ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα sos για την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” – 112 και στην Αττική

Τα sos για την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” – 112 και στην Αττική

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει συστάσεις και δίνει πρακτικές συμβουλές  για την   κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”, ώστε να αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα όσοι πολίτες χρειασθεί να μετακινηθούν υπό αντίξοες συνθήκες. Αναφέρει παράλληλα σε δεύτερη έκτακτη ανακοίνωση, ότι από τις 6μ.μ. απόψε είναι πλέον υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων στο νομό Αττικής με αντιολισθητικά μέσα και ότι θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου. Πολλοί εν τω μεταξύ αιφνιδιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να βρουν αλυσίδες πουθενά, μια που αυτές εξαντλήθηκαν με τη μεγάλη ζήτηση που άρχισε από χτες και κορυφώθηκε σήμερα.

Ήδη στάλθηκαν εν τω μεταξύ μηνύματα από το 112 στον Ωρωπό και στα βόρεια, αλλά και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, καθώς λίγα λεπτά αργότερα και στο κέντρο της Αθήνας. Ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ ότι απαγορεύθηκε από τις 6μ.μ. απόψε η κίνηση βαρέων οχημάτων στις εθνικές οδούς και σε άλλα σημεία και ότι από αύριο στις 06:00 το πρωί δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στην Πάρνηθα, ακόμα και αν έχουν αλυσίδες.

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, αλλά και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους. Επίσης να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια. Οδηγοί και πεζοί πρέπει να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

Οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.) αλλά και να φορούν τις ζώνες ασφαλείας, αυτοί και οι συνοδηγοί, ώστε αν γλιστρήσει το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος να περιορισθούν οι τραυματισμοί τους. Οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν την καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. Είναι σκόπιμο η βενζίνη να είναι αρκετή, γιατί αν είναι ήδη στη “ρεζέρβα” και αντιμετωπίσουν μποτιλιάρισμα, ίσως ξεμείνουν. Επίσης, πέρσι το Γενάρη στην Αθήνα όταν είχαν “κολλήσει” εκατοντάδες οχήματα σε δρόμους μέσα στο χιονιά, η μηχανή έπρεπε να είναι αναμμένη για να λειτουργεί η θέρμανση και καταναλωνόταν επί ώρες βενζίνη.

Προσοχή στην οδήγηση

Επίσης οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν με μειωμένη ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ώστε να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια και να μη χρειασθεί να κάνουν απότομους και επικίνδυνους ελιγμούς σε περίπτωση που ο μπροστινός είτε φρενάρει απότομα είτε χάσει τον έλεγχο του οχήματός του.

Σκόπιμο είναι να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα εκεί όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.Τα φώτα προειδοποιούν έτσι όχι μόνον τους άλλους οδηγούς, αλλά και τους πεζούς. Πρέπει οι υαλοκαθαριστήρες να είναι πάντα καθαροί. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. Όσο λιγότερα οχήματα περνάνε, τόσο πιο εύκολα σχηματίζεται παγετός.

Το υπουργείο συστήνει σε όσους οδηγούν σε επαρχιακούς δρόμους, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους. Όταν βρίσκονται σε παγωμένο δρόμο να έχουν κατά νου ότι ίσως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να φρενάρουν με ασφάλεια το όχημά τους. Ομως η ολισθηρότητα αφορά και τους πεζούς. Πέρσι το Γενάρη με το χιονιά στην Αθήνα, είχαν αυξημένα περιστατικά καταγμάτων τα νοσοκομεία της Αττικής. Στους πεζούς το υπουργείο συνιστά να μη μετακινούνται με ακατάλληλα παπούτσια και να προσέχουν ιδιαίτερα νωρίς το πρωί και το βράδυ, όταν οι δρόμοι είναι πιο παγωμένοι και ολισθηροί. Επίσης να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός, γιατί εκτός του κινδύνου να πέσουν και να χτυπήσουν, μπορεί να παρασυρθούν και από διερχόμενο όχημα.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές – απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια. Ανακοινώθηκε ότι δεν επιτρέπεται από τις 5 μ.μ. η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Αθηνών-Λαμίας, σε όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο, καθώς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας-Θηβών.

Από τις 06.00 το πρωί αύριο 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία κανενός οχήματος, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στη λεωφόρο Πάρνηθος από το 22ο χλμ.  (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι