ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέλος οι μάσκες στα λεωφορεία – Τι λέει ο Φάουτσι για την πανδημία

Τέλος οι μάσκες στα λεωφορεία - Τι λέει ο Φάουτσι για την πανδημία, Όλγα Μαύρου

Αν και έχουμε πάνω από 13 νεκρούς την ημέρα από κορονοϊό, η πολιτεία κρίνει ότι οι μάσκες πλέον δεν χρειάζονται πουθενά αλλού, πέραν των ιδιωτικών ή δημόσιων υγειονομικών δομών και των γηροκομείων. Η μάσκα στην πράξη πάντως έχει ήδη καταργηθεί και ελάχιστοι την φορούσαν στα μέσα μεταφοράς.  Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ούτε οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζεται πλέον να κάνουν εβδομαδιαία τεστ.

Εν τω μεταξύ, ο γνωστός ειδικός των ΗΠΑ  Άντονι Φάουτσι,  σε προχθεσινή συνέντευξή του προς το “Βήμα” και την συντάκτρια υγείας Θεοδώρα Τσώλη, ανέφερε ότι «δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό» και ότι «μπορεί να πεθαίνουν δέκα φορές λιγότεροι ασθενείς, όμως δεν έχουμε πάψει να χάνουμε στις ΗΠΑ 500 ζωές την ημέρα». Ο ίδιος θεωρεί βασική γραμμή άμυνας τον εμβολιασμό και τη χρήση μάσκας από τους ίδιους τους ευπαθείς, αλλά και από τους οικείους τους.

Υπενθυμίζεται για τους ευάλωτους ότι όταν οι άλλοι δεν φορούν μάσκα, τότε εκείνοι χρειάζονται διπλή προστασία, όπως μια πάνινη και μια χειρουργική μάσκα ή μια μάσκα υψηλής προστασίας και μια χειρουργική. Δηλαδή η προστασία ακόμα και της μάσκας υψηλής προστασίας μειώνεται στο 30-50% όταν δεν την φορούν όλοι και τη φορά μόνον ο ευάλωτος. Γενικά οι λοιμώξεις έχουν πάντως μειωθεί, κυρίως χάρη στην “άνοιξη” που κυριάρχησε μέσα στο χειμώνα.

Αν και πολλά κρούσματα είναι επαναλοιμώξεις, συνολικά φαίνεται να αφορούν πλέον σχεδόν όλο τον πληθυσμό της χώρας, αφού μόνον τα καταγεγραμμένα φθάνουν τα 6 εκατομμύρια. Τα κρούσματα δεν αναφέρονται πλέον ως απόλυτος αριθμός από τον ΕΟΔΥ. Όσο χαμηλά και αν φέρονται να είναι από διάφορες πηγές, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν πάψει αυτά να δηλώνονται και δεν υπάρχει τρόπος αντικειμενικής μέτρησης.

Μοναδικός δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ως προς τις διασωληνώσεις καταγράφηκε αύξηση 7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.  Διασωληνώνονται 25-30 άτομα εβδομαδιαίως το τελευταίο δίμηνο. Οι εισαγωγές για κορονοϊό τον Ιανουάριο ήταν 160 ημερησίως και μειώθηκαν στις 130 τον Φεβρουάριο, ενώ την τελευταία εβδομάδα φέρονται να μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, δηλαδή στις 110. Οι θάνατοι κατά τους περασμένους μήνες κυμαίνονταν γύρω στους 20-25 την ημέρα και τώρα φαίνεται να μειώθηκαν στους 10-13, όμως έχει αλλάξει και ο τρόπος καταγραφής.

Το υπουργείο Υγείας

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε μόλις σήμερα νέο “εβδομαδιαίο” δελτίο για κορονοϊό και γρίπη, όμως το προηγούμενο είχε μετρήσεις μέχρι τις 5 Μαρτίου και το σημερινό, μέχρι τις 12. Είναι άγνωστο για ποιο λόγο η ενημέρωση παρέχεται με 4 ημέρες διαφορά από την λήξη της υπό εξέταση εβδομάδας. Στην προτελευταία ενημέρωση αναφέρονταν 90 θάνατοι την εβδομάδα και στην σημερινή 70.

Όσον αφορά στην γρίπη, από την οποία επίσης η μόνη προστασία είναι η μάσκα, μοιάζει να είναι σε ύφεση, διότι το τελευταίο εξάμηνο είχαμε συνολικά 21 θανάτους και μόνον έναν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Προ κορονοϊού οι θάνατοι από γρίπη ήταν πάνω από 100-150 το χρόνο και η μείωση στον αριθμό των νεκρών δυστυχώς οφείλεται στο ότι πάνω από 36.000 ευάλωτοι την τελευταία τριετία “έφυγαν” από κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε τη σχετική εισήγηση στην Επιτροπή των ειδικών (για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας και τα τεστ) και η Επιτροπή την αποδέχθηκε. Αίρεται επίσης η υποχρεωτικότητα να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και η υποχρεωτικότητα δήλωσης του αποτελέσματος. Για να πάρουν πενθήμερη άδεια όσοι προσβάλλονται από κορονοϊό, θα απαιτείται πλέον μια απλή ιατρική γνωμάτευση.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε τα εξής: «Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων. Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Τι λέει ο dr Φάουτσι

Ο 83χρονος Άντονι Φάουτσι, που οι επιδημιολογικές εκτιμήσεις του είχαν μεγάλη απήχηση όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον πλανήτη κατά την περίοδο της μεγάλης έξαρσης της νόσου, είχε σπουδάσει αρχικά Παθολογία και εν συνεχεία αφοσιώθηκε στην Ανοσολογία, κατέχοντας επί 38 χρόνια σημαντικά πόστα στον οργανισμό των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ. Αυτά έχουν κυρίως ερευνητικό αντικείμενο.  Ο Φάουτσι συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρεις μήνες.

Στη συνέντευξή του προς “Το Βήμα” για το αν όντως ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, απάντησε: «Είμαστε σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όταν πέθαναν 3.000-4.000 άνθρωποι την ημέρα. Σήμερα στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά 400-500 θάνατοι, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του SARS-CoV-2. Έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον ιό. Οι τόσοι θάνατοι σε καθημερινή βάση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες δεν αποτελούν σίγουρα ένδειξη ότι η πανδημία τελείωσε».

Επιμένει στο ζήτημα του εμβολιασμού και λέει συγκεκριμένα ότι τρόπον τινά η πανδημία τελείωσε ως προς την σοβαρή νόσο για τους εμβολιασμένους αλλά όχι για τους ανεμβολίαστους. «Η πανδημία σοβαρής νόσησης αποτελεί κατά κύριο λόγο υπόθεση των ανεμβολίαστων. Δυστυχώς και τα εμβολιασμένα, ακόμη και με ενισχυτική δόση, μπορεί να μολυνθούν, ωστόσο οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης ή θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερες στους ανεμβολίαστους».

Προσθέτει ότι ο αριθμός θανάτων που συνεχίζει να καταγράφεται είναι πολύ υψηλός για να εφησυχάζουμε και το άτομο πρέπει να εκτιμά τον κίνδυνο μόλυνσης που αντιμετωπίζει στο μέρος όπου ζει ώστε να αποφασίζει αν θα φορά μάσκα σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Αυτό όπως είπε ισχύει και για όσους ζουν με άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όπως π.χ. ένα νεαρό άτομο με ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς.

Θεωρεί ότι σε μόνιμη βάση το ετήσιο επικαιροποιημένο εμβόλιο δεν θα είναι πανάκεια, αλλά θα αποτελεί μια λογική λύση και βασικό “όπλο”. Παραμένει ο φόβος ότι μπορεί να αναδυθεί μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή του ιού και λέει ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τροποποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού. Στη συνέντευξή του καταλήγει ότι «πρέπει πάντα να περιμένουμε το αναπάντεχο. Αυτός ο ιός συνεχώς μας εκπλήσσει με νέες παραλλαγές και με πολύ μεγάλη ευκολία στη μετάδοση. Η επένδυση στην έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί είναι κυριολεκτικά επένδυση ζωής».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι