Στο “βαθύ κόκκινο” η Αττική – Ποια είναι τα νέα μέτρα

Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Χαρδαλιά

Σε θρίλερ μετατράπηκε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι έπρεπε να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα, ακόμα και σκληρό lockdown στην Αττική, σήμερα και όχι την Παρασκευή, όπως γίνεται συνήθως. Στο τραπέζι τέθηκε μια σειρά θεμάτων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε μάχη για την αποφυγή του καθολικού lockdown, την ώρα που τα μηνύματα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μόλις μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη για τις 18:00 ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Η Επιτροπή εξέτασε την επιδημιολογική εικόνα κάθε Περιφέρειας και αποφάσισε νέα μέτρα, όπου χρειάζεται, υπό το πρίσμα της αναζήτησης τρόπων για τη μείωση της κινητικότητας των πολιτών που σε συνδυασμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης προκαλεί έξαρση νέων κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική.

Πριν λίγο μάλιστα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία πλέον είναι 2.702, 40 θανάτους και 431 διασωληνωμένους ασθενείς. Τα 1.269 από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Περιφέρεια της Αττικής. Ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης  ανακοίνωσε ότι στο “βαθύ κόκκινο” μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο “κόκκινο”.

Τι ισχύει στην Αττική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και τις αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης που στέλνουμε με SMS στο 13033 στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν από τις 6 αύριο το πρωί και έως τις 16 Μαρτίου.

  • Για τους κωδικούς 2 και 3 που αφορούν δραστηριότητες όπως ψώνια, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες είπε ότι η μετακίνηση θα γίνεται μόνο μέσα στον οικείο δήμο, είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Για τον κωδικό 6 που είναι για άθληση ή για βόλτα κατοικίδιου η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια ή με ποδήλατο, ανέφερε ότι σε όλη την χώρα δεν θα μπορεί να πάει κάποιος σε άλλη περιοχή με το αυτοκίνητό του κάνοντας χρήση του κωδικού.
  • Για τον κωδικό 4 θα ζητούνται διευκρινίσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την ορθή χρήση του sms.

Επίσης αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (“κόκκινο”) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαίρεση η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Σχετικά με τις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύ από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Στόχος των ειδικών φαίνεται ότι ήταν να αυστηροποιηθούν τα υφιστάμενα μέτρα, αλλά να μην πάμε σε ένα πιο σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου, και οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής δείχνουν ότι δόθηκε μάχη  για αυτό. Μερίδα των ειδικών φέρεται πάντως ότι υποστήριξε σθεναρά την άποψη του σκληρού lockdown σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, αν και υπήρξαν φωνές που το ήθελαν μεγαλύτερης διάρκειας. Φαίνεται πάντως ότι η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία και έτσι απομακρύνθηκε το σενάριο του αυστηρότερου lockdown.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι