ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα μυστήρια της Αίγινας – Η έκρηξη στον αγωγό νερού και ο εμπρησμός ύποπτου ΙΧ

Τα μυστήρια της Αίγινας – Η έκρηξη στον αγωγό νερού και ο εμπρησμός ύποπτου ΙΧ

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα εξετάζουν μία περίεργη υπόθεση κλοπής και εμπρησμού αυτοκινήτου στη Σαλαμίνα. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη δολιοφθορά που υπέστη ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης στην Αίγινα.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο ένα ΙΧ το οποίο είχε κλαπεί από τον Σεπτέμβριο του 2023. Το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και μεταφέρθηκε από τους αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα Σαλαμίνας. Τα ξημερώματα ωστόσο της επόμενης ημέρας, περίπου στις 3.20, ένας άγνωστος προσέγγισε το Α.Τ. του νησιού και άνοιξε το αυτοκίνητο, καταφέρνοντας να το κλέψει. Μάλιστα το Α.Τ ήταν κλειστό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σκοπός.

Μισή ώρα αργότερα το ΙΧ εντοπίστηκε καμένο ολοσχερώς. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος που ο άγνωστος έκλεψε το αυτοκίνητο ωστόσο αυτό που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ είναι να ήθελε να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που βρισκόταν μέσα αυτό. Ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται εάν το ύποπτο ΙΧ θα έπρεπε να βρίσκεται σταθμευμένο σε ανοιχτό πάρκινγκ, χωρίς φύλαξη ή θα μπορούσε να μεταφερθεί κατ΄ευθείαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο η κλοπή να συνδέεται με τη δολιοφθορά που υπέστη ο υποθαλάσσιος αγωγός στην Αίγινα. Το συγκεκριμένο όχημα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μετακίνηση των δραστών, συνεπώς η έρευνα στο αυτοκίνητο θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στοιχεία για τους δράστες. Η δολιοφθορά που έγινε στον αγωγό στην Αίγινα -η τέταρτη κατά σειρά-, οδήγησε τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά. Το χτύπημα έγινε με εκρηκτικό μηχανισμό σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Πέρανι της Σαλαμίνας, σε βάθος 48 μέτρων. Ο Δήμος ζήτησε έρευνα της Αστυνομίας και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Δήμος για τους “μπουρλοτιέρηδες”

«Σίγουρα ένας απλός πολίτης ο οποίος ξέρει απλώς να καταδύεται δεν μπορεί να κάνει αυτού του είδους τη ζημιά. Απαιτείται να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάποιες παραπάνω καταδυτικές γνώσεις για το πώς θα κινηθεί και να έχει και κάποιες γνώσεις για το πώς θα τοποθετήσει την εκρηκτική ύλη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Μιλάμε ξεκάθαρα για κάποιον επαγγελματία», σημείωσε στο Open TV ο εξειδικευμένος δύτης Στέλιος Χάσπαρης.

Όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί ένα συνεργείο της εταιρείας που έκανε την κατασκευή να πήγε να κάνει την αυτοψία στη ζημιά και να έγραψε στην αναφορά του ότι πρόκειται για δολιοφορά, και μάλιστα προκαλούμενη από έκρηξη, να μην κατάλαβε καλά, σημείωσε πως, «απ΄ όσο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στο βίντεο που παίζει στις οθόνες, αυτή η ζημιά μπορεί να προκληθεί από έκρηξη. Και η δικιά μας εταιρεία να καλούνταν να κάνει την επιθεώρηση, θα υπήρχαν κάποια ευρήματα. Αυτά παραπέμπουν ξεκάθαρα σε δολιοφθορά με χρήση εκπληκτικών υλών».

Ο κ. Χάσπαρης αναφέρθηκε και στο κόστος που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια επιχείρηση σε αυτόν που έχει άμεσο συμφέρον από την καταστροφή του αγωγού. «Είχαμε αυτή τη συζήτηση εχθές μου κάτι συναδέλφους», είπε, και υπογράμμισε πως, «το κόστος έχει να κάνει με το ποιους βρήκαν αυτοί οι οποίοι θέλησαν να κάνουν ζημιά στον αγωγό, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι Αρχές είναι ότι υπάρχουν αρκετά καταδυτικά συνεργεία, αρκετές εταιρείες που τους έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ολιγωρία για τις δολιοφθορές στην Αίγινα;

Αυτός ο οποίος έχει χάσει την άδειά του και δεν μπορεί να κάνει νόμιμες εργασίες αλλά είναι γνώστης της δουλειάς και άλλων συνθηκών και καταστάσεων, έχει και τις κατάλληλες γνωριμίες με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να προξενήσουν την αναφερόμενη φθορά και, ανάλογα την ανάγκη -να το θέσω έτσι- που έχει, το κόστος αυτής της επιχείρησης μπορεί να κυμάνθηκε από 20.000 ως 100.000€».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Ακούστε κάτι το οποίο πολλοί γνωρίζουν αλλά λίγοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν. Υπάρχουνε συνεργεία αυτή τη στιγμή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, για να μη χαρακτηρίσω μόνο τον Πειραιά, για τους οποίους, από το Λιμενικό και γενικά, υπάρχει γνώση για το ποιοι είναι αυτοί που κάνουν αυτές τις δουλειές. Αν θέλει το κράτος μπορεί να τους βρει, είναι οι λεγόμενοι “μπουρλοτιέρηδες” και μάλιστα έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε πολλές τέτοιες υποθέσεις. Σε δολιοφθορές σε πλοία, και τα λοιπά. Αν θέλει το κράτος θα τους βρει, ξέρει ποιοι είναι».

Μέτρα ασφαλείας υπόσχεται ο Χαρδαλιάς

Στο σημείο όπου έγινε η δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας, βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Χαρδαλιάς επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού και κατευθύνθηκε στον όρμο Πέρανι ανοιχτά της Σαλαμίνας, σε απόσταση 270 μέτρων από την πλησιέστερη ακτή, πραγματοποιώντας επιτόπια αυτοψία με αντικείμενο την εξέταση όλων των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια της λειτουργίας του αγωγού μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

«Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη του για μία κρίσιμη υποδομή, που σχετίζεται με το ύψιστο αγαθό της απρόσκοπτης υδροδότησης του νησιού της Αίγινας. Η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Πέρανι, στον όρμο που έχει γίνει η δολιοφθορά. Ολοκληρώσαμε την αυτοψία με τα στελέχη του Λιμενικού, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στην αποκατάσταση της βλάβης, αλλά το κυριότερο να αναβαθμίσουμε και να επικαιροποιήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε αυτή η κρίσιμη υποδομή να μην τύχει άλλης δολιοφθοράς».

Από την Περιφέρεια Αττικής παραδόθηκαν στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αίγινας, στην περιοχή της Όμορφης Εκκλησιάς και στον οικισμό ‘Αγιοι Ασώματοι, 9.000 μπουκάλια του 1,5lt εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των πιο ευάλωτων κατοίκων του νησιού. Τα δύο φορτηγά συνόδευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Γιάννης Βουτσινάς.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι