Τα κρούσματα ανά ηλικίες και το σποτ της κυβέρνησης για μετά τις διακοπές
17/08/2021Νέο σποτ με συμβουλές προς όσους επιστρέφουν από διακοπές προβάλλει η κυβέρνηση, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται. Με το σποτ γίνεται σύσταση σε όσους επιστρέφουν από δδιακοπές να κάνουν δύο σελφ τεστ προτού έρθουν σε επαφή με ευάλωτους. Επίσης προτρέπει σε εμβολιασμούς, καθώς υπάρχουν ραντεβού και για την επόμενη μέρα. Τα κρούσματα εν τω μεταξύ έφθασαν τα 4.206, με τα περισσότερα διάσπαρτα στα νησιά και στην επαρχία. Το 25% καταγράφεται στην Αττική που ακόμη δεν έχει υποδεχθεί τα κύματα της επιστροφής.
Εν τω μεταξύ οι εμβολιασμοί κινούνται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς και καλυμμένο πλήρως είναι μόνο το 51,5 των πολιτών ή το 64% των ενηλίκων. Το ποσοστό αυτό σημειωτέον αφορά Έλληνες πολίτες και ειναι πολύ χαμηλότερο αν προστεθούν στον πληθυσμό όσοι αλλοδαποί κατοικούν στη χώρα με άδεια παραμονής ή και χωρίς άδεια.
Επιστρέφοντας από τις διακοπές προσέχουμε περισσότερο. Κάνουμε self test και για μία εβδομάδα δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες, ειδικά εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Και εμβολιαζόμαστε!
Κλείστε ραντεβού, προστατεύστε τον εαυτό σας. https://t.co/pinPSI0787 pic.twitter.com/b17aCIAPJn
— Ελληνική Κυβέρνηση (@govgr) August 17, 2021
Που αυξάνονται τα κρούσματα
Στην Κρήτη καταγράφονται 470 κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία (222) στο Ηράκλειο. Πολλά είναι τα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού και στη Ρόδο (150). Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Εύβοια, με 105 έναντι 63 που ήταν ο μέσος όρος της περασμένης εβδομάδας.
Οι θάνατοι που καταγράφηκαν σήμερα ήταν 16, αλλά το σύνολο της τελευταίας εβδομάδας ήταν 98 νεκροί, ενώ στις αρχές Ιουλίου καταγράφονταν 52 θάνατοι την εβδομάδα. Σταθερή αύξηση σημειώνεται και στις διασωληνώσεις –98 την εβδομάδα έναντι 12 κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο ήταν 218, ενώ στις αρχές Ιουλίου τόσοι εισάγονταν μέσα σε μια εβδομάδα, δηλαδή επταπλασιάσθηκαν οι ασθενείς.
Εν τω μεταξύ έχει αλλάξει το ηλικιακό προφίλ των κρουσμάτων, καθώς, όπως αναμενόταν, οι λοιμώξεις πέρασαν και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου οι άνω των 65 ετών συνιστούσαν μόλις το 2,9% των κρουσμάτων, ενώ σήμερα το 10,5%. Επίσης οι ηλικίας 40-64 ετών ενώ ειχαν το 23,8% των κρουσμάτων, σήμερα έχουν το 32%. Στις ηλικίες 18-39 το ποσοστό ήταν 59% και μειώθηκε στο 39% ενώ στα παιδιά ηλικίας 0-17 αυξήθηκε από το 13,7% στο 18,5%.
Τα λύματα των πόλεων προοιωνίζουν νέα αύξηση των κρουσμάτων (συνήθως 10 μέρες μετά την αύξηση του ιικού φορτίου στις αποχετεύσεις). Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στα Ιωάννινα, που προς το παρόν έχουν 40 κρούσματα την ημέρα και στα Χανιά, που έχουν 140. Συγκεκριμένα, στα λύματα των Ιωαννίνων φαίνεται μια αύξηση της τάξης του 260% και στα Χανιά της τάξης του 103%. Η Αττική μένει σταθερή στο υψηλό ιικό της φορτίο ενώ πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στην Αλεξανδρούπολη, στο Ρέθυμνο και στη Λάρισα.