Τα σχέδια της κυβέρνησης για Γυμνάσια και Δημοτικά – Πότε θα ανοίξουν

Τα σχέδια της κυβέρνησης για Γυμνάσια και Δημοτικά – Πότε θα ανοίξουν, slpress

Στα θρανία επιστρέφουν από τη Δευτέρα οι μαθητές των Λυκείων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν βέβαια να ανοίξουν και αυτά την μεθεπόμενη Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας έβαλε, ωστόσο, φρένο και πλέον το άνοιγμά τους μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Το σενάριο αυτό εξεταζόταν ήδη από την Τετάρτη, πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία, εν μέσω διαφωνιών, έδωσε τελικά το πράσινο φως  για το άνοιγμα των Λυκείων. Τα Λύκεια ήταν άλλωστε προτεραιότητα της κυβέρνησης, όχι μόνον επειδή είναι κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά και γιατί πλησιάζει ο χρόνος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά, παρά τις συζητήσεις για το άνοιγμά τους την Δευτέρα 19 Απριλίου, υπήρχαν έντονες διαφωνίες που ήθελαν την μετάθεσή τους για αργότερα. Το βασικό επιχείρημα όσων ήταν αντίθετοι με ένα “πρόωρο” άνοιγμα ήταν ότι, εάν τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά άνοιγαν την επόμενη Δευτέρα, σε μία εβδομάδα θα έπρεπε να ξανακλείσουν για το Πάσχα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα Λύκεια, εκεί όμως ήταν περισσότερο πιεστική εκ των πραγμάτων η ανάγκη για το άνοιγμά τους.

Φρένο Κεραμέως για τα Γυμνάσια

Τελικά, αν και το υπουργείο επέμενε μέχρι χθες για άνοιγμα στις 19 Απριλίου, η υπουργός Παιδείας έβαλε σήμερα φρένο σε αυτό το ενδεχόμενο, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αναβολής. «Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κα. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι μέχρι και την περίοδο του Πάσχα θα συνεχιστεί κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Πριν το Πάσχα δεν θα ζητήσουμε άνοιγμα Γυμνασίων» επέμεινε κατηγορηματικά, αποκλείοντας την άμεση επιστροφή των μικρότερων μαθητών στα θρανία. Παραλλήλως, επανέλαβε ότι στόχος του Υπουργείου είναι το άνοιγμα να γίνει σταδιακά. Στην απόφαση αυτή πάντως φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν στην Επιτροπή από αρκετούς λοιμωξιολόγους, ανάμεσά τους και ο κ. Τσιόδρας.

Η μετακίνηση μαθητών μικρότερης ηλικίας απαιτεί άλλωστε και μεγαλύτερη κινητικότητα μεταξύ των γονέων και των κηδεμόνων και αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας που ενισχύει την διασπορά του ιού. Αυξημένη κινητικότητα υπάρχει βέβαια και από την μεγαλύτερη αυτονομία που έχουν οι μαθητές των Λυκείων, στην περίπτωση αυτή όμως μέτρησε περισσότερο η ανελαστική ανάγκη που προκύπτει για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Και το άνοιγμα των Λυκείων όμως δεν γίνεται χωρίς όρους, καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προσέρχονται από τη Δευτέρα μόνον με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test, η διανομή των οποίων άρχισε σήμερα Πέμπτη από τα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα με προτεραιότητα του μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι