ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέλος εποχής για τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία (upd)

Τέλος εποχής για τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία (upd)

«Στα φαρμακεία έχει ληφθεί απόφαση ώστε στις 19 Ιουνίου να σταματήσει η διάθεση των self test στους πολίτες. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνώστες, όμως εκείνη την ημέρα σταματά η διάθεση τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, ενώ προ εβδομάδος είχε ανακοινώσει το ίδιο και ο φαρμακευτικός σύλλογος Αχαΐας και σήμερα το επιβεβαίωσε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σε σχέση με τη διαδικασία και τα αποθέματα, ο κ. Σκουντάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει αγοράσει 30 εκατ. self test, τα οποία τελειώνουν. «Οπότε πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα τουλαχιστον για τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ που είχε προμηθευτεί η πολιτεία», είπε. «Μετά τις 19 Ιουνίου δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, πρώτον γιατί δεν θα υπάρχουν τεστ και δεύτερον γιατί προχώρα ο εμβολιασμός. Και το λέω αυτό με τη λογική ότι οι εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ» είπε στο cretapost ο ίδιος.

Το τέλος στην διάθεση των self test από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ο Θανάσης Παπαθανάσης μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όμως, θα συνεχίσουν να διατίθενται τα επί πληρωμή self test (5 ευρώ το πιο φθηνό). Δεν είναι σαφές αν σταματά και το υποχρεωτικό self test εν γένει, δηλαδή ο υποχρεωτικός έλεγχος εργαζομένων ή ταξιδιωτών (καθώς τα σχολεία κλείνουν και δεν θα απαιτούνται σε αυτά πλέον self test ούτως ή άλλως).

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος με ανάρτηή του επιβεβαίωσε το γεγονός, αναφέροντας τα εξής: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι».

Εκπαιδευτική κοινότητα

»Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών. Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες».

Εξαρχής είχε ανακοινωθεί από το κράτος ότι θα διατεθούν οκτώ δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες, κάτι που δεν τηρήθηκε, με την έννοια ότι μοιράστηκαν πολύ περισσότερα ειδικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά εξαιρέθηκαν την πράξη οι συνταξιούχοι. Μοιράστηκαν εν συνεχεία στους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πριν από μια εβδομάδα διατέθηκαν δύο και στους ηλικίας 18-30 ετών ανεξαρτήτως αν ήταν εργαζόμενοι ή όχι, αρκεί να είχαν ΑΜΚΑ. Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Σκέρτσου η διανομή θα συνεχιστεί πάντως.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία σταματάει μετά τις 19 Ιουνίου και μάλιστα συμπλήρωσε πως αυτό γίνεται σε συνεννόηση και με την κυβέρνηση:«Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα», είπε, αναφερόμενος ουσιαστικά στο γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί ανέλαβαν τις δωρεάν διανομές προϊόντων χωρίς κανένα κέρδος.

Στην Αχαΐα είχε επισης ανακοινωθεί το ίδιο από τον φαρμακευτικό σύλλογο προ εβδομάδος. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη «λόγω του φόρτου εργασίας» και δεν αναφέρθηκε σε εξάντληση των αποθεμάτων. Ο ίδιος είχε πει μεταξύ άλλων πως «η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Μέχρι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου ήταν η συμφωνία με την κυβέρνηση για τη δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία. Γιατί να μη γίνεται η διανομή από κάποια άλλη υγειονομική μονάδα και θα πρέπει να γίνεται από τα φαρμακεία; Οι συνάδελφοι, λόγω του φόρτου εργασίας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε αυτό. Είναι πολλοί, επίσης, που εργάζονται μόνοι τους στο φαρμακείο. Δεν μπορούν άλλο», είχε πει ο κ. Σοφιανόπουλος.

Self test με αγορά

Τότε μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών της Αχαΐας, αντέδρασαν λέγοντας πως η απόφαση ελήφθη από περίπου 100 φαρμακοποιούς, σε σύνολο 280 που μετρά η Αχαΐα. Κάποιοι ενημέρωσαν τους πελάτες τους πως ίδιοι θα συνέχιζαν κανονικά τη διάθεση των δωρεάν τεστ, παρά την απόφαση του συλλόγου. Δήλωναν ότι αναμένουν απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Τώρα όμως πλέον η απόφαση είναι από τον πανελλήνιο φορέα.

Όπως είπε σήμερα ο Θανάσης Παπαθανάσης μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου «το Δ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ και  3 κατά, την διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

»Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests. Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων».

»Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό). Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι