Ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα ο νέος σεισμός στην Ελασσόνα – Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους

Ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα ο νέος σεισμός στην Ελασσόνα – Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους, slpress

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα, ο οποίος έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ακόμα και σε περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ωστόσο το Ευρομεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για 6 Ρίχτερ, εκτίμηση με την οποία συντάσσονται και κάποιοι σεισμολόγοι.

Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης ήταν μόλις δέκα χιλιόμετρα, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση και τη διάρκειά του, συντέλεσε στο ότι έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα, όπως μαρτυρούν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτοικοι διαφορετικών περιοχών. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν και πάλι στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες  πληροφορίες εντοπίστηκαν ήδη ζημιές σε δύο σπίτια. Στην ευρύτερη περιοχή η γη δεν έχει σταματήσει να τρέπει και όπως έγινε γνωστό, μέσα στα πρώτα 40 λεπτά από τον σεισμό ακολούθησαν τρεις μετασεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 3 έως 3,7 Ρίχτερ.

Προβληματίζει ο νέος σεισμός 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου και 5 χιλιόμετρα βορειότερα από τον σεισμό της Τετάρτης, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα. Ερωτηθείς μάλιστα, εάν αυτή η δραστηριότητα ήταν αναμενόμενη απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα» είπε.

Δεν πρόκειται για έναν τυπικό μετασεισμό που έχει διαφορά μίας μονάδας με τον κύριο σεισμό. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά έχει ξανασυμβεί, σημείωσε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο Grtimes. Κάποιοι σεισμολόγοι υποστήριξαν, ωστόσο, ήδη από χθες, ότι μπορεί να υπάρξουν δυνατοί μετασεισμοί, ενώ κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι ο σεισμός της 3ης Μαρτίου μπορεί να μην ήταν ο κύριος. Για τον λόγο αυτό επέμειναν άλλωστε να μην λειτουργήσουν την Πέμπτη τα σχολεία και εφιστούσαν στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μιλώντας στο MEGA, το βράδυ της Πέμπτης,  ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, συνέστησε μεγάλη προσοχή στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από χθες για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένονται νέοι μετασεισμοί που θα φτάνουν ακόμα και τα 6 Ρίχτερ.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία 

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Την ίδια ώρα με εντολή του μεταβαίνει εσπευσμένα στην περιοχή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αύριο, 5 Μαρτίου, στις 09.00 το πρωί, θα γίνει ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών. Σημειώνεται ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό της Τετάρτης, κυρίως στο Μεσοχώρι

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι