«Σε ένα μήνα έξω θα είμαι», έλεγε στα θύματα ο δολοφόνος των δύο αδελφιών (upd)

«Σε ένα μήνα έξω θα είμαι», έλεγε στα θύματα ο δολοφόνος των δύο αδελφιών (upd)

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση άσκησε ο εισαγγελέας κατά του ηλικίας 31 ετών δράστη, που ό,τι και να έκαναν τα θύματα μισό χρόνο τώρα για να τον σταματήσουν, δυστυχώς δεν αποδείχθηκε επαρκές. Ο ίδιος τους έλεγε «σε ένα μήνα έξω θα είμαι ό,τι κι αν κάνετε». Την τελευταία φορά οι ψυχίατροι έκριναν ότι δεν χρήζει εγκλεισμού και συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή, την οποία προφανώς ο δράστης είτε δεν λάμβανε είτε ήταν αναποτελεσματική. Αύριο θα επανεξεταζόταν το αίτημα της άτυχης 28χρονης συζύγου του για ακούσιο εγκλεισμό.

Στη βασική κατηγορία της διπλής ανθρωποκτονίας για την 28χρονη και τον 30χρονο αδελφό της, αλλά και της απόπειρας ανθρωποκτονίας (για την πεθερά του και μητέρα των θυμάτων) προστέθηκαν η παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα ότι τα παιδιά μου έφυγαν, περιμένω να τα δω να έρχονται», είπε η τραγική μητέρα των θυμάτων. Έχει και ενοχές, επειδή ο δράστης επιτέθηκε πρώτα σε εκείνην και παρενέβη η κόρη της για να τη σώσει.

«Εγώ πιστεύω ότι θα σκότωνε εμένα, αν δεν κατέβαινε εκείνη την ώρα το παιδί μου» συμπλήρωσε η Αθανασία Τσάπα. «Προσπαθούμε να δώσουμε δύναμη στο εγγονάκι μας, που είναι 2,5 ετών» πρόσθεσαν οι γονείς των δύο θυμάτων. Ο πατέρας των δύο άτυχων παιδιών ζητά με σπαραγμό να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο άνθρωπος που τους στέρησε τη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης φέρεται να προκαλούσε τα θύματά του όταν ζητούσαν την προστασία της Δικαιοσύνης, προκειμένου να μην μην πλησιάζει την πρώην σύζυγό του, λέγοντάς τους: «δεν με νοιάζει, θα με κλείσουν μέσα και σε ένα μήνα θα βγω». Στον εισαγγελέα σήμερα είπε ότι το μαχαίρι των 25 εκατοστών το είχε πάντα μαζί του «για να αμύνεται» και επέμεινε ότι δεν το πήρε επίτηδες για να σκοτώσει. Έπασχε από διαγνωσμένη μανία καταδίωξης. Στους αστυνομικούς έλεγε ότι «εγώ τους έσπρωχνα για να δω το παιδί μου, και δεν με άφηναν, δεν κατάλαβα ότι κρατούσα μαχαίρι».

Δεν χρειαζόταν εγκλεισμό…

Ο δικηγόρος του θα ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του  προς την οικογένεια των θυμάτων (ήταν φίλος του ζευγαριού από τότε που το ζευγάρι πρωτογνωρίστηκε). «Ο πελάτης μου πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή που είναι διαγνωσμένη ακόμη και από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου. Είχε δεχθεί η Εισαγγελία αίτηση για ακούσια νοσηλεία από 15 Ιανουαρίου μετά από αίτημα της συζύγου που είχε αντιληφθεί το πρόβλημα. Η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί ιατρικά, όμως δεν διατάχθηκε η ιατρική του παρακολούθηση, αλλά του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή, η οποία δεν τηρήθηκε και γι αυτό ουσιαστικά θεωρώ ότι επιβάλλεται να διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη», είπε ο δικηγόρος.

Σημειωτέον πάντως, όταν σκότωσε τα αδέλφια έφυγε με το αυτοκίνητό του και πήγε στο σπίτι της θείας του και της γιαγιάς του (όπου διέμενε) και τις απειλούσε να τις σκοτώσει, οπότε οι δύο γυναίκες  δεν άνοιξαν την πόρτα. Ισως γλίτωσαν επειδή ο δράστης άκουγε τα περιπολικά που τον καταδίωκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης αύριο ή σήμερα θα περνούσε από νέα ψυχιατρική αξιολόγηση από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, καθώς από τον Φεβρουάριο είχε ζητήσει η σύζυγός του να εξετασθεί πάλι από ψυχίατρο. Είχε υποβληθεί σε αξιολόγηση αλλά δεν κρίθηκε περιστατικό για εγκλεισμό και τις επόμενες ημέρες θα γινόταν επανεξέταση. Υποτίθεται ότι λάμβανε ωστόσο φαρμακευτική αγωγή.

Η άτυχη γυναίκα είχε ζητήσει την ψυχιατρική εξέταση για τις κακοποιητικές του συμπεριφορές το τελευταίο πεντάμηνο, που οδήγησαν στον οριστικό χωρισμό τους πριν από ένα μήνα.

Οι προσπάθειες να γλιτώσει

«Βοήθεια, σώστε με. Έχει έρθει να μας σκοτώσει. Σπάει τη τζαμαρία για να μπει στο σπίτι μας», φώναζε στις 19:40 το βράδυ της Δευτέρας η 28χρονη γυναίκα που τελικά δολοφονήθηκε 20 λεπτά αργότερα, όπως και ο 30χρονος αδελφός της, από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Είχε ζητήσει βοήθεια και μια εβδομάδα πριν, την περασμένη Πέμπτη για την ακρίβεια, όταν της είχε ξαναεπιτεθεί ο δράστης. Είχε ζητήσει και ασφαλιστικά μέτρα το θύμα. Είχε ζητήσει από τις 15 Ιανουαρίου και να εγκλεισθεί ο σύζυγος σε ψυχιατρείο. Αλλά…

Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να βρεθεί λύση με τον (όπως φαίνεται ψυχασθενή) σύζυγο της άτυχης 28χρονης, λύση δεν βρέθηκε. Ο δράστης, παρότι είχε εξετασθεί σε ψυχιατρικές κλινικές, είχε κριθεί ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους άλλους. Έμενε με την γιαγιά του και δούλευε περιστασιακά σε συνεργεία αυτοκινήτων και η 28χρονη είχε πάρει το παιδί, 2,5 ετών, και έμενε πλέον με τους γονείς της και τον αδελφό της.

Και άλλο επεισόδιο 

Την περασμένη Πέμπτη ο δράστης είχε ξαναδείρει την οικογένεια της και χρειάσθηκε να πάει επιτόπου περιπολικό. Όμως δεν συνελήφθη, δεν οδηγήθηκε σε δικαστήριο, δεν ελήφθησαν μέτρα για τους απειλούμενους. Σήμερα κανονικά θα εκδικαζόταν το αίτημα της οικογένειας για να γίνει ακούσιος (υποχρεωτικός) εγκλεισμός του άνδρα σε ψυχιατρική κλινική. Όμως δεν πρόλαβαν και ας το είχαν ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Πριν από τέσσερις μήνες ο δράστης είχε εκδηλώσει πάλι παράλογη και επιθετική συμπεριφορά, με σημεία μανίας καταδιώξεως. Η 28χρονη τότε αποφάσισε ότι θα έπρεπε να πάρει το παιδί της και να φύγει από το σπίτι, αναζητώντας καταφύγιο στο πατρικό, σε διαφορετικό χωριό του Πηλίου από εκείνο στο οποίο ζούσε άλλοτε με τον δράστη.

Ο δράστης σήμερα έλεγε «δεν κατάλαβα ότι τους σκότωσα, δεν κατάλαβα ότι κρατούσα μαχαίρι, εγώ ήθελα μόνο να δω το παιδί και αυτοί με εμπόδιζαν και λέγανε ότι θα με κλείσουν στο ψυχιατρείο. Έχω ένα σκοτεινό πέπλο. Τους έσπρωξα, δεν θυμάμαι να είχα μαχαίρι», είπε.

Το μοιραίο φορτηγό

Παρά τις κοινωνικές και νομικές καθυστερήσεις στην επίλυση το οξύτατου προβλήματος, η 28χρονη είχε εναντίον της και την μοίρα. Όταν τηλεφώνησε χτες το βράδυ στην Αστυνομία, 20 λεπτά πριν την μαχαιρώσει ο πρώην σύζυγος της,  ένας αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Βορείου Πηλίου μπήκε στο περιπολικό και κατευθύνθηκε αμέσως στη Μακρινίτσα, αλλά καθυστέρησε γιατί έτυχε να προπορεύεται ένα φορτηγό και δεν μπορούσε να κάνει προσπέραση. Αυτά τα λίγα λεπτά ήταν καθοριστικά για τη μοίρα των δύο αδελφών.

Στις 8 μ.μ. ο ηλικίας 31 ετών άνδρας κατάφερε να μπει στο πατρικό της εν διαστάσει συζύγου του και να σκοτώσει τα δύο αδέλφια, μπροστά στα μάτια των γονιών τους. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά δόθηκε κατεπείγον σήμα προς όλες τις μονάδες και τα περιπολικά της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και τις μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να “χτενίσουν” την περιοχή πάνω από τον περιφερειακό δρόμο για τον εντοπισμό του μακελάρη.

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 της Δευτέρας, ο δράστης εντοπίστηκε με το αυτοκίνητό του να κινείται από τον περιφερειακό προς την Αγριά, μέσω του τούνελ. Εκεί ξεκίνησε και η καταδίωξή του από όχημα της Ασφάλειας Βόλου. Ο δράστης οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα, κατευθυνόμενος προς Λεχώνια και συνέχισε προς τον Άγιο Βλάσιο όπου ήταν το σπίτι του, εκεί όμως έκανε αναστροφή και επέστρεψε στην κατεύθυνση προς Άνω Λεχώνια. Στο σημείο αυτό, όχημα της Ασφάλειας του έκλεισε τον δρόμο για να σταματήσει την πορεία του και τότε ο δράστης εμβόλισε το περιπολικό. Οι αστυνομικοί όμως κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Ο τραγικός πατέρας

Ο χαροκαμένος πατέρας, που μέσα σε λίγη ώρα είδε και τα δυο του παιδιά να χάνονται, είπε ότι η κόρη του είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα πριν από τέσσερις μήνες εναντίον του δράστη και ανέμενε την απόφαση, ωστόσο, εκείνος την ενοχλούσε τόσο στο πατρικό της, όσο και στην εργασία της προκαλώντας επεισόδια. Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον πατέρα των δύο νεκρών παιδιών, μπροστά στους αστυνομικούς, απείλησε ότι «θα θρηνήσουμε θύματα», κάτι που καταγράφηκε, όπως λέει.

«Την περασμένη Πέμπτη ήρθε σπίτι, χτύπησε εμένα και τη σύζυγό μου, μπήκε μπροστά η κόρη να μας προστατέψει και χτύπησε και την κόρη μου. Ήρθε η Αστυνομία. Του είπαν να απομακρυνθεί, αλλά δεν έφυγε, περίμενε κάτω στον δρόμο. Τότε απείλησε πάλι ότι θα θρηνήσουμε θύματα και το έκανε πράξη» είπε ο πατέρας των θυμάτων.

Ο ίδιος ήταν μπροστά στο αρχικό επεισόδιο αλλά επειδή το εγγονάκι του και παιδί της 28χρονης άρχισε να φωνάζει, το πήρε αγκαλιά, και πήγε και κλειδώθηκε μαζί του στο υπνοδωμάτιο. «Κάποια στιγμή δεν άκουγα ούτε την κόρη μου να φωνάζει, ούτε τη γυναίκα μου και λέω τι έκανε; Τους σκότωσε; Κατεβαίνω κάτω και βλέπω την κόρη μου και βλέπω και τη σύζυγό μου χτυπημένη. Πάω στη γυναίκα μου και μου λέει “εγώ καλά είμαι, κοίτα το παλικάρι μας”. Κοιτάω και το Γιωργάκο έξω από το σπίτι, δεν πρόλαβε το παλικάρι μου», λέει ο πατέρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι