Τα φαντάσματα της Σαξονίας και οι ανοιχτές πύλες της Μέρκελ

Τα φαντάσματα της Σαξονίας και οι ανοιχτές πύλες της Μέρκελ, slpress

Αντιμέτωπη με την πολιτική της «των ανοιχτών συνόρων» είναι η Μέρκελ με την κατάσταση στην Σαξονία να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς εδώ και πέντε ημέρες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά των μεταναστών. Η γερμανική άκρα δεξιά εξακολουθεί να πιέζει την καγκελάριο για την μεταναστευτική πολιτική της, ενώ το Κέμνιτς, επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των ξένων, ετοιμάζεται για νέες συγκεντρώσεις και συμπλοκές.

Αφορμή για την συνεχιζόμενη ένταση στάθηκε ο φόνος ενός 35χρονου Γερμανού, το περασμένο Σάββατο, κατά την διάρκεια τοπικής γιορτής στο Κέμνιτς, το πάλαι ποτέ Κάρλ Μαρξ Στατ, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, έναν Ιρακινό και έναν Σύρο, 22 και 21 ετών αντίστοιχα, τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν λεκτική αντιπαράθεση με το θύμα. Ο πρώτος φέρεται να χτύπησε με μαχαίρι τον 35χρονο Γερμανό, πέντε φορές στο στήθος, προκαλώντας τον θάνατό του, και ο δεύτερος ως συνεργός του, ο οποίος επίσης έφερε μαχαίρι.

Το προφίλ του Ιρακινού, που είναι και ο κύριος ύποπτος, ήταν ότι αναζητούσε η γερμανική ακροδεξιά για να βγει στους δρόμους, καταδικάζοντας την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ. «Αιτών άσυλο, έφθασε στην Γερμανία το 2015 από το ιρακινό Κουρδιστάν, έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για βιαιότητες και κατοχή ναρκωτικών. Υποψήφιος προς απέλαση, προσέφυγε κατά της απόφασης και δικαιώθηκε». Αυτός είναι ο φερόμενος ως βασικός δράστης, σύμφωνα με την Bild.

«Σαφάρι» μεταναστών

Λίγες ώρες μετά το αρχικό φονικό επεισόδιο, την περασμένη Κυριακή, περίπου 800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κέμνιτς, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Ερασιτεχνικά βίντεο έδειξαν σκίνχεντ να κυνηγούν στους δρόμους της πόλης έναν νεαρό, ο οποίος έμοιαζε άραβας, ενώ σε άλλα βίντεο εμφανίζονταν συγκεντρωμένοι πολίτες που φώναζαν συνθήματα, όπως «Εμείς είμαστε ο λαός», το οποίο χρησιμοποιεί η γερμανική ακροδεξιά.

Οι σκηνές αυτές ανάγκασαν τον εκπρόσωπο της Μέρκελ να δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί την «αυτόκλητη δικαιοσύνη». Τα  επεισόδια όμως συνεχίστηκαν και την Δευτέρα με συγκρούσεις ανάμεσα σε περίπου έξι χιλιάδες ακροδεξιούς και εκατοντάδες οπαδούς της άκρας αριστεράς, στην διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν είκοσι άτομα, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε τον γνωστό για την σκληρή γραμμή του στο μεταναστευτικό και για την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε πριν δύο μήνες,  ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, στην προσφορά αστυνομικής βοήθειας στην Σαξονία για τον περιορισμό της βίας. Ο ηγέτης των Βαυαρών συντηρητικών, αν και έδειξε κατανόηση για την ανησυχία που προκαλεί ο φόνος με μαχαίρι ενός Γερμανού, σημείωσε ότι οι εκκλήσεις για βία δεν έχουν θέση στην γερμανική κοινωνία. Στρεφόταν έτσι κατά της ακροδεξιάς, την οποία θεωρεί ως τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του από τις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές και μετά και κυρίως ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης στην Βαυαρία τον Οκτώβριο.

Μετά την επέκταση των επεισοδίων και την παρέμβαση του συγκυβερνήτη της Ζεεχόφερερ θέση για τα γεγονότα πήρε και η Μέρκελ, καταδικάζοντας τις ενέργειες κατά των μεταναστών. «Το μίσος στον δρόμο» δεν έχει θέση στη Γερμανία είπε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «είδαμε μαζικό κυνηγητό και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου». Παρά τις δηλώσεις της Μέρκελ όμως, λίγες ώρες αργότερα οργανώθηκε διαδήλωση και στην Δρέσδη.

Προπαγάνδα και αποκαλύψεις

Τοπικοί αξιωματούχοι στην Σαξονία ανέφεραν ότι στις εκκλήσεις για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, ακροδεξιές ομάδες διέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις» στο διαδίκτυο, προτρέποντας τους διαδηλωτές να προχωρήσουν σε βίαιες ενέργειες εναντίον των ξένων. Για παράδειγμα η πληροφορία ότι ο 35χρονος Γερμανός μαχαιρώθηκε, επειδή προσπάθησε να υπερασπιστεί μια γυναίκα, δεν επιβεβαιώνεται από την αστυνομία ούτε από τον πρωθυπουργό της Σαξονίας και σύμμαχο της Μέρκελ, Μίχαελ Κρέτσμερ.

Πέρα από τα Fake news όμως, σάλος έχει ξεσπάσει στην Γερμανία και για την δημοσιοποίηση του εντάλματος σύλληψης του Ιρακινού. Το αντίγραφο του εντάλματος αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από μια τοπική ακροδεξιά ομάδα, την Pro Chemnitz. Στην συνέχεια όμως κατέβηκε από το παράρτημα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το αντιισλαμικό κίνημα Pegida. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο λόγος που αποσύρθηκε η ανάρτηση είναι ότι η διαρροή ενός εντάλματος σύλληψης αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία και τιμωρείται με φυλάκιση έως και ένα έτος. Σήμερα ωστόσο έγινε γνωστό ότι για την διαρροή του εντάλματος έχει ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνος ο πολιτικός Γιαν Τίμκε από την Βρέμη και σύμφωνα με την εισαγγελία η αστυνομία έχει ερευνήσει ήδη το διαμέρισμά του.

Ο «τρίτος δρόμος» για τον ναζισμό

Η αστυνομία στην Σαξονία προετοιμάζεται σήμερα για μια νέα διαδήλωση ακροδεξιών στο Κέμνιτς, έχοντας ζητήσει στο μεταξύ ομοσπονδιακή ενίσχυση. Διοργανωτής φέρεται να είναι η ακροδεξιά οργάνωση Pro Chemnitz, πολλοί από τους διαδηλωτές ωστόσο είναι μέλη του μικρού κόμματος «Τρίτος Δρόμος». Πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο ιδρύθηκε μετά την απαγόρευση, πριν από τέσσερα χρόνια, μιας ναζιστικής έμπνευσης οργάνωσης.

Αναφερόμενος πάντως στην σύνθεση των διαδηλωτών των προηγούμενων ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Ρόλαντ Βέλερ είπε ότι συμμετείχαν ακροδεξιοί και αναρχικοί από το Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, ακόμη και από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Ο ίδιος ανέφερε ότι ιδιαίτερη κινητοποίηση υπήρχε σε αναρχικούς, αλλά και σε ακροδεξιούς από τον χώρο των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου.

Για την κατάσταση στο Κέμνιτς  έχει εκφράσει την ανησυχία του και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Πρόσθετη ανησυχία στις γερμανικές αρχές προκαλεί όμως και ένα άλλο κρούσμα, το οποίο σημειώθηκε χθες στο Βίσμαρ, κοντά στην Βαλτική Θάλασσα, όταν ομάδα νεαρών ξυλοκόπησε άγρια έναν 20χρονο Σύρο. Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις των ακροδεξιών δείχνουν ότι δεν σταματούν, καθώς για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί νέα «πένθιμη πορεία» στην μνήμη του 35χρονου Γερμανού.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Τα γεγονότα στο Κέμνιτς φέρνουν στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην γερμανική κοινωνία από την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της Άγγελας Μέρκελ, η οποία από το 2015 έχει οδηγήσει στην Γερμανία περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι καταδικάζει και την δολοφονία και τις κινητοποιήσεις κατά των ξένων, ωστόσο η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία μπήκε το περασμένο φθινόπωρο θριαμβευτικά στην γερμανική Βουλή, εντείνει τις επιθέσεις της στην καγκελάριο για την πολιτική της σχετικά με το άσυλο και την μετανάστευση.

Συχνά επίσης η Εναλλακτική αναδεικνύει την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά μεταναστών, τροφοδοτώντας την ένταση με την καγκελάριο, καθώς η στρατηγική αυτή αποδίδει και ήδη η AfD φέρεται να εκτοπίζει από την δεύτερη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των τοπικών εκλογών που  διεξάγονται τον Οκτώβριο στην Βαυαρία και την Έσση.

Η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει όμως και την ενδοκυβερνητική γκρίνια, η οποία λίγο έλειψε πριν μερικές εβδομάδες να της στερήσει την καγκελαρία. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Βαυαροί που συγκυβερνούν μαζί της έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις στο μεταναστευτικό. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ευρωπαϊκή συναίνεση για το θέμα τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την καγκελάριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι