ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας για την αναστολή των υγειονομικών

Προσφυγές για παρενέργειες από εμβόλια, Όλγα Μαύρου

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε το αίτημα υγειονομικών να «παγώσει» η  υποχρεωτικότητα του εμβολίου και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι πλέον αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κινούμενο στη γραμμή που είχε τηρήσει και στο θέμα της έκδοσης προσωρινών διαταγών αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα των υγειονομικών και πλέον αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα συζητήσει τη σχετική αίτηση στις 8 Οκτωβρίου.

Στις προσφυγές τους οι υγειονομικοί ανέφεραν ότι «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τα καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα» και, κατά την άποψή τους «είναι αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

Σημειώνεται ότι σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες.

Αντιδράσεις για την αναστολή εργασίας

Διαφορετικά, ο φορέας θα επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Παραλλήλως, ενεργοποιήθηκε και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως είπε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση, τουλάχιστον για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Πρόκειται άλλωστε για έναν σημαντικό αριθμό, περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας, η παραμονή των οποίων στις θέσεις τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος.

Το πρωί πάντως, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι λέει «ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ», αλλά ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα επιτρέψουν καμιά αναστολή, καμιά απόλυση και καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιασθεί. Μία ομάδα μάλιστα προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου συνολικά 90 άτομα (87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τρεις γιατροί), παραμένουν ανεμβολίαστοι. Οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και οι υπόλοιποι 40, σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, είναι σε αναρρωτική άδεια.

Η απάντηση Πλεύρη

Την ίδια ώρα, η 6η ΥΠΕ κοινοποίησε έγγραφο στο νοσοκομείο, με το οποίο αναστέλλονται ξανά τα τακτικά χειρουργεία και το νοσηλευτικό ίδρυμα, ουσιαστικά, μετατρέπεται ξανά σε νοσοκομείο κοροναϊού. Η ίδια πηγή ανέφερε άλλωστε ότι η κλινική κοροναϊού του νοσοκομείου Αγρινίου θυμίζει την εικόνα που είχε πριν πέντε μήνες, καθώς σε αυτήν νοσηλεύονται περίπου 20 ασθενείς. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει στις 23 Αυγούστου, παραμένει πάντως κλειστή, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην υπουργοποίηση του οποίου αντέδρασαν έντονα όλα τα κόμματα, αλλά και πολλοί φορείς.

Ο ίδιος πάντως πήγε από τα ξημερώματα στο Υπουργείο και απαντώντας σε ερωτήσεις για την εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, είπε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν, ωστόσο, να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο το μέτρο αυτό να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι