Τα μετάλλια της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς και παγκόσμια πρωταθλήματα (Β Μέρος)
16/05/2025
Η ανάλυση που ακολουθεί, εστιάζει στα αγωνίσματα στίβου στα οποία η Ελλάδα έχει κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τόσο στον ανοικτό, όσο και στον κλειστό στίβο, σε επίπεδο ανδρών και γυναικών.
Στον πίνακα 1 αναφέρονται τα αγωνίσματα στα οποία η Ελλάδα κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στίβου, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στους άνδρες ή/και στις γυναίκες, και η μεγαλύτερη επιτυχία (major achievement) ανά περίπτωση.
Αποτέλεσμα στα αγωνίσματα στίβου
Το καλύτερο αποτέλεσμα στα αγωνίσματα στίβου στα οποία κατέκτησε μετάλλιο η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και σύγκριση με τα μετάλλια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανοικτού και κλειστού στίβου
Α = άνδρες, Γ = γυναίκες
Ο.Α.: κατακτήθηκε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Π.Π.: κατακτήθηκε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
δ.δ. = δεν διεξάγεται
– άλμα εις μήκος: Ο.Α. (χρυσό – Α) – Π.Π. ανοικτού (χρυσό – Α + αργυρό – Γ) – Π.Π. κλειστού (χρυσό – Α)
– άλμα εις ύψος: Ο.Α. (χάλκινο – Α το 1906 + αργυρό – Γ) – Π.Π. κλειστού (χρυσό – Α)
– άλμα εις τριπλούν: Ο.Α. (χάλκινο – Α + αργυρό – Γ) – Π.Π. ανοικτού (χρυσό – Γ) – Π.Π. κλειστού (χάλκινο – Γ)
– άλμα επί κοντώ: Ο.Α. (χάλκινο – Α + χρυσό – Γ) – Π.Π. ανοικτού (χρυσό – Γ) – Π.Π. κλειστού (χρυσό – Α + χάλκινο – Γ)
– δισκοβολία: Ο.Α. (αργυρό – Α + αργυρό – Γ) – Π.Π. ανοικτού (αργυρό – Γ)
– σφαιροβολία: Ο.Α. (αργυρό – Α)
– ακοντισμός: Ο.Α. (αργυρό – Γ) – Π.Π. ανοικτού (αργυρό – Α + χρυσό – Γ)
– 100 μ.: Ο.Α. (αργυρό – Γ) – Π.Π. ανοικτού (αργυρό – Γ)
– 200 μ.: Ο.Α. (χρυσό – Α) – Π.Π. ανοικτού (χρυσό – Α) – Π.Π. κλειστού (χρυσό – Γ)
– 100 μ. με εμπόδια: Ο.Α. (χρυσό – Γ)
– 400 μ. με εμπόδια: Ο.Α. (χρυσό – Γ) – Π.Π. ανοικτού (χάλκινο – Α)
– 800 μ.: Ο.Α. (χάλκινο – Α)
– 20 χλμ. βάδην: Ο.Α. (χρυσό – Γ)
– Μαραθώνιος: Ο.Α. (χρυσό – Α)
– 35 χλμ. βάδην: (δ.δ. σε Ο.Α.) – Π.Π. ανοικτού (χάλκινο – Γ)
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον στίβο ως major achievements, η Ελλάδα κατέκτησε σε 7 αγωνίσματα χρυσό μετάλλιο, σε 6 αγωνίσματα αργυρό, και σε 1 αγώνισμα χάλκινο μετάλλιο, σε σύνολο 24 εν ισχύει αγωνισμάτων με διαχρονική παρουσία στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση (ποσοστό 58,3% – 14 στα 24). Μόλις στην τρέχουσα δεκαετία, προστέθηκαν στο ολυμπιακό πρόγραμμα και δύο μεικτά αγωνίσματα σκυταλοδρομιών (4×400 από το 2021 και μαραθώνιος από το 2024), δηλαδή στην ίδια ομάδα μετέχουν και άνδρες και γυναίκες, οπότε επί του παρόντος το σύνολο των αγωνισμάτων είναι 26.
Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι πολύ καλή, αν συνυπολογισθεί το πληθυσμιακό της μέγεθος και ο τεράστιος ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλασικό αθλητισμό, κάτι που φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των χωρών που κατακτούν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον στίβο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ολυμπιακά σπορ. Μία χώρα είναι πολύ σπάνιο να έχει επιτυχίες και στους δρόμους ταχύτητας και στην ημιαντοχή και στην αντοχή και στα άλματα και στις ρίψεις.
Σε Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, η Ελλάδα δεν κατέκτησε μετάλλιο στον στίβο μόνο σε κάποιες από τις μεσαίες (1.500μ. και 3.000μ. στηπλ – αλλά κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στις δύο αυτές αποστάσεις στο βάδην στη Μεσο-Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1906) και μεγάλες αποστάσεις (5.000μ., 10.000μ.), τις σκυταλοδρομίες, τα 400μ., το έπταθλο, το δέκαθλο, και τη σφυροβολία.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Η Ελλάδα κατέκτησε για πρώτη φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στον στίβο από το 2000 και εντεύθεν, σε 2 αγωνίσματα στους άνδρες και σε 7 αγωνίσματα στις γυναίκες. Από αυτά τα συνολικά 9 αγωνίσματα σε άνδρες και γυναίκες, κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε 5 αγωνίσματα.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τα 14 ολυμπιακά αγωνίσματα στίβου που αναφέρονται στον πίνακα 1, η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 7 όπως προαναφέρθηκε (σε 3 αγωνίσματα οι άνδρες και σε 4 οι γυναίκες), δηλαδή ποσοστό 26,9% επί του συνόλου των εν ισχύει ολυμπιακών αγωνισμάτων (7 στα 26). Οι άνδρες κατέκτησαν μετάλλιο σε 8 αγωνίσματα (9 με το ύψος στην μεσο-Ολυμπιάδα του 1906) και οι γυναίκες σε 9 αγωνίσματα. Σε 3 αγωνίσματα (άλμα εις τριπλούν, άλμα επί κοντώ, δισκοβολία), κατέκτησαν μετάλλιο τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες (σε 4, αν συνυπολογισθεί το ύψος ανδρών στην μεσο-Ολυμπιάδα του 1906).
Σε 5 αγωνίσματα, μετάλλιο έχουν πάρει μόνο οι γυναίκες (ύψος, 100μ., 100μ. με εμπόδια, 400μ. με εμπόδια και 20.000μ. βάδην – τα 3 από τα 5 χρυσά). Η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό ή αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 13 από τα 26 αγωνίσματα, δηλαδή ποσοστό 50% επί του συνόλου των εν ισχύει ολυμπιακών αγωνισμάτων στίβου, επίδοση παραπάνω από ικανοποιητική.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου η Ελλάδα κατέκτησε μετάλλιο σε 9 από τα 15 προαναφερθέντα αγωνίσματα στον πίνακα 1, δηλαδή ποσοστό 34,6% επί του συνόλου των εν ισχύει ολυμπιακών αγωνισμάτων (9 στα 26), ενώ σε 5 αγωνίσματα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο (σε 2 αγωνίσματα οι άνδρες και σε 3 οι γυναίκες). Οι άνδρες κατέκτησαν μετάλλιο σε 4 αγωνίσματα και οι γυναίκες σε 7. Μόνο στον ακοντισμό και στο μήκος κατέκτησαν μετάλλιο τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε 5 αγωνίσματα, μετάλλιο έχουν πάρει μόνο οι γυναίκες (100μ., άλμα εις τριπλούν, άλμα επί κοντώ, δισκοβολία, 35 χλμ. βάδην).
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου διεξάγεται το αγώνισμα βάδην 35 χλμ. που δεν υπάρχει στο ολυμπιακό πρόγραμμα, ενώ η μεικτή σκυταλοδρομία στον μαραθώνιο που είναι το πιο νέο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στίβου δεν διεξάγεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή/και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού σε 9 από τα 26 εν ισχύει ολυμπιακά αγωνίσματα (ποσοστό 34,6%), επίδοση αρκετά ικανοποιητική. Ακόμη, η Ελλάδα κατέκτησε μετάλλιο στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή/και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού σε 15 από τα 26 εν ισχύει ολυμπιακά αγωνίσματα (ποσοστό 57,7%), επίδοση ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Το σύνολο των εν ισχύει αγωνισμάτων σε άνδρες και γυναίκες στον ανοικτό στίβο είναι 50 (24 ανδρών + 24 γυναικών +2 μεικτά). Η Ελλάδα έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή/και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου σε 23 από τα 50 (ποσοστό 46%), επίδοση επίσης ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Κλειστός στίβος
Όσον αφορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, η Ελλάδα κατέκτησε μετάλλιο σε 5 από τα 13 αγωνίσματα (ποσοστό 38,4% επί του συνόλου των αγωνισμάτων κλειστού στίβου), συμπεριλαμβανομένου των 60μ., αγώνισμα στο οποίο η Ελλάδα έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Το αγώνισμα των 60μ. δεν διεξάγεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου. Εάν συνυπολογίσουμε το αγώνισμα των 200μ. που μέχρι και το 2004 υπήρχε στο πρόγραμμα του κλειστού στίβου, τότε τα αγωνίσματα στα οποία η Ελλάδα κατέκτησε μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου είναι 6 στα 14 (ποσοστό 42,8%).
Το άλμα εις μήκος, το άλμα επί κοντώ, και τα 200μ. είναι τα μόνα αγωνίσματα στα οποία η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο, τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανοικτού και κλειστού στίβου.