Tα τέσσερα στάδια άρσης του lockdown στη Βρετανία

Tα τέσσερα στάδια άρσης του lockdown στη Βρετανία, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Τέσσερα στάδια άρσης των περιορισμών ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Ενώ χαρακτήρισε ασπίδα του πληθυσμού το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Με 120.000 νεκρούς από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 3o lockdown. Πλέον ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα με ένα σχέδιο που έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο. Στο σχέδιο της Βρετανικής κυβέρνησης η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Ενώ, θα υπάρχει διάστημα τουλάχιστον 5 εβδομάδων   μεταξύ κάθε σταδίου.  Στο ενδιάμεσο θα γίνεται συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων και στη συνέχεια θα δίνεται μια εβδομάδα στις επιχειρήσεις ώστε να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με το πλάνο τα βήματα θα είναι τα εξής:

Από 1 – 8 Μαρτίου

Όλοι οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν πλήρως με φυσική παρουσία αλλά με μάσκες και τήρηση των αποστάσεων. Θα επιτρέπονται οι κοινωνικές συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους ανάμεσα σε 2 ανθρώπους. Θα επιτραπεί η επίσκεψη ενός ατόμου σε άλλο σπίτι. Θα εξακολουθήσει η σύσταση για παραμονή στο σπίτι.

2 – 29 Μαρτίου

Απελευθέρωση υπαίθριων συγκεντρώσεων έως και έξι ατόμων ή δύο νοικοκυριά σε δημόσιους χώρους αλλά και σε κήπους σπιτιών. Άνοιγμα της άθλησης για παιδιά και ενήλικες και σε εξωτερικές πισίνες. Απλή σύσταση για παραμονή στο σπίτι. Απομακρυσμένη εργασία όπου είναι δυνατόν. Απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.

Από τις 12 Απριλίου

Επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και νυχιών, καθώς και δημόσιων κτιρίων, όπως βιβλιοθήκες. Επαναλειτουργία παμπ και εστιατορίων, αλλά μόνο με υπαίθρια τραπέζια. Άνοιγμα ζωολογικών κήπων και θεματικών πάρκων. Τήρηση των κανόνων φυσικής αποστασιοποίησης και ορίων σε εξωτερικούς χώρους. Άνοιγμα εσωτερικών εγκαταστάσεων αναψυχής μόνο για μέλη ίδιου νοικοκυριού. Οι κηδείες μπορούν να έχουν έως και 30 συμμετέχοντες, ενώ οι γάμοι, οι δεξιώσεις μέχρι 15 άτομα.

Από τις 17 Μαΐου

Κατάργηση του ορίου 30 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Απελευθέρωση συναντήσεων σε εσωτερικούς χώρους έως έξι άτομα ή, εάν είναι περισσότερα άτομα, δύο νοικοκυριά. Απελευθέρωση δημόσιων εσωτερικών χώρων όπως παμπ και εστιατορίων, ξενοδοχεία και B&B, κέντρα παιχνιδιών, κινηματογράφοι, μουσεία και μαθήματα ομαδικής άσκησης. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα όρια αποστάσεων. Ενώ, θα ανοίξουν οι αθλητικοί χώροι με ανώτατο όριο 1000 θεατών και τα γήπεδα ποδοσφαίρου μέχρι 10.000 άτομα.  Όσον αφορά την τέλεση γάμων το όριο ατόμων θα είναι 30 άτομα.

Από τις 21 Ιουνίου προβλέπεται καθολικό άνοιγμα

Όσον αφορά τα ταξίδια, το Βρετανικό υπουργείο Μεταφορών θα επανεξετάσει το θέμα, όμως, τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 17 Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version