ΑΠΟΨΗ

Θα είναι καταστροφικός ο επικείμενος καύσωνας;

Θα είναι καταστροφικός ο επικείμενος καύσωνας;

«Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον που λέγανε
πως είσαι εσύ. Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες,
γιατί γράψανε ότι σου ρίξανε στα πόδια.
Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο Στόχος το νου σου ε;»

Τα παραπάνω λόγια της Κατερίνας Γώγου έρχονται όλο και πιο συχνά στο μυαλό μου κάθε φορά που η μετεωρολογική κοινότητα των τηλε-παρουσιαστών ξεχνάει τις λέξεις “γνώση-εμπειρία-ευθύνη” έναντι του αδαούς περί την μετεωρολογική επιστήμη Έλληνα Πολίτη και αναλώνεται σε κάθε είδους υπερβολές προκειμένου να αποσπάσει λίγη παραπάνω τηλεθέαση, ή λίγο περισσότερα κλικ, ή λίγο περισσότερη πρόσκαιρη διασημότητα. Αποφάσισα λοιπόν να παρέμβω με αυτό το δημοσίευμα, προκειμένου να ενημερωθείτε, “μετά λόγου γνώσεως και εμπειρίας”, για τον επερχόμενο “καύσωνα”.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή θερμές αέριες μάζες θα επικρατήσουν στην ελληνική επικράτεια και θα ανέβει η θερμοκρασία μέχρι και πάνω από τους 40 βαθμούς τοπικά. Ιδιαίτερα Πέμπτη και Παρασκευή φαίνεται να είναι οι δυο πιο ζεστές μέρες.

Επειδή εξ’ ορισμού χρειάζονται τρεις συνεχόμενες ημέρες υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες και άπνοιες, οριακά θα έλεγα ότι ένας “ήπιας μορφής καύσωνας” θα επικρατήσει και μάλιστα κυρίως σε περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας. Στην βόρεια Ελλάδα απλά θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα.

Όλα αυτά (για τους κατέχοντες) τα βασίζω στο γεγονός ότι όλη η καθ’ ύψος δομή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας για πολλές συνεχόμενες ημέρες έχει περισσότερο Δυτική παρά Νότια συνιστώσα. Φυσικά να τονίσω ότι, αναφερόμαστε σε πρόγνωση που αρχίζει μετά μετά από 96 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μεγάλη ακόμα η αβεβαιότητα για την τελική της έκβαση.

Και μια γενικότερη επισήμανση… 

Προέκυψε ξαφνικά μετά από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωση περί κατάρριψης του ρεκόρ της “μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας” της Γης και μάλιστα με ακρίβεια εκατοστών του βαθμού. Με κάθε σεβασμό στην αγωνία του ανθρώπου για το Κλίμα και την ενδεχόμενη επίπτωσή του στην Γη μας και με πλήρη συναίσθηση της ασημαντότητάς μου, θεωρώ ότι βεβαιότητες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό λεπτομέρειας είναι… εκτός πραγματικότητας!

Εξάλλου και ίδια η Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών της Αμερικής (https://www.noaa.gov/) απέφυγε επιμελώς να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό. Περαιτέρω ανάλυση σε επόμενο άρθρο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι