Η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς

Η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς
Φωτογραφία Αρχείου.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ενώ ασαφής παραμένει ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι και τα δύο μέτωπα στην Κινέτα  και την Καλλιτεχνούπολη.

Πριν από λίγη ώρα βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα σε σπίτι στην οδό Χρυσανθέμων στο Μάτι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 81. Νωρίτερα κατέληξε στο Θριάσιο Νοσοκομείο ένας εγκαυματίας, 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα σε μεγάλο μέρος του σώματός του.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ενώ δεν έχουν ελεγχθεί και όλα τα σπίτια στον τόπο της τραγωδίας.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση συνολικά νοσηλεύονται 60 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι και 4 παιδιά, από τα οποία κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων λειτουργούν ομαλά και ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό. Παραλλήλως, η 1η Υγεονομική Περιφέρεια  με το ΕΚΕΠΥ συντονίζει κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό.

Η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο Μαξίμου, η εικόνα που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα μέτωπα στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην περιοχή της Κινέτας η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 13 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη.
  • Στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων 44 Κύπριοι, 10 οχήματα ΟΤΑ, 5 μηχανήματα έργου  και 1 Ελικόπτερο
  • Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία και βοήθεια από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής δρουν μικτές περιπολίες του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και Εθελοντών για την αναζήτηση αγνοουμένων. Επίσης, στην περιοχή της Κινέτας και της Ραφήνας διενεργούνται 195 περιπολίες  της αστυνομίας το 24ωρο και 39 μικτές περιπολίες αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων ενώ το συνολικό προσωπικό των περιπολιών είναι 525 άτομα.

 

Τεράστια η κινητοποίηση του κόσμου

Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας εκδηλώθηκε από κάθε γωνιά της Ελλάδας ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την φωτιά. Μεμονωμένοι πολίτες, επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία και οργανώσεις εκδήλωσαν έμπραγκα την συμπαράστασή τους στους πληγέντες.

Πριν από λίγο ο δήμαρχος Ραφήνας, ευχαριστώντας το Πανελλήνιο για την ανταπόκρισή του δήλωσε ότι ο Δήμος της Ραφήνας δεν έχει άλλη ανάγκη σε τρόφιμα και ρούχα. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, οι ανάγκες είναι πλέον συγκεκριμένες και η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση του δήμου για την αποκατάσταση των καταστροφών και τη στήριξη των πληγέντων.

 

 

«Κόκκινα» πάνω από 200 κτίρια

Την Τρίτη ξεκίνησαν οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές, στις οποίες μετείχαν σήμερα συνολικά 320 μηχανικοί του Υπουργείου στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας και Μεγαρέων, όπου έχουν γίνει ως τώρα 1992 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό για τις ζημιές σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι, κι 8 αποθήκες.

«Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.

Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.

Στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.

Παραλλήλως η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών χθες μετέφερε περισσότερα από 125 κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αυτοκίνητα, προκειμένου να ανοίξουν οι αποκλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

 

Ευρωπαϊκή στήριξη

Οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για την αγορά στο μέλλον πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και για την επούλωση των πληγών απο τις τελευταίες μεγάλες και ολέθριες πυρκαγιές, κυρίως στην Ανατολική Αττική, προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος για τους δεκάδες νεκρούς απο την πυρκαγιά, και συνέχισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην επούλωση των πληγών. Η ΕΕ, διά της παρουσίας μου εδώ, επιδεικνύει χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη είναι να δει πρακτικά πως θα βοηθήσει η ΕΕ. Θα είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί μέσα απο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει και στην επούλωση των πληγών», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση την επόμενη μέρα της καταστροφής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει απο διάφορα ταμεία, αλλά είναι θέμα χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκείνο πάντως που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν όλες οι χώρες της ΕΕ και ακόμα και κράτη μη μέλη, μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γιατί αυτό, όπως εξήγησε, δείχνει την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ στον τομέα της συνεργασίας.

Διαγραφή οφειλών από ΔΕΗ

Τη διαγραφή των οφειλών για Ηλεκτρική Ενέργεια (ανταγωνιστική χρέωση λογαριασμού), η οποία έχει καταναλωθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, για τις οικίες και τα καταστήματα που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές καθώς και για τις οικίες των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι για παλαιότερες οφειλές θα υπάρξουν πολύ γενναίες ρυθμίσεις. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει επίσης τη βαθιά θλίψη της για τα θύματα της πύρινης λαίλαπας που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και σε όσους συμπολίτες μας υπέστησαν υλικές καταστροφές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι