ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θα επιβάλουν rapid και σε εμβολιασμένους όπως στην Γερμανία;

Θα επιβάλλουν και rapid σε εμβολιασμένους όπως στην Γερμανία;, Όλγα Μαύρου

Στη χώρα μας αποκλείσθηκαν η επιβολή lockdown και τα μέτρα που περιορίζουν τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, όμως αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, θα αρχίσουν να απαιτούνται rapid test και από αυτούς, κατά το πρότυπο της Γερμανίας, όπως εξάλλου ήδη συζητείται μεταξύ μελών της (ελληνικής) Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Η Γερμανία, όπου έχει εμβολιασθεί το 67%, με πολλά κρατίδια να έχουν ακόμα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, τα κρούσματα μέσα σε ένα μήνα δεκαπλασιάσθηκαν και έφθασαν τα 60.000, ενώ οι νεκροί τους 300. Αποφασίσθηκε τα κρατίδια να πάρουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τα τοπικά επίπεδα των λοιμώξεων, αλλά μάλλον παραδόξως και (παρά την αντίθετη άποψη της Μέρκελ) αποφασίσθηκε να δοθεί τέλος και στο καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”, γεγονός που εκτιμάται ότι στέλνει λάθος μήνυμα στον κόσμο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα, όμως δεν συμφωνούν ούτε όλα τα κρατίδια, ούτε όλα τα κόμματα που ασκούν την εξουσία σε αυτά. Εκείνη επέμεινε ότι το καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” πρέπει να διατηρηθεί, αλλά τελικά δεν εισακούσθη.

Πάντως, εκείνο στο οποίο συμφώνησαν είναι ότι, άπαξ σε μια περιοχή οι νοσηλείες φτάνουν τις τρεις ανά 100.000 κατοίκους, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και υπηρεσίες, ενώ όταν οι νοσηλείες φτάνουν τις έξι, θα ζητούνται rapid test και από τους εμβολιασμένους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε εστίαση, εμπόριο ή δημόσιες υπηρεσίες

Μέτρα ανάλογα με τις νοσηλείες

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη περιοχές που έχουν ξεπεράσει τις έξι νοσηλείες ανά 100.000 κατοίκους και ορισμένες έχουν φθάσει στις δέκα. Παρότι η κυβέρνηση δεν θέλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους, ώστε να έχουν κίνητρο εμβολιασμού οι ανεμβολίαστοι, μοιραία θα αποδεχτεί ότι μολύνουν και οι εμβολιασθέντες και ότι πρέπει κατά συνέπεια να ελέγχονται συχνά, όπως επιμένουν ήδη και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αλλάξει τακτική στο θέμα των προληπτικών τεστ των εμβολιασμένων, όταν θα έχουν προχωρήσει λίγο περισσότερο οι εμβολιασμοί των πλήρως ανεμβολίαστων. Όπως η πολιτεία έλεγε πριν από 15 μέρες ότι η τρίτη δόση είναι προαιρετική και αποτελεί απλώς σύσταση, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι είναι ουσιαστικά υποχρεωτική στους άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν αποκλείεται το ίδια να αναγκαστεί να κάνει μεταβολή και στο θέμα των rapid test.

Στη Γερμανία ελήφθη, παρά τις αντιδράσεις των Χριστιανοδημοκρατών και η απόφαση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και στα κέντρα αποκατάστασης ασθενών. Οι εργαζόμενοι παράλληλα θα λάβουν όμως έκτακτο επίδομα ως αναγνώριση της προσφοράς τους. Ταυτόχρονα, ο κανόνας 3G (για πρόσβαση όσων έχουν εμβολιαστεί, ή αναρρώσει από τον κορονοϊό και όσων προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) γενικεύεται ακόμα και για τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να λάβουν ακόμα περισσότερα μέτρα ως προς τις κοινωνικές συναναστροφές, όταν ο δείκτης φθάσει στις εννέα εισαγωγές ανά 100.000 κατοίκους. Ενδεικτικά, ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ”, στο 5,3 για όλη τη χώρα με άλλα κρατίδια στο 8,65 και άλλα στο 3.

Η προσέλευση των ανεμβολίαστων στο χώρο εργασίας εκεί γίνεται με επίδειξη πρόσφατου αρνητικού τεστ και οι εργοδότες υποχρεούνται να καταγράφουν καθημερινά την κατάσταση όλων των υπαλλήλων τους (αδειούχους, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, σε τηλεργασία ή προσέλευση με αρνητικό τεστ). Οι εργοδότες –όπως και στην Ελλάδα– ζητούν το δικαίωμα να μην καταβάλλουν ημερομίσθιο στους εργαζόμενους που αρνούνται να ενημερώσουν για το τεστ ή το εμβολιασμό τους.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος έως τις 22 Μαρτίου 2022, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων στον καλλιτεχνικό τομέα. Η κρατική βοήθεια είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα πήρε παράταση, όπως και σε όλη την ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι