ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέταρτη δόση συστήνει η κυβέρνηση αλλά μάσκες γιοκ!

Τέταρτη δόση συστήνει η κυβέρνηση αλλά μάσκες γιοκ! Όλγα Μαύρου

Στην αύξηση των κρουσμάτων και με την ελπίδα να αποφύγει ένα νέο κύμα νοσηλειών στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση απαντά με την τέταρτη δόση εμβολιασμού, παρότι οι ειδικοί της Επιτροπής Εμβολιασμών δεν θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για οφέλη στους νέους. Θα αφορά πάντως προαιρετικά όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τους άνω των 60 για τέταρτη δόση έχει ανοίξει από τριμήνου, αλλά μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκε μόλις το 15% των πολιτών και τεκμαίρεται ότι την έσπευσαν κυρίως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Τώρα η πλατφόρμα ανοίγει και για τους ηλικίας 30 έως 59 ετών. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 27 Ιουνίου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε σχετικά ανακοίνωση, όπου η τέταρτη δόση αναφέρεται ως “δεύτερη αναμνηστική” για όσους έχουν κάνει σε πρώτη φάση τα εμβόλια που απαιτούσαν ούτως ή άλλως δύο δόσεις, όπως της Pfizer. Όσοι έτυχε να νοσήσουν μετά την τρίτη δόση του εμβολίου, δεν θα λάβουν τέταρτη δόση. Όλοι οι άλλοι μπορούν να την κάνουν τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Ομως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα περιέπλεξε το θέμα δίνοντας συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου είπε ότι «εμείς δεν λέμε στους νεότερους των 60 κάντε το εμβόλιο, προσωπικά θα το συνιστούσα μόνον σε όποιον λέει ότι φοβάται, όταν κάποιος αισθάνεται πιο προστατευμένος με το εμβόλιο, τότε θα του πω, ας το κάνει». Η ίδια θεώρησε ότι ξεκαθάρισε το θέμα λέγοντας ότι «η επιτροπή είναι σαφής, δεν συστήνει τον εμβολιασμό στους νεότερους χωρίς προβλήματα υγείας, αλλά λέει αν θέλετε, κάντε το».

Σε επίμονα ερωτήματα για το αν τελικά συστήνεται, δηλαδή αν πρέπει ή όχι να κάνουν οι σχετικά νέοι το εμβόλιο εν γένει, είπε ότι η επιτροπή δεν λέει “πρέπει”  στους νεότερους των 60 και ότι απλά άνοιξε την πλατφόρμα «για όσους ενδιαφέρονται να το κάνουν». Απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το επιμαχο θέμα, δηλαδή για το κατά πόσο η τέταρτη δόση βοηθά όσους π.χ. είναι 45 ετών αλλά καρδιοπαθείς ή διαβητικοί ή υπέρβαροι. Με σαφήνεια απάντησε μόνον επί προσωπικού, λέγοντας ότι η ίδια δεν θα συνιστούσε τέταρτη δόση σε αυτές τις ηλικίες. Θα ήταν πιο απλό αν η Επιτροπή αλλά και η ίδια η αναπληρώτρια έδιναν κατευθυντήριες γραμμές με σαφήνεια, λέγοντας ότι 4η δόση είναι απαραίτητη και στους νεότερους με ζητήματα υγείας, προσδιορίζοντας ποια είναι αυτά.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρει ότι «παραμένει ισχυρή σύσταση η χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση) για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Η απόφαση να ανοίξει η πλατφόρμα για νέους, είναι ουσιαστικά η απάντηση της πολιτείας στις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε να επανέλθει η μάσκα ή να ληφθούν άλλα μέτρα, ενώ δήλωσε χθες ότι «εδώ και ένα χρόνο είναι διψήφιος ο αριθμός όσων χρειάζονται ΜΕΘ» και προ τεσσάρων ημερών είπε μάλιστα ότι «είναι τόσο μεταδοτικές αυτές οι παραλλαγές που τα μέτρα δεν έχουν νόημα». Και οι δύο δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς ο αριθμός στις ΜΕΘ έγινε διψήφιος μόλις πριν από 10 ημέρες, αλλά και τα ανώδυνα μέτρα, όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους, ασφαλώς και έχουν επιστημονικά νόημα, ειδικά για τις πολύ μεταδοτικές παραλλαγές.

Θα αυξηθούν οι θάνατοι;

Ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβλέπουν ότι ίσως στην Ελλάδα επαναληφθεί το μοτίβο της Πορτογαλίας, όπου μετά την κατάργηση της μάσκας αυξήθηκαν κατά πολύ τα κρούσματα (στις 35.000) και ένα μήνα μετά μειώθηκαν στα 18.000. Εκεί οι θάνατοι τριπλασιάσθηκαν και έφθασαν τους 60 την ημέρα περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του κύματος. Τώρα έχουν μειωθεί στους 40. Προτού καταργηθούν οι μάσκες, οι θάνατοι είχαν μειωθεί στους 20 και τα κρούσματα είχαν σταθεροποιηθεί στα 12.000.

Ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά ότι στην Ελλάδα δεν θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους. Συνιστά όμως οι ευάλωτοι να φορούν μάσκα και να προσέχουν, αλλά και όσοι τους επισκέπτονται στο σπίτι τους να φορούν επίσης μάσκα.  Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού δήλωσε ότι τέλη Ιουλίου θα δούμε τον αριθμό των θανάτων και ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο νέου κύματος.

Προτείνει επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, τουριστικά λεωφορεία) όπου το μέτρο έχει καταργηθεί. Επίσης θεωρεί ότι για να μπει φρένο στα κρούσματα πρέπει να ξαναρχίσει η τήρηση των αποστάσεων στις ουρές και στις υπαίθριες μορφές ψυχαγωγίας. Η ίδια κρίνει ότι η μείωση των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση των πολιτών και κατά πόσο αυτοί θα αποφασίσουν με δική τους πρωτοβουλία να τηρούν κάποια μέτρα. Η ίδια επεσήμανε ότι στους κλειστούς χώρους, παρότι λειτουργεί ο κλιματισμός, πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα. Επίσης είπε ότι είναι απαραίτητο να κάνουν την τέταρτη δόση οι άνω των 60 ετών.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απεναντίας εκτιμά ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κατάργηση της μάσκας και ότι οφείλεται μόνον στο ότι οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικές (δηλαδή υποστηρίζει ό,τι ακριβώς και ο υπουργός Υγείας). Επίσης αναφέρει ότι οι υποπαραλλαγές “ξεφεύγουν” από τα εμβόλια και τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις και ότι αυτό ακριβώς αιτιολογεί κατά τη γνώμη του τα αυξημένα κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων άρχισε πριν από λίγες μέρες με ξαφνικό διπλασιασμό σε σύγκριση με δέκα μέρες πριν και έφτασε προχτές στον τριπλασιασμό με περίπου 12.000 κρούσματα. Σήμερα καταγράφηκαν 10.474 κρούσματα και 17 θάνατοι. Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι υπερδιπλασιάσθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και έφθασαν τις 192, ενώ “επί μάσκας” είχαν πέσει στις 86 την ημέρα. Η μεγαλύτερη έξαρση καταγράφεται στην Αττική με το 60% των κρουσμάτων σήμερα, αλλά πολλά είναι τα κρούσματα και στην Κρήτη (1.120), ενώ πολλά κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό καταγράφονται και σε μικρά τουριστικά νησιά.

Η ευλογιά των πιθήκων

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε και τρίτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ερευνάται και τέταρτο. Ο ΕΟΔΥ (για να μην διαταράξει τον τουριστικό ρου) ανακοίνωσε παράλληλα ότι “δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για κρούσμα σε νησί των Κυκλάδων”. Η ανακοίνωση εκδόθηκε επειδή είχε γραφεί ότι διακομίσθηκε με Σινούκ στην Αθήνα ύποπτο κρούσμα από την Νάξο. Οι εξετάσεις του συγκεκριμένου άνδρα φέρονται να έδειξαν ότι επρόκειτο για ανεμοβλογιά.

Σε 29 χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 2.746 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, κυρίως σε νέους άνδρες, με τους περισσότερους να δηλώνουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, ενώ έχουν μολυνθεί μόλις 3 γυναίκες. Οι 115 από τους ασθενείς βρέθηκαν θετικοί και στον ιό που προκαλεί AIDS. Τα περισσότερα (798) έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, με επόμενη την Ισπανία (590), τρίτη την Γερμανία (460), τέταρτη την Πορτογαλία (304). Η Γαλλία είναι πέμπτη με 299 ενώ είχε μόλις 97 πριν από πέντε μέρες. Έπονται η Ολλανδία με 96, η Ιταλία με 86 και το Βέλγιο με 75 και η Ελβετία με 40. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν από 1 έως 10 κρούσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία παρουσιάζει εξανθήματα είτε στα γεννητικά όργανα, είτε σε διάφορα σημεία του σώματος και το 70% παρουσιάζει παράλληλα ένα από τα επόμενα συμπτώματα: Πυρετό, κόπωση, μυϊκούς πόνους, εμετούς, διάρροια, ρίγη, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Μόνον το 11% χρειάσθηκε νοσηλεία και κανένας δεν εισήχθη σε ΜΕΘ, ούτε έχει σημειωθεί θάνατος στο ευρωπαϊκό έδαφος, όπου φαίνεται πως κυριαρχεί ήπιος τύπος και όχι ο πιο επιθετικός τύπος της νόσου που καταγράφεται στην κεντρική Αφρική. Πάνω από το 40% των ασθενών είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Όμως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μόνον με την ερωτική επαφή, καθώς στην Βρετανία έχει καταγραφεί και μετάδοση σε μέλη της οικογένειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι