ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί αλλάζει στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον Covid

Τί αλλάζει στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον Covid

Αλλαγές στον τρόπο δημοσιοποίησης των κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ακολουθώντας, όπως αναφέρει, τον ευρωπαϊκό αντίστοιχο οργανισμό, ο οποίος πλέον θα δίνει κάθε εβδομάδα ανακοινώσεις, όχι μόνον για τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και της γρίπης και άλλων λοιμώξεων. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ΕΟΔΥ θα αναφέρει αναλυτικά κρούσματα και θανάτους από κάθε ιογενές νόσημα χωριστά ή αν θα δίνει το άθροισμα.

Η σημερινή ανακοίνωση είναι η τελευταία που βγαίνει με το “παλιό” σύστημα, δηλαδή της καταγραφής του κορονοϊού μεμονωμένα. Σύμφωνα με αυτήν, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα περίπου 6.800 την ημέρα. Ο αριθμός αυτός υπενθυμίζεται μάλιστα ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικής εικόνας, καθώς είναι πολλά τα κρούσματα που δεν δηλώνονται πουθενά εδώ και μήνες.

Οι θάνατοι από κορονοϊό κατά την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν. Έφθασαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τους 22 την ημέρα από 19 την περασμένη εβδομάδα, ενώ αν ενσωματωθεί ο αριθμός των νεκρών που δεν είχαν “περαστεί” εγκαίρως, οι θάνατοι είναι πλέον 24 την ημέρα. Οι ασθενείς που χρειάσθηκαν διασωλήνωση αυξήθηκαν κατά 16 την εβδομάδα αυτή.

Το μέτωπο του κορονοϊού

Σταθερά υψηλός είναι και ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, με περίπου 200 εισαγωγές την ημέρα και κάλυψη πλέον κατά 54% των υπαρχόντων κλινών κορονοϊού. Στο ίδιο ποσοστό έχουν καλυφθεί και οι ΜΕΘ κορονοϊού από ασθενείς Covid. Σταθερά υψηλό παραμένει και το ιικό φορτίο στα λύματα πολλών πόλεων, με σημαντική αύξηση στην Πάτρα (196%) και στα Χανιά (111%).

Στην Κέρκυρα αντιθέτως, δεν ανιχνεύεται ιικό φορτίο ενώ μείωση καταγράφεται και στα Ιωάννινα και στον Άγιο Νικόλαο. Όσον αφορά στην Κέρκυρα η μεγάλη διαφορά φαίνεται και στα κρούσματα, που μειώθηκαν στα 204 την εβδομάδα ή κατά 30% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Στα Ιωάννινα πάντως είχαν 800 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή μόνον 10% λιγότερα από την αμέσως προηγούμενη, όπως και στην Κρήτη. Εν γένει η κατάσταση είναι καλύτερη στα νησιά.

Ο αριθμός των επαναλοιμώξεων παραμένει στο 30%, που σημαίνει χονδρικά ότι και αυτή την εβδομάδα, περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε ξαναπροσβληθεί από κορονοϊό, ενώ άγνωστο παραμένει αν ξανακολλούν όσοι είχαν προσβληθεί από παλιότερα στελέχη πέρσι και πρόπερσι ή και αυτοί που είχαν προσβληθεί φέτος από την Όμικρον. Η υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον η οποία φαίνεται ανερχόμενη από τη γονιδιωματική ανάλυση, είναι η “νέα” ΒΑ.2, παρότι εξακολουθεί να κυριαρχεί η Όμικρον5 (ΒΑ.5).

Η ΒΑ.2 συνιστά πλέον το 20% των κρουσμάτων, από το 10% που συνιστούσε πριν από ένα μήνα. Δεν έχουμε εικόνα από τον ΕΟΔΥ ή άλλους κρατικούς ενημερωτικούς φορείς για τη διαφορά της συμπτωματολογίας και της βαρύτητας. Βρετανοί ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι συχνά η ΒΑ.2, πέραν των κλασικών συμπτωμάτων, προκαλεί γαστρεντερίτιδα και στομαχόπονο ή εμετούς. Τα περισσότερα κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, καταγράφονται στην Αττική. Παράλληλα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και η μορφή BQ.1.1. που είναι τρόπον τινά παραλλαγή της υποπαραλλαγής Όμικρον5.

Τί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ στην σημερινή του ανακοίνωση για τις αλλαγές στα στοιχεία που δίνονται εβδομαδιαίως, αναφέρει τα εξής: «Τα τρία τελευταία έτη η προσοχή των αρχών δημόσιας υγείας επικεντρώθηκε παγκοσμίως στον ιό SARS-CoV2 και στις συνέπειες της πανδημίας. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

»Με τον τρόπο αυτό, επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον ιό SARS-CoV-2, όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνους ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης και το αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).Στο πλαίσιο αυτό και σε εναρμόνιση με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς.

»Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα: i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων, ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ, iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ. Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/12/2022».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι