ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα παρατράγουδα των self test

Τα παρατράγουδα των self test

Σε αστυνομικό τμήμα μεταφέρθηκε σήμερα καθηγητής Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης κατόπιν μηνύσεως της διευθύντριας του σχολείου: ο καθηγητής δεν αποχωρούσε παρότι είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε self test. Προ εβδομάδων, γονείς κατέληξαν επίσης σε αστυνομικό τμήμα, επειδή φοβούνταν ότι είναι τοξική η μπατονέτα του τεστ για τα παιδιά τους. Άλλοι γονείς, πρόθυμοι να γίνουν τα τεστ, έπεσαν χτες από τα σύννεφα διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα “θετικά” self test των παιδιών στην πόλη τους, ήταν τελικά αρνητικά.  Λαχτάρησαν αδίκως, με πάνω από το 2% των self test  να δίνουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στο σημερινό επεισόδιο, ο καθηγητής μεταφέρθηκε το πρωί στο Τμήμα Θέρμης, καθώς διδάσκει Πληροφορική στο 3ο Γυμνάσιο Θέρμης. Η διευθύντρια του ζήτησε να αποχωρήσει. Εκείνος ζήτησε έγγραφη εντολή αποχώρησης. Η διευθύντρια κάλεσε την αστυνομία. Ο καθηγητής υποστηρίζει, μέσω του δικηγόρου του, ότι «δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την εργασία του χωρίς γραπτή εντολή». Όσο για το self test ο καθηγητής αρνήθηκε να το κάνει επικαλούμενος οδηγία του συνοδευτικού φυλλαδίου που ανέφερε ότι, το τεστ διενεργείται από άτομα με συμπτώματα και όχι από άτομα χωρίς συμπτώματα. «Ο πελάτης μου απλώς συμμορφώθηκε προς τις οδηγίες του τεστ», είπε ο δικηγόρος.

Μεταξύ των δύο πλευρών δε σημειώθηκε κάποια ένταση, ωστόσο, η διευθύντρια υπέβαλε μήνυση στον καθηγητή για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. «Ο πελάτης μου είπε το αυτονόητο. Χωρίς να δημιουργήσει καμία ένταση με τη διευθύντρια του σχολείου, ζήτησε να του δώσει και εγγράφως την απόφασή της να αποχωρήσει από το σχολείο, διότι δεν είναι δυνατό να εγκαταλείψει κάποιος την εργασία του σε μία δημόσια υπηρεσία μόνο με προφορική εντολή. Είναι απολύτως λογικό να θέλει να είναι καλυμμένος και έτσι δεν έφυγε από το σχολείο, από τη στιγμή που η διευθύντρια αρνήθηκε να του προσκομίσει και εγγράφως την απόφασή της», είπε ο δικηγόρος του καθηγητή, κ. Αποστόλης Τζαρός. Για τον καθηγητή ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

To 87% των γονιών άδικα κοψοχολιάζονται

Όσον αφορά στο φαινόμενο του μεγάλου αριθμού ψευδώς θετικών τεστ, παρατηρήθηκε από  γονείς χτες και προχτές σε πόλεις μικρού πληθυσμού, όπου επειδή ακριβώς η κοινωνία είναι μικρή συγκριτικά με της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, η επικοινωνία των ενδιαφερομένων γονέων είναι πιο άμεση. Στην Λαμία 45 γονείς πήγαν με τα παιδιά τους για επανέλεγχο σε δημόσια δομή με rapid test, και βγήκαν τελικά θετικά μόνον τα δύο. Στα Ιωάννινα το ίδιο.

Όμως, πέρα από την εμπειρική διαπίστωση, ο ίδιος ο ΕΟΔΥ στις 5 Μαΐου είχε ανακοινώσει ότι από τα 54.936 “θετικά” έως τότε self test, βρέθηκαν τελικά θετικά τα 7.304, δηλαδή ποσοστό σωστού αποτελέσματος των τέστ 13,3%. Αυτό σημαίνει ότι 47.632 οικογένειες λαχτάρησαν αδίκως. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο: όταν επί συνόλου 2.286.000 τεστ στις 5 Μαΐου, βγήκαν ψευδώς θετικά τα 47.632, το ποσοστό ψευδώς θετικών ξεπερνά το 2%, ενώ σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πρέπει να είναι κάτω του 1%, το οποίο και επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη είπε: «Αυτό σημαίνει ότι χονδρικά σε 1.6700.000 τεστ, είναι αναμενόμενο να βρεθούν και 16.000 ψευδώς θετικά. Το επικίνδυνο είναι να βρίσκονται ψευδώς αρνητικά».

Σήμερα έγινε και πάλι κατάληψη στο λύκειο του Ευόσμου (χωρίς απόφαση του 15μελούς) και τα παιδιά, παρότι τελικά η κατάληψη “κατά της μάσκας και των self test” πήρε τέλος, είχαν πάρει ήδη το δρόμο του γυρισμού στο σπίτι για τηλε-εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι, και κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, είχε γίνει κατάληψη και επεισόδια στον Εύοσμο, όπου γονείς “κατήγγειλαν” την τοξικότητα και… επικινδυνότητα της μπατονέτας λέγοντας “δεν ξέρουμε τι έχει μέσα η μπατονέτα”.  Επίσης, πέντε άτομα (δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ιερέας) κατέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας του να κρίνει ως αντισυνταγματική την επιβολή των self test αλλά και τον αποκλεισμό των παιδιών από τις τάξεις. «Η αφαίρεση του δικαιώματος στη μάθηση αντιβαίνει στις αρχές όλων των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Στην προηγούμενη κατάληψη, τρεις γονείς από τον Εύοσμο υπέβαλαν μήνυση. Τη νομική οδό επέλεξαν κι έξι γονείς από την Κρήτη. Υπέβαλαν μήνυση στη διεύθυνση του 3ου ΓΕΛ Ρεθύμνου, επειδή δεν επετράπη η είσοδος σε παιδιά που δεν είχαν κάνει self test. Ανέφεραν ότι η κίνηση του σχολείου είναι αντισυνταγματική. Περιέγραψαν τη διενέργεια του σελφ τεστ ως ιατρική πράξη η οποία δεν μπορεί να γίνει σε σπίτι, και δη από ανήλικο μαθητή. Ένας από τους γονείς επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο για να πετούν τα υλικά από το χρησιμοποιημένο τεστ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι