ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα για τις μετακινήσεις και την εστίαση

Νέες ανακοινώσεις για μετακινήσεις και εστίαση – Τι θα γίνει με τα SMS, slpress

Τα σενάρια για τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εστίαση και τις μετακινήσεις έδιναν κι έπαιρναν από το πρωί, με αφορμή και τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τελικά τι αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα, ημέρα κατά την οποία ανοίγουν και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Για το θέμα της αποστολής SMS για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την επικείμενη κατάργησή του , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι παραμένει ως μέτρο μέχρι την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγα  του Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της εστίασης, για το οποίο οι πληροφορίες έλεγαν αρχικά ότι θα γίνει χωρίς της υποχρεωτική αποστολή SMS, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση σε εστιατόριο από την Δευτέρα 3 Μαϊου θα γίνεται με την αποστολή του SMS 6 στο 13033. Διευκρίνισε επίσης ότι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο οι υπαίθριοι χώροι και δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Είπε επίσης ότι η εστίαση θα κλείνει αυστηρά στις 22.45  για να επιστρέφουν οι πελάτες στα σπίτια τους στις έντεκα, ώρα κατά την οποία θα αρχίζει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Από αύριο πάντως «ανοίγουν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι μόνο για τα σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα μέτρα για το Πάσχα, τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επανέλαβε επίσης ότι για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό των Ναών είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ. Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής είπε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, και ότι το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού. Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Πότε καταργούνται τα SMS

Το θέμα της αποστολής SMS και η επικείμενη κατάργησή του ήταν από τα βασικά στοιχεία όλων των σεναρίων σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις, εξαιτίας και των πολλών αναφορών που έκαναν στο θέμα κυβερνητικά στελέχη. «Νομίζω ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να φύγει κάποια στιγμή από τη ζωή μας το SMS» είπε ο Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος προσδιόρισε τον ορίζοντα για τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων για το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 10 Μαΐου που θα ανοίξουν δραστηριότητες όπως τα σχολεία και τις 14 Μαΐου που προβλέπεται το άνοιγμα του τουρισμού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, παραπέμποντας σε «κεντρικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση», όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033». Όλο το σύστημα της αποστολής SMS είναι υπό αναμόρφωση τόνισε και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ενδεχομένως και σήμερα.

Πως θα ανοίξει η εστίαση

Κατευθυντήρια αρχή στο άνοιγμα της εστίασης είναι η διασφάλιση των αποστάσεων και η εκμετάλλευση όσο το δυνατόν περισσότερο των υπαίθριων χώρων. Για τους λόγους αυτούς προβλέπεται ότι δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων ούτε η παραμονή όρθιων πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ θα υπάρχει περιορισμός έξι ατόμων ανά τραπέζι.

Αν και δεν προβλέπεται να οριστεί μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών, με βάση τα τετραγωνικά, θα υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των τραπεζιών. Έτσι, οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι:

  • όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, η ελάχιστη απόσταση ορίζεται στα 0,90 μ.
  • όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα από τα δύο, η ελάχιστη απόσταση ορίζεται στο 1,20 μ. και
  • όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, η ελάχιστη απόσταση ορίζεται σε 1,80 μ.

Προβλέπεται επίσης ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις έντεκα το βράδυ, οπότε θα κλείνουν μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα. Για τις έντεκα το βράδυ προγραμματίζεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν και για τις μετακινήσεις κατά την επιστροφή από καταστήματα εστίασης δεν τίθεται θέμα προστίμου και μετά από αυτήν την ώρα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Προσοχή στα σκαμπό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χρήση του μπαρ θα επιτρέπεται μόνο με καθήμενους πελάτες. Στην ανάπτυξη των θέσεων θα επιτρέπεται ωστόσο μόνο δύο σκαμπό να είναι δίπλα-δίπλα και η επόμενη δυάδα θα πρέπει να απέχει 1,5 μέτρο.  Παραλλήλως, θα είναι υποχρεωτική η απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών, καθώς και η ύπαρξη απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι.

Σε ό, τι αφορά τους εργαζόμενους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος θα καλύπτεται για το ένα από το κράτος και για το άλλο από τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα, όπως άλλωστε και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής. Σε ό,τι αφορά τους καθήμενους πελάτες, η χρήση μάσκας απλώς συστήνεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι