάποιο ένταλμα σύλληψης και οι  πληροφορίες ανέφεραν ότι αξιωματικοί της ασφάλειας τους απάντησαν, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάποιο σχετικό δικαστικό έγγραφο. Δικαστικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η έκδοση του εντάλματος ήταν θέμα ωρών. Εξάλλου, όπως είχε γίνει γνωστό, ο εισαγγελέας που χειρίζεται τις καταγγελίες είναι έτοιμος να εκδώσει το ένταλμα κατά του μηνυόμενου, πριν την  κατάθεση του προέδρου του ΣΕΗ, Σπύρου Μπιμπίλα, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα για τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Σωματείο Ηθοποιών.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση επιταχύνθηκαν μετά τη νέα μήνυση που κατέθεσε την Παρασκευή, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ένας 25χρονος, καταγγέλλοντας ότι έπεσε θύμα βιασμού στα 14 χρόνια του (ένα αδίκημα το οποίο δεν έχει παραγραφεί), αλλά και την κατάθεση μίας μάρτυρα, η οποία εκτιμάται ως σημαντική. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ, δήλωσε ότι μετέβη αυτοβούλως, επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση των Αρχών και επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ώρες δεν μένει στο σπίτι του.

«Δεν είμαι στο σπίτι μου. Δεν είμαι στη ΓΑΔΑ. Είμαι σε ένα φιλικό σπίτι» δήλωσε στο Πρώτο Θέμα. Και πρόσθεσε: «Ξέρω τι υπάρχει από το πρωί. Η παραφιλολογία φτιάχνει ένα κλίμα πιεστικό πολλές φορές και δεν μπορώ να το συντηρήσω. Μέχρι πρότινος έλεγαν ότι υπάρχουν εντάλματα και δεν υπάρχει τίποτα». Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, τονίζοντας: «Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις Αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται».

Με τη δήλωσή του, ο σκηνοθέτης επιβεβαίωσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο είχε φύγει από το σπίτι του στο Μεταξουργείο και διέμενε σε φιλικό σπίτι, ετοιμάζοντας την υπερασπιστική γραμμή του. Το ίδιο ρεπορτάζ, επικαλούμενο πληροφορίες, ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για το σπίτι πρώην υπουργού, που έχει σχέση και με το χώρο του πολιτισμού, αλλά δεν σχετίζεται με τον χώρο της δεξιάς και την σημερινή κυβέρνηση.

Νέες αποτροπιαστικές αποκαλύψεις

Εντωμεταξύ, νέα δημοσιεύματα φέρνουν στο φως αποτροπιαστικές πτυχές της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας “Τα Νέα”, Βασίλη Λαμπρόπουλο, όπως αναφέρουν μαρτυρίες γειτόνων «ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά». Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, όταν ο σκηνοθέτης είχε ερωτηθεί για τις επισκέψεις των ανήλικων είχε δηλώσει ότι συμμετείχε, εθελοντικά, σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.

Πάντα κατά το ίδιο ρεπορτάζ, μετά από έρευνα διαπιστώθηκε, ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων είχαν κλείσει, μέσω κοινωνικού λειτουργού,  μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη και πήγαιναν σε αυτά 3 έως 4 ασυνόδευτα παιδιά από κάθε δομή, την περίοδο 2017- 2018. Επίσης, μετά από επικοινωνία με τους φορείς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά δεν ήθελαν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν γιατί.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, μετά και την συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, το θέμα πήρε εκ νέου πολιτικές διαστάσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης να εμμένουν στους ισχυρισμούς τους για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης, όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και κατά την παραίτηση του μηνυόμενου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ζήτησαν μάλιστα την παραίτηση της κας Μενδώνη, ενώ έβαλαν στο κάδρο και τον Μητσοτάκη. Νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός, κατά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε την βούλησή του να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση των φαινομένων εξουσιαστικής βίας και κακοποίησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι