ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατέληξε ο 16χρονος Ρομά – Σε γενική επιφυλακή η Αστυνομία

Κατέληξε ο 16χρονος Ρομά – Σε γενική επιφυλακή η Αστυνομία

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 10 το πρωί σήμερα ο 16χρονος Ρομά από την Θεσσαλονίκη, Κώστας Φραγκούλης, που είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, κατά την διάρκεια καταδίωξης την περασμένη εβδομάδα. 

Ο16χρονος από τη Θεσσαλονίκη δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι όταν επιχείρησε να διαφύγει από πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει έχοντας βάλει καύσιμα αξίας 20 ευρώ. Αμέσως διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε για την αφαίρεση της σφαίρας.

Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν δραματικές, με τον ανήλικο να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ενώ νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της υγείας του παρέμενε κρίσιμη για όλο το χρονικό διάστημα που παρέμενε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Συγγενείς και φίλοι ήλπιζαν ο νεαρός Κώστας να ανοίξει τα μάτια του και να επιστρέψει στη ζωή. Ωστόσο, ο ανήλικος δεν κατάφερε να βγει νικητής και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή. Η διοίκηση ενημέρωσε την οικογένειά του και στη συνέχεια προέβη στην έκδοση ανακοίνωσης για τον θάνατο του 16χρονου. Ο πρόεδρος της ένωσης Ρομά Παναγιώτης Σαμπάνης σε δηλώσεις του τόνισε ότι βρίσκεται όπως όλοι οι Ρομά «δίπλα στην οικογένεια του άτυχου παιδιού» και πρόσθεσε ότι «προέχει η κηδεία και δεν θα γίνουν διαδηλώσεις».

Το περιστατικό είχε πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των Ρομά όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, τα Μέγαρα και σε άλλες περιοχές με οικισμούς και κοινότητες Ρομά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. 

Γενική επιφυλακή όλων των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ με εντολή και της πολιτικής ηγεσίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου. Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνεται ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες πρώτης γραμμής (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους.

Δήλωση Θεοδωρικάκου 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με μήνυμά του στα social media εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του 16χρονου και ζήτησε από όλους να περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega ο υπουργός δήλωσε ότι οι στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στους καταυλισμούς, για όπλα και ναρκωτικά, θα συνεχιστούν.

Υπό περιορισμό ο αστυνομικός

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω της διαφωνίας μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Την προφυλάκιση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχει εισηγηθεί ο εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το οποίο και θα αποφασίσει εάν πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι.

Ο αστυνομικός στην απολογία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μόλις αντιλήφθηκα ότι το αγροτικό επιτάχυνε με κατεύθυνση προς τη μηχανή των συναδέλφων μου, χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δεν μπορούσαμε να τη διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και πυροβόλησα δύο φορές, ενώ το κρατούσα μόνο με το δεξί μου χέρι, επειδή η μηχανή μας ήταν εν κινήσει. Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές, προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν σιδηροδρομικές γραμμές και η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν κινούμασταν με μεγάλη ταχύτητα, δε μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι και είχα απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων από το αγροτικό όχημα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι