ΘΕΜΑ

Τα επτά χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι δεν θα σου ραγίσει την καρδιά

Τα επτά χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι δεν θα σου ραγίσει την καρδιά, Λίζα Βάρβογλη

Σου έχει ραγίσει κάποιος την καρδιά πρόσφατα; Ή στο παρελθόν και ακόμα θυμάσαι με λύπη τον πόνο που σου προκάλεσε; Δυστυχώς αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Και δεν είναι τόσο ο χωρισμός αυτός καθεαυτός που πονάει, αλλά η αίσθηση ότι δεν το είδες να έρχεται, η αίσθηση ότι ο άλλος σε εξαπάτησε και σε πρόδωσε. Και όμως, τα σημάδια ήταν εκεί στην προσωπικότητα του, αλλά δεν τα είδες, ή δεν τους έδωσες την απαραίτητη σημασία!

Όταν ερωτευόμαστε δεν κοιτάμε απαραίτητα τον χαρακτήρα του άλλου! Κάτι μας τραβάει σε έναν άνθρωπο, γίνεται το κλικ και ξεκινάει μία σχέση. Αν μπορεί όμως να δει κανείς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του άλλου, τα οποία φαίνονται από πολύ νωρίς, αυτό τον βοηθάει να καταλάβει τι είδους άνθρωπος είναι ο άλλος, και τι να περιμένει από αυτή τη σχέση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αρχή μίας νέας σχέσης δεν παρατηρούν τα σημάδια της προσωπικότητας του άλλου. Όμως αυτά είναι εκεί και φαίνονται μέσα από τη συμπεριφορά του. Και από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορείς να κρίνεις αν ο άλλος είναι αξιόπιστος και αν θα μείνει στη σχέση ή αν θα σου ραγίζει την καρδιά.

Η προσωπικότητα

Παρατήρησε λοιπόν τι συμβαίνει και αν το άτομο με το οποίο έχεις σχέση έχει αυτά τα χαρακτηριστικά:

1. Αξιοπιστία. Ο αξιόπιστος άνθρωπος κάνει αυτό που λέει και λέει αλήθεια γι’ αυτό που κάνει. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο μπορείς να βασιστείς, γιατί ξέρεις ότι τα λόγια του είναι συμβόλαιο και όχι κενά περιεχομένου. Ο αξιόπιστος άνθρωπος δεν λέει μεγάλα λόγια, αλλά εμφανίζεται με συνέπεια στη ζωή σου και δείχνει με τις πράξεις του αυτά που εννοεί.

Ο αξιόπιστος άνθρωπος δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι αν θα έρθει στο ραντεβού, αν θα απαντήσει στο τηλεφώνημα, ή αν σε απατάει πίσω από την πλάτη σου. Ο αξιόπιστος άνθρωπος είναι αυθεντικός και διαθέσιμος. Είναι εκεί για εσένα και έχει μία σταθερή παρουσία στη ζωή σου. Επίσης, ο αξιόπιστος άνθρωπος κρύβει μέσα του καλοσύνη.

2. Εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ένας άνθρωπος που έχει βασική αυτοπεποίθηση δεν περιμένει επιβεβαίωση από τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο άνθρωπός σου πιστεύει στον εαυτό του, τις ικανότητες και τις δυνάμεις του, δεν θα γραπωθεί από πάνω σου, ζητώντας διαρκώς να το επιβεβαιώσεις, αλλά ούτε και θα ψάξει σε άλλες σχέσεις για να πάρει αυτό που του λείπει.

Ο άνθρωπος με βασική αυτοπεποίθηση δεν ψάχνεται όλη την ώρα και δεν αναρωτιέται αν η καλή σχέση που έχει μαζί σου, του είναι εμπόδιο. Επίσης, δεν αναρωτιέται αν υπάρχει εκεί έξω κάποια άλλη, ακόμα καλύτερη σχέση, την οποία χάνει επειδή είστε μαζί. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό του πάει χέρι-χέρι με την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του και τη σιγουριά ότι μπορεί να αναγνωρίσει αν είναι με τον σωστό άνθρωπο και να περνάει καλά μαζί του.

Επικοινωνία και ευθύτητα

3. Επικοινωνία. Στην επικοινωνία περιλαμβάνονται δύο κομμάτια: η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία. Και ενώ δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να είναι εξωστρεφής και κοινωνικός σαν πολιτικός, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μία υγιής δόση επικοινωνιακής συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφός σου θα πρέπει να σου κάνει ερωτήσεις που δείχνουνε το ενδιαφέρον του για εσένα και αντίστοιχα να απαντάει με σαφήνεια στις ερωτήσεις που του κάνεις εσύ.

Δεν προσπαθεί να διατηρήσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω του, αλλά είναι ανοιχτός και σου λέει τι έκανε και τι έχει στο μυαλό του. Αντίστοιχα, επικοινωνεί και με τη γλώσσα του σώματος: σε κοιτάζει στα μάτια, χαμογελάει, σε αγγίζει όταν σου μιλάει και δείχνει ότι είναι εκεί, «παρών» στη συζήτηση και όχι κάπου αλλού. Αυτές είναι μικρές συμπεριφορές που δημιουργούν ένα ζεστό κλίμα και την αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας.

4. Ευθύτητα. Ένα βασικό χαρακτηριστικό για καλές σχέσεις, ερωτικές, φιλικές ή συγγενικές, είναι η ευθύτητα. Πρόκειται για την ικανότητα που έχει κανείς να σου μιλήσει ξεκάθαρα, να σου πει αυτό που θέλει χωρίς να παραλείψει πράγματα και χωρίς να αφήσει πράγματα να εννοηθούν. Χωρίς την ευθύτητα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παρανόησης και παρεξήγησης.

Ο ευθύς άνθρωπος δε φοβάται τις ερωτήσεις που του κάνεις, σου λέει τη γνώμη του και ζητάει τη δική σου. Λέει την αλήθεια, με κομψό τρόπο χωρίς να σε προσβάλει, και δε σε κοροϊδεύει. Ο ευθύς άνθρωπος δεν αλλάζει συζήτηση για να μην απαντήσει κάτι που δεν τον συμφέρει και δεν χρησιμοποιεί την κολακεία σαν αντιπερισπασμό για να θολώσει τα νερά και να σου κρύψει πράγματα ή να σε εκμεταλλευτεί.

Τα τελευταία “συστατικά”

5. Σταθερότητα. Σταθερότητα σε μία σχέση σημαίνει ότι τα μέλη του ζευγαριού επιδεικνύουν σταθερή συμπεριφορά, δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη σαν τον ανεμοδείκτη. Η σταθερότητα φαίνεται στη συμπεριφορά και στον χαρακτήρα. Το άλλο άτομο σου δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις και φέρεται με τον ίδιο τρόπο σε διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις. Η σταθερότητα δημιουργεί το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας. Ξέρεις τι να περιμένεις από τον άλλον και δεν υπάρχουν άσχημες εκπλήξεις. Μπορείς να βασιστείς στον σταθερό άνθρωπο και αυτό είναι σημαντικό σε μία σοβαρή σχέση.

6. Ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια περιλαμβάνει την ιδιότητα του να μη λέει κανείς ψέματα, αλλά και του να έχει μία ξεκάθαρη στάση ζωής. Ο ειλικρινής άνθρωπος αναγνωρίζει τα λάθη του, ζητάει συγγνώμη και φροντίζει να μην τα επαναλάβει. Έχει το θάρρος της γνώμης. Θα δώσει αληθινές εξηγήσεις για κάτι που είπε ή έκανε. Ο ειλικρινής άνθρωπος έχει καλές προθέσεις και διαφάνεια στα λόγια και τη συμπεριφορά του. Δεν κρύβει κάτι και δε φοράει μία μάσκα για να ξεγελάει τους άλλους και να τους δείχνει κάτι που δεν είναι.

7. Ηθική. Ο ηθικός άνθρωπος έχει αξίες που είναι οδηγός στη ζωή του. Ο ηθικός άνθρωπος δεν θα σε εξαπατήσει. Δεν θα κάνει κακίες, δεν θα αρχίσει να παίζει παιχνίδια μαζί σου, ή να σου αλλάζει τους κανόνες της σχέσης σας, προκειμένου να κερδίσει κάτι ή να σε υποβιβάσει. Ο ηθικός άνθρωπος έχει κανόνες στη ζωή του και συνέπεια.Φέρεται σωστά και σε τιμάει. Φέρεται σωστά και στους γύρω του: δεν κακολογεί, δεν κουτσομπολεύει, δεν σπέρνει φήμες. Ο ηθικός άνθρωπος έχει τιμιότητα στον χαρακτήρα του και φέρεται με ξεκάθαρο τρόπο, βάσει των αξιών του.

Εξαιρέσεις στον κανόνα

Εννοείται ότι κανείς δεν είναι τέλειος! Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος, κάποια αστοχία, ή κάτι που θα σε στενοχωρήσει. Είναι σημαντικό όμως να ξέρεις ότι ο άλλος έχει καλές προθέσεις και η βασική του επιθυμία είναι να είστε μαζί και να έχετε μία καλή σχέση.

Και πέρα από το ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο άλλος, θα πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου και να τσεκάρεις αν κι εσύ έχεις τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Γιατί όσο σημαντικό για την καλή σχέση σας είναι να τα διαθέτει ο άλλος, άλλο τόσο σημαντικό είναι να έχεις κι εσύ ανάλογη προσωπικότητα και συμπεριφορά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι