ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα μαθητικά self test έχουν τρελάνει την καταγραφή των κρουσμάτων

Τα μαθητικά self test έχουν τρελάνει την καταγραφή των κρουσμάτων, Όλγα Μαύρου

Ο τρόπος ενημέρωσης για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ ήταν πάντα λακωνικός και καθαρά περιορισμένος σε όσα απαιτούσε να ανακοινώνονται η Ευρωπαϊκή Ένωση – ο ΕΟΔΥ δίνει τα στοιχεία που ζητεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων. Αυτή η “σφιχτή” ως προς την ενημέρωση πολιτική, δεν βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα έμμεσα συμπεράσματα που συνάγονται από τις ημερήσιες εκθέσεις του που συμπεριλαμβάνουν τα self test, μάλιστα, δείχνουν τις τελευταίες Δευτέρες κατά παράδοξο τρόπο να είναι σχεδόν απόλυτα όμοιες.

Ενώ πάντα τις Δευτέρες βλέπαμε συνήθως χαμηλά νούμερα επειδή ελάχιστα τεστ γίνονταν τις Κυριακές, τώρα λόγω της επαλήθευσης των self test των μαθητών ακόμα και σήμερα είχαμε πάνω από 2.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε όμως ουσιαστικές λεπτομέρειες, όπως κάθε πότε “περνιούνται” στα ημερήσια κρούσματα όσα μαθητικά τεστ επιβεβαιώνονται ως θετικά από τα δύο τεστ που κάνουν υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα 1.400.000 μαθητές.

Συγκεκριμένα έχουμε ξαναγράψει για την “μαγική εικόνα” να μην δηλώνονται ουσιαστικά αυτά τα 1.400.000 τεστ παρότι πρέπει υποχρεωτικά να καταγράφονται ακόμη και τα αρνητικά. Ως προς την καταγραφή, μια λογική ερμηνεία είναι ότι για να μην εμφανίζονται επιβαρυμένες όλες οι μέρες της εβδομάδας από τα παιδικά κρούσματα, αυτά να “μοιράζονται” στην Κυριακή και στην Δευτέρα, μέρες που εκ των πραγμάτων έχουμε πάντα λιγότερα κρούσματα.

Την περασμένη Δευτέρα είχαμε 2.130 κρούσματα και σήμερα 2.125. Την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα, της 20ης Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 2.126 κρούσματα. Όμως πριν ανοίξουν τα σχολεία οι Δευτέρες είχαν άλλη εικόνα: στις 6 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα) είχαμε 1.765 κρούσματα και στις 13 Σεπτεμβρίου, 1.608 (δεν είχαν περαστεί έως τότε τα self test των μαθητών).

Πώς επηρεάζουν τα self test

Οι Δευτέρες δηλαδή προ των self test ήταν πάντα πολύ χαμηλότερα σε κρούσματα. Την Τρίτη απεναντίας, πάντα είχαμε περισσότερα, όπως για παράδειγμα στις 7 Σεπτεμβρίου που καταγράφηκαν 2.807 και στις 14 Σεπτεμβρίου, πάλι Τρίτη, είχαμε 2.919, δηλαδή μεγάλες διαφορές από τις Δευτέρες. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολα ερμηνεύσιμη αν ρίξουμε μια ματιά και στον Αύγουστο, που “έκλεισε” με 3.628 κρούσματα (Τρίτη), ενώ την Δευτέρα στις 30 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 2.343.

Τότε όλοι βλέπαμε μια έξαρση, που εν συνεχεία σύμφωνα με την κυβέρνηση πέρασε σε ύφεση, καθώς εξαφανίστηκαν τα νούμερα πάνω από 3.000 στα ημερήσια κρούσματα εκτός από μόνον μία ημέρα, στις 21 Σεπτεμβρίου, που ήταν Τρίτη και είχαν περιληφθεί και τα επαληθευμένα μαθητικά τεστ. Όμως ο ΕΟΔΥ το Σεπτέμβριο, όπως ξαναγράψαμε, έχει μειώσει κάθετα όλα τα δωρεάν rapid test που παρείχε.

Διαφημίζεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο το self test, εντούτοις στην πράξη ο ΕΟΔΥ μείωσε τους προληπτικούς ελέγχους με τα δωρεάν rapid test που έκανε μέχρι τότε πολύς κόσμος. Η κάπως σαφής επιδημιολογική εικόνα που είχαμε το καλοκαίρι, δηλαδή, είναι πλέον παραμορφωμένη, καθώς ο κύριος όγκος των τεστ που γίνονται αφορά ασυμπτωματικό μαθητόκοσμο.

Τον εμβολιασμό “δείχνει” η κυβέρνηση

Η εικόνα θα ήταν πιο αντιπροσωπευτική για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί, αν διαχωρίζονταν έστω τα rapid test των μαθητών που γίνονται προς επαλήθευση από τα rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Είναι δε απολύτως ανεξήγητο να έχουμε σήμερα μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Γερμανία η οποία καταγράφει 12.000 και 13.000 κρούσματα την ημέρα και 33 νεκρούς.

Παρουσιάζουμε ίσο αριθμό κρουσμάτων με την Ισπανία, η οποία όμως καταγράφει 18 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα σήμερα καταγράφηκαν 36 θάνατοι. Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας δεν ερμηνεύεται με τον αριθμό των κρουσμάτων που παρουσιάζονται και που αφορούν ουσιαστικά ασυμπτωματικούς ως επί το πλείστον μαθητές ή εργαζόμενους. Οι αυξημένοι στατιστικά θάνατοι μπορούν να ερμηνευθούν μόνον με τρεις τρόπους: ή μετράμε λάθος τα κρούσματα ή δεν παρέχουμε επαρκή νοσηλεία στα νοσοκομεία μας ή φταίει που δεν είμαστε επαρκώς εμβολιασμένοι.

Η κυβέρνηση προκρίνει την τρίτη ερμηνεία καθώς η Γερμανία έχει εμβολιάσει το 64% του πληθυσμού και η Ισπανία το 77%  ενώ εμείς είμαστε στο 57%.  H Ελβετία όμως, που επίσης βρίσκεται εμβολιαστικά στο 58% σαν την Ελλάδα, έχει την τελευταία εβδομάδα μόνον 7-10 θανάτους την ημέρα και καταγράφει 2.000-3.000 κρούσματα ημερησίως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx