Θρίλερ στην Επιτροπή των ειδικών για τα νέα μέτρα – Ποια έχουν κλειδώσει (upd)
05/02/2021Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία εξετάζει τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το μεγάλο αγκάθι, αυτό που προκάλεσε και τις πλέον έντονες διαφωνίες, ήταν το τι θα γίνει με την Αττική, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει, για τέταρτη ημέρα, τα μισά και πλέον από τα νέα κρούσματα που καταγράφοντα στη χώρα.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει κλειδώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις πέντε το πρωί. Η διχογνωμία όμως συνεχίζεται και η συνεδρίαση τραβάει σε μάκρος, μεταθέτοντας για μετά τις έξι όχι μόνο την ενημέρωση, αλλά και την ανακοίνωση των μέτρων. Την ίδια ώρα, η Αττική εξακολουθεί να “βράζει”, καθώς και σήμερα καταγράφει τα μισά από τα κρούσματα. Πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.195 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 558 εντοπίζονται στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 150 νέα κρούσματα και η Αχαΐα με 78.
Οι επιστήμονες επιψειρούν από το μεσημέρι να δώσουν απάντηση στο αν το σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει, μετά τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Πολλοί φέρονται να τάσσονται μάλιστα υπέρ ενός αυστηρότερου lockdown, υπάρχουν ωστόσο προτάσεις, οι οποίες, ειδικά για την Αττική, προκαλούν αντιδράσεις.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι προωθούνται ίδια μέτρα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτά, τα καταστήματα τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη από την Δευτέρα έως την Παρασκευή θα λειτουργούν μόνο με Click Away και όχι με Click in shop, ενώ το Σαββατοκύριακο θα είναι όλα κλειστά.
Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι
Οι πληροφορίες θέλουν τα προγνωστικά μοντέλα των ειδικών να δείχνουν ακόμα και διπλασιασμό του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες φέρονται να δείχνουν ως βασική αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού που ήταν αποτέλεσμα του ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Επιβαρρυντικό ρόλο διαδραμματίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς, και η έντονη παρουσία, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επιπέδο, των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Στην περίπτωσή μας, η μετάλλαξη που εμφανίστηκε αρχικά στη Βρετανία και σταδιακά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να προβλεφτούν τα χειρότερα, εξαιτάζονται νέα μέτρα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις δραμματικές συνέπειες για την αγορά και συνολικά την οικονομία.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των Γυμνασίων, ακόμη και των δημοτικών, στις κόκκινες ζώνες. Αν και οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης παραδέχονται ότι οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μετάδοση του ιού, εντοπίζουν το πρόβλημα στην κινητικότητα που αυτή προκαλεί, καθώς στην πλειονότητά τους συνοδεύονται από γονείς, παπούδες ή άλλα συγγενικά πρόσωπα κατά την προδέλευση και την αποχώρησή τους από τα σχολεία.
Το θέμα του κλεισίματος των σχολείων είναι ένα από εκείνα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Τα σχολεία είναι αυτά που κλείνουν τελευταία και ανοίγουν πρώτα έχουν πει επανειλημμένως κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα νέο κλείσιμο των σχολείων. Μάλιστα η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμο “ΘΕΜΑ 104,6” είπε ότι το θέμα αυτό «δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Επιτροπής».
Η κα Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι «τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που γίνονται είναι στο 0,23%» και ότι «τα κλειστά τμήματα είναι 0,29%, ενώ τα κλειστά σχολεία στο 0,5%». Παραλλήλως κάλεσε και πάλι τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών να αξιοποιούν τη δυνατότητα των εθελοντικών τεστ, μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν 486 σημεία στη χώρα για την εξέταση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι».
Διχάζει η απαγόρευση
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να “κοκκινίσει” η Αχαΐα, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η Θεσσαλονίκη. Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα και στην Αττική, αλλά μόνον για τα Σαββατοκύριακα. Η πρόταση αυτή συναντά έντονες αντιδράσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της τις καθημερινές, καθώς πολλοί από τους ειδικούς θεωρούν ότι η χρονική συμπύκνωση δραστηριοτήτων σε μια περιοχή με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, όπως η Αττική, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Για το Σαββατοκύριακο πάντως οι αντιρρήσεις είναι λιγότερες, καθώς εκείνες τις ημέρες έχει καταγραφεί μεγαλύτερη κινητικότητα. Μάλιστα, καθώς οι προβλέψεις είναι ότι ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά για την εποχή, οι σκέψεις είναι το μέτρο να εφαρμοστεί από αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε παραλίες και πάρκα. Οι ειδικοί εξετάζουν και την απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων, ένα μέτρο, το οποίο επίσης είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο λεκανοπέδιο, τουλάχιστον για το σύνολο των δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η Επιτροπή των Ειδικών προτείνει lockdown τύπου Μαρτίου για την Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο, πόλεις στις οποίες έχει εντοπιστεί υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι σε αυτές τις περιοχές τα καταστήματα θα είναι κλειστά, θα επιβληθεί ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και τα σχολεία, αν αποφασιστεί να κλείσουν, θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Τα ίδια μέτρα εισηγείται η Επιτροπή και για τον Άγιο Νικόλαο.