ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θρίλερ για τα αίτια της τραγωδίας στην Πάτρα

Θρίλερ για τα αίτια της τραγωδίας στην Πάτρα, Όλγα Μαύρου

Πληροφορίες που δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε από έγκυρες πηγές κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, σχετικά με τον θάνατο των τριών κοριτσιών, παιδιών ενός ζευγαριού από την Πάτρα, που έχασε και τις τρεις κόρες του μέσα σε δυόμισι χρόνια. Οι πληροφορίες αυτές, στο Twitter και σε κάποια μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται σε ανθρωποκτονία, ρίχνοντας σκιές υποψίας, κυρίως στη μητέρα των παιδιών.

Εντούτοις, ένα από τα επιχειρήματα που αναφέρονται είναι ότι η μητέρα ήθελε τα παιδιά της σε μονόκλινα δωμάτια, κάτι που όμως είναι σύνηθες, καθώς οι ασθενείς και οι οικείοι τους θέλουν ιδιωτικό χώρο για τη νοσηλεία τους. Ένας δημοσιογράφος είπε ότι οι γιατροί ήθελαν να βάλουν κάμερες στο μονόκλινο, επειδή θεωρούσαν ύποπτη τη συμπτωματολογία του παιδιού, όμως ούτε αυτή την πληροφορία είμαστε σε θέση να διασταυρώσουμε αν προέρχεται από καταθέσεις γιατρών, ή αν αποτελεί εικασία.

Η άλλη πληροφορία, όμως, αναφέρει ένα ιατροδικαστικό εύρημα, που αν ευσταθεί, είναι όντως πολύ σοβαρή ένδειξη για εξωγενή πρόκληση θανάτου. Την μεταφέρουμε, παρότι δεν μπορέσαμε να τη διασταυρώσουμε, επειδή είναι όντως βάσιμη ιατρικά, αν βεβαίως αληθεύει ως εύρημα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε εξέταση του βλεννογόνου και των οστών της μύτης του τρίτου παιδιού που πέθανε, της Τζωρτζίνας, βρέθηκαν αλλοιώσεις που φέρονται να προήλθαν από εισπνεόμενο τοξικό αέριο.

Εάν αυτό ευσταθεί, δηλαδή αν οι αλλοιώσεις είναι υπαρκτές και αν όντως προήλθαν από τοξικό αέριο, τότε πιθανόν ο θάνατος του παιδιού να αποδοθεί σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή εκ προμελέτης. Ουδείς γνωρίζει πιο αέριο μπορεί να προκάλεσε κάτι τέτοιο και να μην έγινε αντιληπτό από τους γιατρούς, που έτρεξαν μόλις σταμάτησε η καρδιά του παιδιού στο νοσοκομείο.

Γιατί τώρα;

Υπεύθυνοι κύκλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, καθώς και πρώην ιατροδικαστές οι οποίοι εμπλέκονται ως τεχνικοί σύμβουλοι στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, διαψεύδουν την όποια συσχέτιση των αιτίων θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας “με δήθεν ιατροδικαστικά ευρήματα”. Ο αρμόδιος για την ιατροδικαστική έρευνα στην υπόθεση αυτή, ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, διαψεύδει πως έχουν εντοπιστεί τέτοια ευρήματα κατά τη μέχρι τώρα ιατροδικαστική έρευνα.

Όμως και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από πλευράς του φέρεται να υποστηρίζει ότι ποτέ δεν έχει φτάσει στα χέρια του φάκελος με τέτοιου είδους ευρήματα. Επίσης απορίας άξιο είναι, πώς ανακύπτει αίφνης τώρα η αλλοίωση του οστού, αφού η ιατροδικαστική έρευνα έγινε πριν από ενάμισι μήνα και το μόνο που εκκρεμούσε έκτοτε ήταν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες αναμένονται αύριο. Αν η αλλοίωση είχε διαπιστωθεί εξαρχής, γιατί δεν είχε αναγραφεί ως ύποπτο στοιχείο στην αρχική έκθεση;

Επίσης δεν αναφέρεται πότε προκλήθηκε η αλλοίωση, γιατί θα μπορούσε το παιδί να είχε εισπνεύσει κάτι τοξικό προ καιρού και η αλλοίωση αυτή να μην είχε σχέση με την αιτία θανάτου. Κάποια μέσα ενημέρωσης πάντως αναφέρουν σχεδόν ως δεδομένο ότι η ανακοπή και ο θάνατος του παιδιού συνδέονται με την εισπνοή τοξικού αερίου.

Θρίλερ στην Πάτρα

Υπενθυμίζεται ότι το κοριτσάκι αυτό ήταν το τρίτο παιδί που έχανε τη ζωή του και ήταν υγιές τα προηγούμενα χρόνια. Όταν όμως πέθανε η μικρή Μαλένα και εν συνεχεία η Ίριδα που ήταν βρέφος, τότε η Τζωρτζίνα διακομίσθηκε από τη μητέρα της στο νοσοκομείο με σπασμούς και ανακοπή. Της έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και διασωληνώθηκε. Επειδή έμεινε πάνω από οκτώ λεπτά χωρίς οξυγόνο ο εγκέφαλος, το παιδί δυστυχώς έγινε παραπληγικό.

Τότε πάντως του τοποθετήθηκε και απινιδωτής “για παν ενδεχόμενο”, καθώς δεν βρέθηκε μεν καρδιακό νόσημα, αλλά άπαξ και διακομίσθηκε με ανακοπή στο νοσοκομείο, θεωρήθηκε σημαντικό να διασφαλιστεί ότι μια επόμενη ανακοπή δεν θα ήταν μοιραία. Δυστυχώς, λίγους μήνες μετά και, συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο, η καρδιά του παιδιού σταμάτησε και ο απινιδωτής δεν το έσωσε.

Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι των δύο άλλων παιδιών, όπως προαναφέρεται. Συγκεκριμένα, το πρώτο παιδί που “έφυγε” ήταν η Μαλένα, που παρουσίασε λευχαιμία και άρχισε χημειοθεραπείες στο Παίδων της Αθήνας. Πήγαινε καλά, όμως μία ημέρα μετά την πρώτη δόση των φαρμάκων κατά της λευχαιμίας, πέθανε από ανακοπή ή, όπως έγραφε η ιατροδικαστική εξέταση, από ηπατική ανεπάρκεια και εμβολή. Οι γονείς κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, επειδή τίποτα στις εξετάσεις του παιδιού εν ζωή δεν έδειχνε ηπατική ανεπάρκεια.

Η μήνυση εκείνη τέθηκε στο αρχείο, χωρίς να δοθούν απαντήσεις. Η μητέρα τότε ήταν έγκυος στην Ίριδα και η Μαλένα ήταν επτά ετών. Η Ίριδα ένα χρόνο αργότερα και όντας μόλις έξι μηνών, διακομίσθηκε νεκρή στο νοσοκομείο. Όπως είπε η μητέρα της, την βρήκε χωρίς τις αισθήσεις της στην κούνια της. Η ιατροδικαστική εξέταση ανέφερε ως πιθανή αιτία την αγενεσία ή υποπλασία φλεβοκόμβου, δηλαδή ένα συγγενές καρδιολογικό νόσημα με το οποίο το παιδί γεννιέται και έχει συνήθως κακή πρόγνωση. Τέλος, νόσησε όπως προαναφέρεται και το τρίτο κορίτσι, που έχασε τη μάχη μέσα στο νοσοκομείο, όπως και το πρώτο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι