Τα νεότερα για τα εμβόλια στην Ελλάδα – Τα κενά και οι προτιμήσεις

Τα νεότερα για τα εμβόλια στην Ελλάδα – Τα κενά και οι προτιμήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας από 18 έως 59 ετών, ενώ αμέσως μετά παίρνουν σειρά οι  ηλικίες 50 έως 59 και οι εκπαιδευτικοί, καθώς αναμένονται πολλά εμβόλια μέσα στο Μάιο. Ο πρωθυπουργός  ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ένα σύντομο βίντεο με τους αριθμούς των εμβολιασμών.

Σήμερα σπάσαμε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.770.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περισσότεροι από 770.000 με δύο δόσεις, αναφέρει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας.

Την ίδια ώρα πάντως, τα κέντρα που εμβολιάζουν με AstraZeneca παρουσιάζουν μεγάλα κενά, καθώς προσέρχεται σε αυτά λιγότερο από το 50% των ραντεβού για εμβολιασμό. Οι περισσότεροι, κυρίως ηλικίας 60-65 που ειχαν εγγραφεί αυτομάτως στο συγκεκριμένο εμβόλιο, ψάχνουν να βρουν να εμβολιαστούν σε άλλα κέντρα με  Pfizer ή Moderna.

Ποια εμβόλια προτιμούν οι πολίτες

Σήμερα, και η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγεί το συγκεκριμένο εμβόλιο στα άτομα κάτω των 60 ετών. Ανακοίνωσε επίσης, ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του θα μπορούν, αντί για δεύτερη δόση, να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer 85 μέρες μετά την δόση τoυ ΑstraZeneca.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου, είπε σήμερα ότι «το εμβόλιο αυτό προέρχεται από έρευνες δεκαετιών κι έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα. Είναι διαφορετικό ως προς το εμβόλιο της Astrazeneca. Έχει το καλό ότι είναι μονοδοσικό και ότι 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό η αποτελεσματικότητά του είναι πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο», είπε. Προσέθεσε ότι αναμένονται γνωμοδοτήσεις και ανακοινώσεις οριστικές αύριο Τρίτη, 20 Απριλίου. Επίσης είπε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους.

H Johnson & Johnson ζήτησε χθες σήμερα από όλες τις εταιρείες να κάνουν μια κοινή μελέτη για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, αλλά η Pfizer και η Moderna αρνήθηκαν, δηλώνοντας και οι δύο ότι «το δικό μας εμβόλιο έχει κριθεί ασφαλές». Μόνον η AstraZeneca δέχτηκε να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα.

Η νέα πλατφόρμα

Την Τετάρτη, 21 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο, 24 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, πάνω από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα το επόμενο τρίμηνο».

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν μόλις 1.607 κρουσματα, αλλά έγιναν και μόλις 20.848 τεστ (το ένα τρίτο όσων γίνονται τις καθημερινές). Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 78 και των διασωληνωμένων έφτασε τους 847.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι