Συζητήσεις για χαλάρωση, με “απαγορευτικό” για την Πρωτομαγιά
26/04/2020Άρχισαν και επισήμως οι συζητήσεις για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα. Ένα σχέδιο, επί του οποίου θα γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, μια πρώτη αποτίμηση της πρότασης της ειδικής επιτροπής για το επιχειρησιακό σχέδιο εξόδου γίνεται στην τακτική πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ συνεχίζονται οι επαφές σε όλα τα επίπεδα και προς πάσα κατεύθυνση.
Μέσα στο Σαββαροκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αξιολογηθούν, από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, όλα τα στοιχεία που έχουν προωθήσει οι επιστήμονες του υγειονομικού τομέα. Παραλλήλως, εξετάζονται και οι επιπτώσεις στην οικονομία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα, οι θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στις αρχές της εβδομάδας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα και τον έλεγχό της, οι επιστημονικοί σύμβουλοι και η Πολιτική Προστασία επισημαίνουν ότι απαιτείται μια αργή και σταδιακή επαναφορά. Οι ίδιοι τονίζουν επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, χτυπώντας παραλλήλως καμπανάκι κινδύνου για τυχόν φαινόμενα εκτροπής, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δύσκολες καταστάσεις και να ανατρέψουν την επιτυχία της έγκαιρης λήψης μέτρων.
Έδωσε τόνο ο Τσιόδρας
Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος στην ενημέρωση του Σαββάτου εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι», συμπληρώνοντας ότι το lock down, θα αίρεται σταδιακά και ελεγχόμενα. Επανέλαβε βεβαίως, ότι η επιστροφή στην επόμενη ημέρα θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η στρατηγική που ακολουθείται στη χώρας μας υπαγορεύεται από τα «επιστημονικά δεδομένα και όχι από την κοινωνική πίεση», για να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο», για το οποίοι μπορεί να απαιτηθούν 18 μήνες. Διερωτήθηκε τέλος, «πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε νέος θάνατος και ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών παραμένει στους 130, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Είπε επίσης, ότι καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα, έντεκα από τα οποία σχετίζονται άλλα ήδη γνωστά και προέκυψαν από ιχνηλάτηση.
Φρένο σε επίδοξους εκδρομείς
Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων συνέστησε στους πολίτες να μην κάνουν σχέδια για την Πρωτομαγιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως έως τις 4 Μαΐου, όπως και τα πρόστιμα, ενώ σχολίασε την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε επίσης, ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο η καθημερινότητα μας δεν θα είναι όπως την ξέραμε και πρόσθεσε ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται μέσα από την διαρκή αξιολόγηση της κατάστασης, σε εθνικό αλλά και σε τοπικά επίπεδα.
Ανέφερε ακόμη ότι από τη Δευτέρα η μετακίνηση προς τα Ειρηνοδικεία και τα Υποθηκοφυλακεία θα γίνεται με την χρήση του κωδικού Β2 στο 13033, τον ίδιο δηλαδή που χρησιμοποιείται και για τις Τράπεζες. Πρόσθεσε τέλος ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιβαινόντων σε πτήσεις εξωτερικού και ότι την Παρασκευή έφτασαν 4 πτήσεις με 220 άτομα, από τα οποία ένα μόνο βγήκε θετικό. Σύμφωνα με την διαδικασία οι επιβάτες των οποίων των τεστ βγήκε αρνητικό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημέρες όπου και ελέγχονται.