ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί απαντά το “Χαμόγελο του Παιδιού” στο δημοσίευμα για κακοδιαχείριση

Τί απαντά το "Χαμόγελο του Παιδιού" στο δημοσίευμα για κακοδιαχείριση

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” αφήνει υπόνοιες για κακοδιαχείριση στη ΜΚΟ “Χαμόγελο του Παιδιού” και αναφέρει μεταξύ άλλων πλεονάσματα, αδικαιολόγητα έξοδα, κακή εκμετάλλευση των ακινήτων, κακοποιήσεις παιδιών και “πολεμική” της οργάνωσης προς την ΕΛΑΣ (ο συντάκτης του δημοσιεύματος, είναι αστυνομικός ρεπόρτερ). Αναφέρει εν γένει ο δημοσιογράφος ότι το “Χαμόγελο του Παιδιού” βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών για διάφορους λόγους, για τους οποίους ο πρόεδρος του, Νίκος Γιαννόπουλος, έδωσε. Επιπλέον, θα δώσει ο ίδιος αύριο συνέντευξη Τύπου επί όλων όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Στο πιο ευαίσθητο ζήτημα, εκείνο που αφήνει υπαινιγμούς ότι η οργάνωση έχει πολλά χρήματα, συγκεκριμένο αποθεματικό 5-6 εκατομμύρια, το “Χαμόγελο” απαντά ότι έχει έξοδα της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για την κάλυψη των αναγκών 40.000 – 50.000 παιδιών. Η οργάνωση όμως έκανε έκκληση το 2016 για να συγκεντρώσει ένα ποσό ως πλεόνασμα, με αποτέλεσμα να έχει “στη μπάντα” 6,2 εκατ. ευρώ ως αποθεματικό.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού οφείλει καταρχήν στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, όπως capitalcontrols, οικονομική κρίση, πανδημία κ.λπ. και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του. Πολλές χρονιές οι δράσεις συνεχίστηκαν ακριβώς χάρη στο πλεόνασμα που υπήρχε», απαντά το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Για τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, αναφέρει ότι η οργάνωση «το 2015 προχώρησε αναγκαστικά σε μείωση μισθών για να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση που μάστιζε τη χώρα και με στόχο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. Τα χρόνια που ακολούθησαν και όταν η κατάσταση βελτιώθηκε, ο Οργανισμός προχώρησε σε σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων».

Αναφορικά με τον λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα που του καταλογίζεται ως ύποπτος, το “Χαμόγελο” απαντά ότι «το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό».

Η απάντηση στο δημοσίευμα

Το δημοσίευμα αναφέρεται  και σε “αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων” αφήνοντας μομφές ότι διώχθηκαν άτομα για “υποτιθέμενη κακοποίηση παιδιών”. Το “Χαμόγελο” απαντά ότι μόνον ένας άνθρωπος απομακρύνθηκε επειδή υπήρχε περιστατικό κακοποίησης παιδιού. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε περίπτωση κακοποίησης στη Νέα Ηρακλείτσα, που υποτίθεται ότι ερευνάται με μυστικότητα, όμως το “Χαμόγελο” απαντά ότι αυτή η υπόθεση ερευνήθηκε ήδη από τις αρχές και τέθηκε στο αρχείο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε έλλειψη οικονομικού και γενικού ελέγχου. Το “Χαμόγελο” απαντά ότι «διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, χαιρετίζει όπως και τον έλεγχο που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Του γίνεται επίσης ετήσιος οικονομικός έλεγχος από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών ErnstandYoung. Επίσης ελέγχεται από διεθνείς φορείς στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του Οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECHO). Επίσης ελέγχεται από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και “Το Χαμόγελο” πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024».

Όσον αφορά τη μομφή για κακοποιήσεις και κακές συμπεριφορές εργαζομένων, το “Χαμόγελο” απαντά ότι «έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία».

Το “Χαμόγελο” τονίζει ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις-απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ. «Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων — οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως — με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο αυτό αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του “Χαμόγελου”.

Ισολογισμοί και εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών

Για τα οικονομικά του πεπραγμένα εξάλλου δημοσιεύει ετησίως ισολογισμό και εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών και δύο φορές το χρόνο δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεων του. Για τον υπαινιγμό ότι έχει πολλούς εργαζόμενους και υψηλούς μισθούς ενώ στηρίζει όλο και λιγότερα παιδιά, το “Χαμόγελο του Παιδιού” απαντά ότι το 2018 στήριξε 80.601 παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά όντως το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας ο αριθμός μειώθηκε επειδή λόγω του κορονοϊού πολλές βασικές δράσεις του Οργανισμού ανεστάλησαν.

Ανεστάλησαν συγκεκριμένα η προληπτική ιατρική και οδοντιατρική σε παιδιά, η δημιουργική απασχόληση σε νοσηλευόμενα παιδιά και οι παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία. Ήδη πάντως το πρώτο εξάμηνο του 2022 το “Χαμόγελο” υποστήριξε 38.170 παιδιά, καθώς μειώθηκαν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Για τις αναφορές γονέων “για την παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους” απαντά ότι «όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων».

Για την τοποθέτηση καμερών αναφέρει ότι τοποθετήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του Οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για την στελέχωσή του απαντά ότι κάθε “Σπίτι” του απασχολεί μία 16μελή ομάδα εργαζομένων των εξής ειδικοτήτων: κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός, παιδοκόμος, εκπαιδευτικός, μαγείρισσα, νοσηλευτής, καθαρίστρια, οδηγός, παιδίατρος και νομικός σύμβουλος.

Εν συνεχεία το “Χαμόγελο” αναφέρεται στην πληθώρα των δράσεων που ανέπτυξε ξεκινώντας με ένα “Σπίτι” στο Περιστέρι για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, εν συνεχεία με Σπίτι στην Πάτρα, με την απόκτηση δύο κινητών μονάδων εντατικής θεραπείας για νεογνά, με την έναρξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης στα νοσοκομεία Παίδων Αθήνας και μετά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σε νοσοκομεία της Πάτρας, εν συνεχεία με Σπίτι στην Κόρινθο, με το πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά, με την Εθνική Γραμμή SOS 1056 που αποκτά πανελλαδική εμβέλεια, με την λειτουργία του AmberAlertHellas και την απόκτηση Σπιτιών σε άλλες πόλεις, με την υποστήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές φωτιές στο Νομό Ηλείαςτο 2007, με την λειτουργία Σπιτιών ειδικά για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, με το κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά, με την λειτουργία Infodesks για το παιδικό trafficking κ.λπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι