ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τα rapid στους εμβολιασμένους

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τα rapid στους εμβολιασμένους

Αν και οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αναμένονται τις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, απέρριψε την διενέργεια rapid test και για εμβολιασμένους, πριν αυτοί μπουν σε κέντρο διασκέδασης για ρεβεγιόν. Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα ξανανοίξει η πλατφόρμα για να δωθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, δύο self test.

O πρωθυπουργός ανέφερε στην εισήγηση του: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

Προηγουμένως, για την διενέργεια rapid test και από εμβολιασμένους ήδη είχαν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις, ακόμα και από επιστήμονες. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος είπε σήμερα σε συνέντευξή του ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και ότι ακόμα (κατά τη γνώμη του) αρκεί το self test, εφ’ όσον όμως αυτό καταχωρείται στην πλατφόρμα. Το ίδιο ανέφερε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Εμείς στην Επιτροπή είχαμε εισηγηθεί να γίνονται self test, τα οποία επισημαίνω ότι είναι ακριβώς ίδια με τα rapid test, με μόνη διαφορά ότι το ένα το κάνεις μόνος σου, ενώ το άλλο γίνεται από επαγγελματία… Αν γίνουν τα self test που ήδη διατέθηκαν δωρεάν και καταχωρηθούν ειλικρινά, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει από πολίτες που ήδη έδειξαν την κοινωνική τους ευθύνη αφού εμβολιάσθηκαν, δεν βλέπω για ποιο λόγο να υποβληθούν οι εμβολιασμένοι στην ταλαιπωρία να τρέχουν για rapid test», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Πιστεύω ότι αρκεί για τους εμβολιασμένους η ισχυρή σύσταση για self test, ειδικά αν έχουν κάνει και την τρίτη δόση», κατέληξε.

Διασπορά της Όμικρον

Μία ένσταση για τα rapid test αφορούσε στο αν αυτά θα τα πληρώνει ο εμβολιασμένος, όπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ή αν θα τα καλύπτει το κράτος. Εντούτοις όταν κάποιος εισάγεται σε νοσοκομείο έστω και για εξετάσεις, υποχρεούται ήδη σε rapid test, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένος, του οποίου αναλαμβάνει το κόστος. Επιπλέον τα self test που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν θεωρούνται αξιόπιστα στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι καθημερινά πεθαίνουν 70-100 άτομα το τελευταίο δεκαπενθήμερο και ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη παρούσα στην κοινότητα, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματά της έφθασαν τα 26 και είναι μάλιστα διάσπαρτα χωρίς επαφές με ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι η υπερμεταδοτική Όμικρον ήδη διασπείρεται στην Ελλάδα και έχει πάψει να είναι “εισαγόμενη”. Όσο για το αν προκαλεί βαριά νόσο ή όχι, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ακόμα και αν η νόσος από την Όμικρον είναι σχετικά ηπιότερη από της Δέλτα, θα μολυνθούν τόσο πολλά άτομα, που το ΕΣΥ θα γονατίσει και αυτό θα έχει ως συνέπεια αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι