Τεστ στην κατασκήνωση με τα 2 κρούσματα – Ξύπνησε μετά από μια εβδομάδα ο ΕΟΔΥ

Τεστ στην κατασκήνωση με τα 2 κρούσματα – Ξύπνησε μετά από μια εβδομάδα ο ΕΟΔΥ

Σε έλεγχο με μοριακό τεστ για τον κορονοϊό θα υποβληθούν όλοι όσοι ήταν στην κατασκήνωση στην Χαλκιδική όπου την περασμένη εβδομάδα είχε εντοπιστεί 15χρονη θετική στον Covid-10 και εν συνεχεία εντοπίσθηκε (με πρωτοβουλία των γονέων), κρούσμα και σε 11χρονη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εδέησε να επισκεφθεί την κατασκήνωση με τα 800 παιδιά, που έμειναν 600 επειδή τα άλλα αποχώρησαν.

Το μεμπτό και επικίνδυνο εν προκειμένω είναι το ιστορικό, γιατί έχουμε 15 Ιουλίου και το πρώτο κρούσμα παρουσιάσθηκε στις 9 του μήνα. Το δεύτερο παρουσιάσθηκε στις 12 Ιουλίου. Η στάση του ΕΟΔΥ εξαρχής ήταν λες και τους έπαιρνε κανείς τηλέφωνο από άλλη χώρα για οδηγίες. Όταν παραπονέθηκε το πρώτο παιδί για πυρετό, ο ΕΟΔΥ είπε στους υπεύθυνους της κατασκήνωσης «παρακολουθείστε το σε απομόνωση για 24 ώρες». Όταν τη δεύτερη ημέρα δεν υποχώρησε ο πυρετός, κλήθηκαν οι γονείς και η κατασκήνωση τους είπε: «Αν θέλετε να ξαναφέρετε την κόρη σας, θα πρέπει να της κάνετε πρώτα τεστ».

Οι άνθρωποι πήραν των οματιών τους για τη Βέροια και εκεί διαπίστωσαν ότι η 15χρονη κόρη τους ήταν θετική. Ενημερώνεται η κατασκήνωση, ενημερώνεται και ο ΕΟΔΥ. Θα περίμενε κανείς να ξεσηκωθούν λίγο. Α, όχι. Ο ΕΟΔΥ συνέστησε στην κατασκήνωση «να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 15χρονη». Και εν συνεχεία, αντί να στείλει κλιμάκιο για τεστ, άφησε τα παιδιά που έμεναν στην ίδια σκηνή με την 15χρονη να αναχωρήσουν χωρίς τεστ για τα σπίτια τους! Απλώς είπαν στους γονείς «πάρτε τα παιδιά σας και κάντε τους τεστ»!

Μια πολύ επιπόλαιη δικαιολογία είναι ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τα παιδιά στους ενηλίκους εύκολα. Αφενός αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί, αφετέρου ιχνηλάτηση κρουσμάτων σημαίνει ότι αναζητείς αυτομάτως ποιος είναι φορέας στο περιβάλλον του παιδιού. Μπορεί το παιδί να μην μεταδίδει, αλλά κάποιος του το μετέδωσε και ο κάποιος είναι ανάμεσά μας.

Το παιδάκι από τη Σερβία

Εάν πάλι κινήθηκαν (βασικά δεν κινήθηκαν) με αυτό το επιπόλαιο σκεφτικό σε μια κατασκήνωση εκατοντάδων παιδιών και δεκάδων εργαζομένων, ότι “παιδιά είναι και δεν κολλάνε”, θα θυμίσουμε τι έγινε με το 10χρονο παιδάκι από τη Σερβία. Αυτό αντιμετωπίσθηκε σαν “βόμβα”. Όταν αυτό το παιδάκι έπαθε κρίση σκωληκοειδίτιδας και προεγχειρητικά βρέθηκε θετικό, το χειρούργησαν και την επομένη το πρωί το ξαπόστειλαν κυριολεκτικά σπίτι του, υποχρεώνοντας ένα χειρουργημένο παιδί να κάνει πολύωρο οδικό ταξίδι για Σερβία.

Προφανώς τα παιδιά από την Σερβία μεταδίδουν τον ιό. Και γι’ αυτό εξάλλου απομονώθηκε με τη μητέρα του στο νοσοκομείο όσο έμεινε εκεί (αρνητική η μητέρα). Ο δε πατέρας ήταν κατά σύμπτωση θετικός και δεν το ήξερε. Κανείς δεν το ήξερε. Γιατί του έκαναν τεστ στον Προμαχώνα, αλλά η απάντηση βγήκε όταν πια το παιδί έφτιαχνε βαλίτσες για την πατρίδα του, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά.

Μπορεί βέβαια να ίσχυσαν άλλα κριτήρια πιο πρακτικά και να συμπεριφέρθηκε τόσο αδιάφορα ο ΕΟΔΥ για 900 παιδιά σε κατασκήνωση: ίσως δεν υπήρχε η δυνατότητα για άμεσο τεστ. Και είπαν αντ’ αυτού “ας κάνουν τεστ οι γονείς στα παιδιά τους”. Οπότε εν προκειμένω, καλό είναι να γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας ως Πολιτεία και να μην τις καλύπτουμε.

Ο ΕΟΔΥ και η κατασκήνωση

Η κατασκήνωση ειδοποίησε τους γονείς των παιδιών που ήταν στην ίδια σκηνή με την 15χρονη. Οι άνθρωποι πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους. Η κατασκήνωση τους συνέστησε να τους κάνουν τεστ και οι οικογένειες έφυγαν. Δεν ξέρουμε αν και πόσοι έκαναν τεστ, πάντως ένα 11χρονο παιδί βγήκε θετικό προ τριημέρου. Άλλοι λένε ότι ήταν από την ίδια σκηνή, άλλοι ότι ήταν από διαφορετική. Έχει μεγάλη σημασία αν ήταν από διαφορετική σκηνή επιδημιολογικά, όμως σε ό,τι αφορά στον ΕΟΔΥ και την απραξία του επί έξι ημέρες, δεν έχει καμία σημασία.

Η κατασκήνωση κλείνει σε τέσσερις ημέρες για να απολυμανθούν όλοι οι χώροι και να υποβληθεί σε τεστ όλο το μόνιμο προσωπικό και να ξανανοίξει με το καλό για τον επόμενο κύκλο. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της κατασκήνωσης. Σήμερα, όμως, πήγε επιτέλους κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και δεν ξέρουμε αν κάτι θα αλλάξει επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Δεν γράφουμε τόσο πολλά μόνο για τη συγκεκριμένη κατασκήνωση. Τα 600 παιδιά (και τα άλλα 200 που ήδη αποχώρησαν) έχουν και παππούδες και γιαγιάδες. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στην κατασκήνωση. Καλό είναι να ιχνηλατούμε μέχρι τον τρίτο ξάδερφο ενός τουρίστα, αλλά δεν πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι